Connect with us

Svijet

SIROMAŠTVO U DRASTIČNOM PORASTU! U Britaniji šest puta više novih PORODICA BESKUĆNIKA

Broj novih porodica beskućnika u Engleskoj premašuje broj novoizgrađenih socijalnih domova šest puta, govore novi zvanični podaci objavljeni danas.

U Engleskoj je u sezoni 2022-23. izgrađeno samo 8.386 novih socijalnih domova, dok se u istom periodu opštinama prijavilo 52.800 domaćinstava kojima je potrebna pomoć jer su beskućnici ili u opasnosti da postanu beskućnici.

Izvršni direktor dobrotvorne organizacije za beskućnike Krajsis, Met Dauni, rekao je da su te brojke “sramota” i da sakrivaju “nemerljiv ljudski uticaj na beskućništvo”.

Taj jaz primorava opštine da troše 1,7 milijardi funti godišnje na iznajmljivanje privremenih i često pretrpanih smještaja za više od 100.000 domaćinstava, više nego u bilo kom trenutku u posljednjih 25 godina, piše Gardijan.

Zabilježen je i godišnji porast broja domaćinstava kojima preti beskućništvo za 10 odsto jer su im vlasnici ponudili “iseljenje bez krivice”, koje je vlada obećala da će zabraniti.

Broj domaćinstava u privremenom smještaju takođe je dostigao rekordni nivo.

Organizacija Homlesns Link, koja predstavlja dobrotvorne organizacije, ocijenila je te podatke “šokantnim”.

“Ko god da formira sledeću vladu mora da izgradi 90.000 socijalnih domova godišnje koji su potrebni kako bi ljudi imali pristupačne i sigurne domove za život”, rekao je izvršni direktor organizacije Rik Henderson.

Socijalni domovi se grade da kako bi se obezbedio najjevtiniji zakup, obično upola manji od cijene na lokalnom tržištu.

Iako je došlo do blagog povećanja u izgradnji u odnosu na istorijski minimum pandemijske godine 2020-21, proizvodnja ostaje daleko ispod 35.000 izgrađenih u 2010-11. i 44.000 izgrađenih 1995-96.

Stambena udruženja navode da je problem izazvan vladinim finansiranjem na istorijski niskim nivoima nakon smanjenja budžeta za pristupačne stambene jedinice za 63 odsto 2010. godine.

Svijet

IZRAEL OBJAVIO “cijenu koju Iran mora da plati”

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela saopštilo je danas da Iran “mora da plati cijenu za svoju agresiju” kroz sankcije i da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Prve mjere Izraela biće proglašavanje Iranske revolucionarne garde za terorističku organizaciju i novi paket sankcija koje će ciljati Teheranov program za balističke rakete, prenosi Tajms of Izrael.

“Ovaj napad dokazuje ono što Izrael govori godinama: Iran je iza terorističkih napada u regionu i takođe je najveća prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom poretku”, piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su militantne grupe Huti i Hezbolah pomogle iranski napad i da Izrael “kao i svaka druga država ima pravo da se brani”.

“Izrael se uspješno odbranio od iranske agresije i nastaviće da to radi u budućnosti”, piše u saopštenju, prenosi Tanjug.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji napad.

Nastavi čitati

Svijet

Netanjahu nakon razgovora s Bajdenom odustao od UZVRATNOG NAPADA NA IRAN

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odustao je od uzvratnog napada na Iran nakon razgovora sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom, objavio je Njujork tajms.

List navodi da je Bajden u telefonskom razgovoru odvratio Netanjahua da odobri trenutni uzvratni udar na Iran nakon što je Teheran sinoć lansirao oko 300 dronova i projektila na Izrael.

Kako se navodi, nekoliko članova izraelskog ratnog kabineta bilo je za pokretanje uzvratnog napada na Iran, ali se od toga odustalo jer u iranskim napadima nije pričinjena ozbiljna šteta, kao i zbog razgovora Netanijahua sa Bajdenom, prenio je Tajms of Izrael.

Bajden je saopštio danas, nakon sastanka sa timom za nacionalnu bezbjednost, da je posvećenost SAD bezbjednosti Izraela “čelična”.

Bajden je prekinuo svoje putovanje za vikend u američkoj državi Delaver kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku, prenosi Džeruzalem post.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamjenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Nastavi čitati

Svijet

DŽON KIRBI: Širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je danas da širi rat Izraela i Irana može da se izbjegne.

Govoreći o sinoćnom napadu Irana na Izrael, Kirbi je komentarisao mogućnost šireg rata te dvije zemlje i izjavio da “SAD ne vjeruju da je neizbježan, niti da mora da bude”, prenosi Gardijan.

On je naveo da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu “veoma zahvalan na podršci koju je predsjednik Bajden dao Izraelu”.

Bajden je ranije upozorio Netanijahua da SAD neće učestvovati u uzvraćanju udarca na teritoriji Irana, prenosi Tanjug.

Teheran je danas upozorio da će ponovo izvesti snažniji napad ukoliko Izrael ili SAD uzvrate na sinoćnji iranski napad na Izrael tokom kojeg je lansirano više od 300 dronova i projektila.

Iran je tokom noći izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku za koji krive Izrael.

Nastavi čitati

Aktuelno