Connect with us

Društvo

SPC PROSLAVLJA SVETOG PAVLA ISPOVJEDNIKA: Vjeruje se da će Bog podariti milost svakom ko danas uradi jednu stvar

Sveti Pavle ispovjednik poznat i kao Pavle I Carigradski, bio je carigradski patrijarh u 4. vijeku.

Više puta je svrgavan i ponovo postavljan na mjesto patrijarha zbog borbe sa arijancima.

Prije izbora na mjesto arhiepiskopa Carigrada bio je episkop Soluna. Na mjesto arhiepiskopa, prvi put, izabran je 337. godine nakon smrti arhiepiskopa Aleksandra I. U to je vrijeme rimski car Кonstancije II, koji je bio pristalica arijanstva i koji je vladao istočnim dijelom Carstva, bio u Antiohiji. Bijesan što ga niko nije pitao za mišljenje, organizovao je sinod arijanskih episkopa, koji su svrgnuli Pavla i na njegovo mjesto 339. godine postavili Euzebija Nikomidijskog. Pavle se tada, zajedno sa svetim Atanasijem Velikim, sklonio u Rim koji nije bio pod Кonstancijevom vlašću, gdej je za odbranu pravoslavne vjere zatražio pomoć od pape Julija I.

Nakon Euzebijeve smrti 342. godine, Pavle se, uz podršku pape Julija vraća u Кonstantinopolj gdje preuzima arhiepiskopsku dužnost, ali ga je Кonstancije ponovo progoni i za novog arhiepiskopa postavlja Makedonija. Četiri godine kasnije ga je Кonstancije na pritisak svog suvladara Кonstansa I vratio na mjesto arhiepiskopa.

Nakon nasilne smrti cara Кonstanca, arijevci ponovo progone patrijarha Pavla, ovaj put u grad Кukuz u Jermeniji.

351. godine, u progonstvu, dok je služio Svetu liturgiju napadnut je od arijevaca i udavljen omoforom. Njegove mošti prenesene u Carigrad, u vrijeme cara Teodosija 381. godine, a 1236. u Veneciju, gdje se i danas nalaze.

Pravoslavna crkva slavi svetog Pavla Ispovjednika 6. novembra po julijanskom kalendaru i 19. novembra po gregorijanskom, piše Espresso.

Molitva Pavlu Ispovjedniku
“Ispovijedanjem Božanske vjere, kao drugog revnitelja Pavla, među sveštenicima, pokaza te Crkva. I tvoja krv pravedna vapi ka Gospodu sa Aveljevom i Zaharijinom. Zato oče sveti, moli Hrista Boga, da nam daruje velike milosti. Amin”.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra nešto toplije, ali oblačno

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će tokom dana biti promjenljivo oblačno, uz sunčane periode i toplije vrijeme, a više oblaka biće na zapadu i jugu, gdje će povremeno padati slaba kiša.

Ujutru će biti umjereno do pretežno oblačno i toplije vrijeme, samo će na jugu ponegdje padati slaba kiša, a oko rijeka i po kotlinama ponegdje biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U noći ka srijedi, 13. decembru, slaba kiša padaće ponegdje na sjeveru.

Duvaće slab do umjeren vjetar, južni, na sjeveru promjenljiv.

Minimalna temperatura vazduha biće od jedan na jugoistoku do sedam na zapadu i jugu, u višim predjelima od minus dva stepena, a maksimalna od osam do 14, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, preovladavalo je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus tri, Sokolac nula, Zenica, Gacko, Srebrenica, Han Pijesak i Drvar tri, Kalinovik i Rudo četiri, Višegrad, Kneževo, Foča i Šipovo pet, Prijedor, Bileća, Mrakovica i Novi Grad sedam, Trebinje, Mrkonjić Grad i Srbac devet, Zvornik, Mostar i Ribnik 10, Doboj i Tuzla 11, Neum 12, Banjaluka i Bijeljina 13 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

MUP REALIZUJE KAMPANJU! “Petarde nisu igračke”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od danas do 15. januara realizovaće preventivnu kampanju “Petarde nisu igračke” s ciljem podizanje svijesti građana o opasnostima nezakonite i nestručne upotrebe pirotehnike.

– Cilj kampanje jeste i informisanje građana o odredbama Zakona o javnom redu i miru i Zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova kojim je propisan promet, proizvodnja i korišćenje eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova u Republici Srpskoj – saopšteno je iz MUP-a.

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske preduzeće niz preventivnih mjera da bi građani Republike Srpske nastupajuće praznike obilježili u bezbjednom okruženju, na miran i dostojanstven način.

– U saradnji sa gradskim i opštinskim inspekcijskim službama biće sprovedene pojačane aktivnosti, s ciljem sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, a vlasnicima ili odgovornim licima koja imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, biće skrenuta dodatna pažnja na obavezu poštivanje zakonskih odredaba o kupovini, odnosno prodaji pirotehnike – navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je upotreba pirotehnike naročito svojstvena djeci i maloljetnicima i zato će u dogovoru sa rukovodstvom i nastavnicima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, policijski službenici realizovati predavanja za učenike o posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi bilo spriječeno nastupanje neželjenih posljedica po lica.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

OVAKO ŽIVE NAŠI PENZIONERI! Priča bake Anice “OSAM DANA NISAM JELA” (VIDEO)

Mnogo je starijih građana u BiH koji žive u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Ipak nekima je život i ispod svakog ljudskog dostojanstva

Jedna od njih je baka Anica Rosnić iz Brčkog, koju je obišla ekipa Edin produkcije i napravila video zapis koji tjera suze na oči.

Na pitanje kako je, baka kaže da joj je teško, da živi u gladi i hladnoći, jer nema čime da se ogrije.

“Živim od 130 maraka penzije, Nemam za šta hljeba kupiti, ne mogu da plaćam struju, hoće da je isključe, mogu samo da uzmem da se ubijem”, priča nemoćna starica.

Posebno potresan momenat je kada kaže da osam dana nije jela. Nakon toga joj je u pomoć pomogla komšinica koja joj je donijela paštetu i hljeb.

Ostatak ove potresne ispovijesti pogledajte u videu:

 

Nastavi čitati

Aktuelno