Connect with us

Region

SRBIJA: Brnabić o prvih 100 dana rada Vlade

Prvih 100 dana rada Vlade Srbije obilježila je nestabilnost na Kosovu i Metohiji, kada su zabilježena 53 etnički motivisana napada na Srbe, a za to vrijeme prištinska vlast stalno je izazivala incidente i provocirala, rekla je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je ukazala da su napadi na Srbe, jednostrano kršenje postignutih sporazuma i stalni pritisci Prištine oduzeli Vladi Srbije mnogo vremena i energije.

– Decembar prošle godine bio je jedan od najtežih još od 2008. godine. Ta nestabilnost koju je kreirao (premijer samoproglašenog Kosova) Aljbin Kurti neodgovornom politikom mnogo je otežala rad Vlade Srbije – rekla je Brnabićeva govoreći o rezultatima rada Vlade na svečanosti u Lebanu, kojoj su prisustvovali gotovo svi ministri.

Odgovarajući na pitanja novinara, ona je istakla da su albanski političari zbog insistiranja velikih sila da formiraju zajednicu srpskih opština /ZSO/ počeli da prijete svojim dojučerašnjim zaštitnicima samo zato što traže da poštuju potpisane sporazume.

– Formiranje ZSO, onako kako je definisano Briselskim sporazumom, je `uslov svih uslova`. Ako se ne priznaje taj sporazum, ko će grantovati da će se ijedan drugi poštovati – rekla je Brnabićeva.

Prema njenoj ocjeni, ne postoji ni interes, a ni želja Prištine da se formira ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, a ne onako kako to zamišljaju neke nevladine organizacije iz Prištine i Srbije.

Komentarišući poruku izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika da je pred Srbijom velika šargarepa EU, ali da pomjeranja neće biti dok Beograd ne napravi velike korake u različitim oblastima, Brnabićeva je rekla da je u posljednja dva izvještaja EU svojim članicama dala preporuku da otvore klaster tri u pregovorima sa Srbijom, ali da sumnja da će do toga doći.

– Dodatni pomak napravljen je usvajanjem seta pravosudnih zakona usklađenih sa promenom Ustava sa ciljem uspostavljanja nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva. Videćemo da li će biti pohvala, ali ja u njih ne verujem. Uslov svih uslova za napredak je uvođenje sankcija Rusiji. Bez toga se neće otvarati, ni klasteri, niti poglavlja – ocijenila je Brnabićeva.

Podijelivši rad Vlade u prvom tromjesečju na četiri cjeline, ona je objasnila da su to, osim situacije na Kosovu i Metohiji, budžet, energetika i vladavina prava.

Govoreći o budžetskim krisnicima, Brnabićeva je rekla da su plate u javnom sektoru povećane za 12,5 odsto, a u vojsci za 25 odsto, kao i da su penzije porasle oko 21 odsto, tako da se prosječna plata kreće između 710 i 720 evra, a penzija 320 evra.

Kada je riječ o energetici, ona smatra da građani Srbije skoro i da nisu osjetili krizu, jer su imali dovoljno struje i gasa po cijenama koje su među jeftinijima u Evropi.

Brnabićeva je osvrćući se na vladavinu prava naglasila da je izmjena zakonodavstva u toj oblasti, koja je privedena kraju u Skupštini Srbije, jedna od najvažnijih tekovina vlasti.

Ukazujući da se Vlada u svojih prvih 100 dana trudila da i dalje privlači strane ulagače, Brnabićeva je navela da je u tom periodu pronađen kupac za fabriku stakla u Paraćinu, da su japanski investitori zainteresovani za ulaganja u Senti i da je u Kragujevac stigla oprema za električne automobile, koji će 2024. godine krenuti iz fabrike u tom gradu.

Ona je podsjetila da je otvoren istraživački razvojni centar američke kompanije IBM, da su potpisani sporazumi sa velikim švajcarskim i japanskim kompanijama i da su završeni pregovori sa MMF-om o stendbaj-aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od dvije godine.

Brnabićeva je prije Lebana posjetila Bojnik, a ministri povodom 100 dana rada obilaze opštine u Jablaničkom okrugu.

SRNA

Region

ZASTRAŠUJUĆE Tornado poharao selo u Srbiji (VIDEO)

Pojedine dijelove Srbije juče je pogodilo snažno nevrijeme, a na društvenim mrežama danas se pojavio jeziv snimak zabilježen u Zlatiborskom okrugu.

Najgore je bilo u selu Doliće, na teritoriji opštine Sjenica, gdje je non-mezociklonski tornado oštetio i kuće u naselju.

Na snimku je prikazan formiran vrtlog iz olujnog oblaka.

“Razvijеna višеćеlijska oluja sе nalazi u Zlatiborskom okrugu i donosi еkstrеmnu еlеktričnu aktivnost i silovitе pljuskovе. Zabiljеžеn jе grad vеličinе oraha iz najjačih, pulsirajućih, ćеlija. Današnji dan jе obilježila ogromna vlaga i еkstrеmno nеstabilna atmosfеra u zapadnoj polovini Srbijе. Istočna polovina Srbijе jе imala pustinjsku atmosfеru i 41 stеpеni Cеlzijusovih” navodi se u objavi, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Region

VELIKA POTRAGA U HRVATSKOJ: Građanin javio policiji da je čovjek autom sletio u Dravu

Kod Dravskog nasipa u Varaždinu jutros je jedno vozilo sletjelo u rijeku Dravu i potonulo, javlja Policijska uprava varaždinska.

Građanin je nesreću primijetio jutros u 8:17 i dojavio policiji.

Sve se dogodilo u području tzv. Dravske šume, prenosi Index.

Policijski službenici su odmah poslati na mjesto događaja i tragaju za osobom i vozilom, saopštila je policija.

Nastavi čitati

Region

HOROR U NOVOM SADU: Pitbul usmrtio svog vlasnika

U Solunskoj ulici u Novom Sadu, rano jutros pas rase pitbul terijer napao je svog gazdu i nanio mu smrtonosne povrede.

Ljekarska ekipa intervenisala je po prvom prioritetu u 6.28 časova, a smrt je konstatovana na licu mjesta.

Zoohigijena uspavala je psa. Policija vrši uviđaj

Nastavi čitati

Aktuelno