Connect with us

Društvo

SLIJEDI LI NAM SKUPLJA VODA? Računi bi mogli biti veći

Računi za vodu u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske mogli bi biti uvećani, jer u komunalnim preduzećima tvrde da ih je rast najniže plate gurnuo u finansijske probleme koje će fakturisati građanima kroz poskupljenje usluga.

Pojedina vodovodna preduzeća već su podnijela zahtjev za podizanje cijena nadležnim lokalnim upravama, ali i oni koji to nisu uradili planiraju da posegnu za tom nepopularnom mjerom već u narednim sedmicama.

Kako kažu poskupljenje je neizbježno, jer su porasli i troškovi poslovanja iz više razloga.

Direktor srbačkog “Vodovoda” Dražen Stojković kaže da su tokom 2023. godine podigli cijenu vode za deset odsto fizičkim licima i pet odsto pravnim licima, dok u ovoj godini planiraju poskupljenje od osam odsto za sve.

– Iz tekućih sredstava, odnosno sa postojećom cijenom vode ne možemo isfinansirati sve obaveze. Oko 30 naših radnika je u decembru 2023. godine imalo startnu platu nižu od 900 KM, tako da za sve njih moramo povećati plate. To je dodatni trošak pa smo uputili zahtjev opštini da nam bude odobreno poskupljenje usluga – kazao je Stojković.

Novi udar na novčanike, ukoliko odbornici daju zeleno svjetlo, očekuje i stanovnike Gradiške, kojima bi račun za vodu mogao biti veći za 1-2 KM.

Direktor tamošnjeg “Vodovoda” Sandro Zeničanin ističe da su sva komunalna preduzeća suočena sa problemima i da će gotovo svi biti prinuđeni da zatraže izmjene cjenovnika u nekom iznosu.

– Plan je da povećamo cijenu fiksnog iznosa na računu koji se odnosi na održavanje i to za 1.20 KM po domaćinstvu, a rast cijena vode po potrošnji za sada ne planiramo. Cijena vode po kubiku u Gradiški nije podizana od 2018. godine, dok je fiksni dio posljednji put povećan 2022. godine i to je tada bilo za jednu KM – rekao je Zeničanin i dodao da gradskim čelnicima još nisu predali zahtjev, ali tvrdi da će to pitanje biti na dnevnom redu Skupštine već na narednom zasjedanju.

Objašnjavajući razloge za poskupljenje Zeničanin kaže da oni leže u povećanim troškovima za električnu energiju, gorivo, sirovine, Glas Srpske.

– Da bi sistem funkcionisao, taj fiksni dio mora biti povećan. Imamo ogroman sistem za održavanje sa priključnom mrežom dužom od 1.000 kilometara sa četiri visinske zone snabdijevanja. Puno je objekata i na vodovodnom i na kanalizacionom sistemu, sve to zahtijeva novac za održavanje i dalja ulaganja. Plus oko 10 odsto zaposlenih je bilo na granici zarade tih 900 KM, koliko sada iznosi minimalac, ali ćemo tu razliku nadoknaditi iz tekućih sredstava – pojasnio je Zeničanin.

Veće troškove imaju i u čelinačkom “Vodovodu”, ali odluku o poskupljenju još nisu donijeli.

– Rast najniže plate nam je povećao troškove namijenjene za isplatu zarada radnicama za oko 60.000 KM, ali analiziramo situaciju, još ne znamo šta ćemo – rekao je direktor “Vodovoda” u Čelincu Miloš Zeljić.

Poskupljenje najavljuju i u JKP “Izvor” iz Foče, čiji direktor Milan Grujičić tvrdi da građani ove opštine plaćaju najjeftiniju vodu u Srpskoj.

– Cijena vode u Foči nije mijenjana od 2013. godine i iznosi 60 KM po kubiku plus 25 feninga za kanalizaciju. Tada je minimalna plata u Srpskoj iznosila 350 KM, a sada 900 KM i to ne možemo izdržati.

Neophodno je da dođe do poskupljenja i to u značajnom odstotku, budući da nije bilo poskupljenja 11 godina. Predložićemo da bude na nivou cijena koje plaćaju potrošači u Istočnom Sarajevu, a to je 1.10 KM po kubiku vode i 41 fening za kanalizaciju, ali koliko i šta će nam Skupština odobriti, ne znam. Sve od njih zavisi – kazao je Grujičić i naglasio da najnižu platu u ovom preduzeću primaju 34 radnika, od ukupno 43 zaposlenih, piše Glas Srpske.

I u banjalučkom vodovodu ranije su istakli da je, usljed rasta minimalca, neophodno povećanje cijena usluga.

Glas Srpske

Društvo

NE PODLIJEŽITE PRITISKU! Borimo se za golu egzistenciju

Skupština Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvala je sve radnike koji su u štrajku, u skladu sa Zakonom o štrajku, da nastave svoje aktivnosti i da ne podlegnu bilo kojoj vrsti pritiska od bilo koga, pa ni Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kako navode u saopštenju, još jednom ponavljaju da su u štrajku pritisci očekivani, ali i da ne mogu doprinijeti rješenju.

Podsjećaju da je rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske, koje je donijelo Ministarstvo pravde RS, za Sindikat pravosuđa Republike Srpske i dalje nezakonito i nije usklađeno sa odredbama Zakona o štrajku i zakonskim rokovima.

“Radnici zaposleni u sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu RS neće odustati od svojih zahtjeva, jer se u ovom trenutku bore za golu egzistenciju. Trenutno su u štrajku 32 sindikalne organizacije, a prisutan je rast broja pravosudnih institucija koje ulaze u štrajk, što potvrđuje odlučnost zaposlenih administrativnih radnika i tehničkog osoblja da istraju u svojim zahtjevima”, ističu iz Sindikata pravosuđa.

Navode da se štrajk u pravosudnim institucijama širom Srpske provodi u skladu sa Zakonom o štrajku.

“To znači da se postupa po predmetima hitne prirode; predmetima u koje su uključeni maloljetnici; predmetima kojima je ugrožena bezbjednost ljudi, imovine i zdravlja, poštujući ljudska prava”, napominju iz tog sindikata.

Kako podvlače, Sindikat pravosuđa Republike Srpske je spreman na nastavak pregovora i zato očekuju od resornog ministarstva da prihvati ozbiljnost i apsolutnu realnost zahtjeva zaposlenih u institucijama pravosuđa.

“Sindikat pravosuđa Republike Srpske i Savez sindikata Republike Srpske, u čijem sastavu djelujemo, stoji na raspolaganju svakom svom članu koji se u ovom trenutku bori za svoju egzistenciju”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Društvo

TUŽILAŠTVO NEĆE ODUSTATI! “Slijedi ŽALBA na oslobađajuću presudu imamu Štulanoviću”

Republičko javno tužilaštvo će se žaliti na jučerašnju oslobađajuću presudu Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

“Nakon što tužilaštvo dobije pisani otpravak presude, na istu će uložiti žalbu”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Republičkog javnog tužilaštva, što znači da umjesto tačke, iza ovog slučaja, koji izaziva niz polemika, za sada stoji zarez, jer slijedi drugostepeni postupak.

Biće svakako zanimljivo kakvu će u konačnici odluku donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.
Štulanović je, podsjetimo, optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Okružni sud Banjaluka je, donoseći jučerašnju oslobađajuću presudu, uvažio tu odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

DUŠICA LIPOVAC “Malo se čuje glas korisnika, a GRAD JE UVIJEK BIO UZ NAS”

Aktivistkinja u pokretu za prava osoba sa invaliditetom Dušica Lipovac komentarisala je za Blink proteste osoba sa invaliditetom kojima je potrebna personalna asistencija.

Ona ističe da su se ovi protesti desili iz razloga što Udruženje distrofičara Banjaluka i Udruženje slijepih traže da se cijena sata pomoći u kući izjednači sa cijenom sata personalne asistenicije, koja je po njenim riječima dosta zahtjevnija jer personalni asistenti rade sa osobama koje imaju teške invaliditete.

Dodaje da je zahvalna predstavnicima Grada Banjaluka što su primili predstavnike pružaoca usluga personalne asistencije te se nada da će se pronaći najolje rješenje za njih.

– Ono što je istina jeste da je zaista teže organizovati personalnu asistenciju u odnosu na pomoć u kući, jer personalni asistent je osoba koja radi i sa osobama sa invaliditetom koje zaista imaju težak invaliditet. Sa osobama koje ne mogu same ustati iz kreveta, koje žive same pa čak imamo oblike invaliditeta gdje je osoba sa invaliditetom uključena na aparate i asistent je taj koji u svemu tome pomaže i tu su čak i noćne smjene gdje se radi sa korisnicima. Iz tog razloga smatram da je dosta važno da cijena personalne asistencije bude dosta veća od cijene pomoći u kući – istakla je Lipovac.

Ona ističe i da je Grad Banjaluka uvijek bio tu da da svoju podršku, u skladu sa svojim mogućnostima.

U razgovoru za Blink ističe da je korisnica personalne asistencije od 2013. godine i njoj lično personalna asistencija pomaže u stvarima koje sama ne može uraditi upravo zbog invaliditeta, a to podrazumijeva presvlačenje, odlazak na neki događaj ili odlazak na posao.

– Apelovala bih da na tim sastancima koji se održavaju bilo u Gradskoj upravi ili Centru za socijalni rad prisustvuju i korisnici. Smatram da bi korisnici trebalo da prisustvuju tim sastancima, jer mi i te kako možemo reći šta nama zaista personalna asistencija znači, a znači nam život. Nekako imam osjećaj da se malo čuje glas korisnika, a trebalo bi da se čuje dosta više – naglasila je Lipovac.

Dodaje da bi bilo značajno i važno da pored sastanka koji se održao u Gradskoj upravi, isti takav bude održan i u Centru za socijalni rad, gdje bi prisustvovali pružaoci personalne asistencije, predstavnici ali isto tako i korisnici.

– Ja se nadam da će se sve ovo riješiti i da će sve biti u najboljem redu, jer meni personalna asistencija mnogo znači. Dosta sam aktivna i živim sa starijim roditeljima. To što živim sa njima ne znači da mi nije potrebna personalna asistencija – rekla je Lipovac.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno