Connect with us

Svijet

SPISKAO SVE DO POSLJEDNJE PARE NA LJETOVANJU, pa javio da je OTET!?

Britanac Ijan Dej (48) uhapšen je u poznatom tajlandskom ljetovalištu Pataja, zajedno s trojicom kompanjona, a policija ih tereti za više krivičnih djela.

Oni su završili iza rešetaka nakon što je Dejovoj porodici rečeno da je otet tokom odmora, ali je čitava pričala dobila bizaran zaokret.

Sve je počelo kada je Dej kontaktirao familiju u Britaniji i rekao da je otet.

“Putem aplikacija iMessage i FaceTime slao je fotografije kako je zarobljen, a potom i sa povredama. Njegovi prijatelji su ga udarali, pa je zadobio nekoliko modrica”, kazao je predstavnik tamošnje policije, prenosi Telegraf.

On dodaje da su Dejovi prijatelji nosili maske i ponašali se kao gangsteri.

“Lažirao je otmicu i tražio od porodice da pošalje novac”, dodaje se.

Dakle, Dej je navodno sve isplanirao jer je ostao bez para na ljetovanju.

Vjerovatno nije očekivao da će zabrinuta porodica pozvati britansku policiju, koja je potom kontaktirala Interpol i tajlandske vlasti.

Ubrzo, organizovala je akcija spašavanja, a policajci su upali u stan u subotu. Tamo su zatekli bizarnu scenu.

“On sam je radio nešto protivzakonito i sada će biti krivično gonjen”, saopštili su nadležni, a optužbe se odnose na neovlašćeno posjedovanje oružja, municije i narkotika.

Iza rešetaka su završili i Britanac Daren Čizman (57), Francuz Demijen Roše (50) i Novozelanđanin Ben Kuper (36).

“Potrošli smo vrijeme i kadrovske resurse da bi spasili Britanca. Reagovali smo brzo jer je postojala bojazan za njegovu bezbjednost”, rečeno je tada, a prenosi CdM.

Svijet

I SLOVAČKA ŽELI ZAKON O NVO, Evropska komisija se snažno protivi

Evropska komisija upozorila je Slovačku da će odmah preduzeti pravne mjere ako Bratislava podrži prijedlog zakona koji zahtijeva od nevladinih organizacija, koje dobijaju sredstva iz inostranstva, da sebe etiketiraju kao “organizacije sa stranom podrškom”.

“Bila sam u Bratislavi i bila sam vrlo jasna. Ukoliko slijedite mađarski primjer po pitanju zakona o NVO, odmah ćemo pokrenuti prekršajni postupak zbog kršenja prava EU”, rekla je potpredsjednik Evropske komisije Vera Jourova uoči objavljivanja godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava.

Mađarska je 2017. usvojila sličan zakon o nevladinim organizacijama koje se finansiraju iz inostranstva, ali ga je ukinula 2021. nakon što ga je Evropski sud pravde proglasio nezakonitim.

Evropska komisija se bori protiv Mađarske oko pitanja vladavine prava i zadržava sredstva EU. Budimpešta je, takođe, “uznemirila” svoje partnere iz EU na početku svog šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja EU “mirovnom misijom” premijera Viktora Orbana koja je uključivala razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Slične pravne “bitke” sa Poljskom okončane su poslije promjene vlasti prošle godine.

Vlada Slovačke pod premijerom Robertom Ficom preuzela je vlast prošle godine i suočila se sa kritikama opozicije zbog izmjena krivičnog zakona, rekonstrukcije javnog emitera, ukidanja državne vojne pomoći Ukrajini i približavanja spoljne politike Rusiji.

Fico je u izjavi nakon godišnjeg izvještaja EU o vladavini prava rekao da je primio na znanje njene preporuke i da će relevantna ministarstva voditi dijalog sa Komisijom.

On je dodao da kritike stižu zbog neslaganja oko spoljnopolitičkih pitanja gdje Komisija traži “poslušnost”.

Izvještaj o vladavini prava pokriva pravosudni sistem, korupciju, slobodu medija,kao i civilno društvo. U izvještaju se, takođe, nude neobavezujuće preporuke za svih 27 članica EU.

Nastavi čitati

Svijet

MASK POTVRDIO VIJEST: Počinje masovna proizvodnja humanoidnih robota u Tesli

Kompanija Tesla će u 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju humanoidnih robota.

To je najavio izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask u objavi na društvenoj mreži Iks.

– Tesla će sljedeće godine imati zaista korisne čovjekolike robote koji će služiti za interne potrebe proizvodnje u kompaniji. Nadamo se da ćemo do 2026. pokrenuti masovnu proizvodnju za druge kompanije – napisao je Mask.

On je još u 2021. najavio da će robot nazvan Optimus uskoro biti spreman za rad u Teslinim fabrikama, ali to se za sada nije obistinilo, prenosi Gardijan.

Optimus je visok oko 1,7 metara i težak 56 kilograma i namijenjen je obavljanju opasnog, napornog ili dosadnog posla.

Njegovo ime je aluzija na Optimusa Prajma, moćnog i dobroćudnog vođu Autobota u medijskoj franšizi Transformers.

Firma Tesla je u decembru 2023. predstavila novu generaciju humanoidnih robota Optimus Gen 2, čija je cijena procijenjena između 10.000 i 20.000 dolara.

Nastavi čitati

Svijet

EKSPLOZIJA U FABRICI TEKILE: Poginulo pet radnika

Najmanje petoro radnika poginulo je od eksplozije u fabrici za proizvodnju tekile “Hoze Kuervo” u centralnom dijelu Meksika, izjavio je Viktor Hugo Roldan, direktor hitne i vatrogasne službe u državi Halisko.

On je Rojtersu rekao da su zbog eksplozije evakuisani turisti iz područja grada Tekila, odakle poznato alkoholno piće vodi porijeklo, prenosi Srna.

Roldan je naveo da je eksplodirala cisterna zapremine 500.000 litara i da su zaposleni uspjeli da ugase vatru.

Kompanija je u saopštenju potvrdila broj poginulih i dodala da je još nekoliko radnika povrijeđeno.

Hitne službe saopštile su da je eksplozija jedne cisterne prouzrokovala požar na tri druge cisterne.

Za sada nije poznato šta je izazvalo eksploziju.

Nastavi čitati

Aktuelno