Connect with us

Region

SRBIJA: Brnabić o prvih 100 dana rada Vlade

Prvih 100 dana rada Vlade Srbije obilježila je nestabilnost na Kosovu i Metohiji, kada su zabilježena 53 etnički motivisana napada na Srbe, a za to vrijeme prištinska vlast stalno je izazivala incidente i provocirala, rekla je danas premijer Srbije Ana Brnabić.

Brnabićeva je ukazala da su napadi na Srbe, jednostrano kršenje postignutih sporazuma i stalni pritisci Prištine oduzeli Vladi Srbije mnogo vremena i energije.

– Decembar prošle godine bio je jedan od najtežih još od 2008. godine. Ta nestabilnost koju je kreirao (premijer samoproglašenog Kosova) Aljbin Kurti neodgovornom politikom mnogo je otežala rad Vlade Srbije – rekla je Brnabićeva govoreći o rezultatima rada Vlade na svečanosti u Lebanu, kojoj su prisustvovali gotovo svi ministri.

Odgovarajući na pitanja novinara, ona je istakla da su albanski političari zbog insistiranja velikih sila da formiraju zajednicu srpskih opština /ZSO/ počeli da prijete svojim dojučerašnjim zaštitnicima samo zato što traže da poštuju potpisane sporazume.

– Formiranje ZSO, onako kako je definisano Briselskim sporazumom, je `uslov svih uslova`. Ako se ne priznaje taj sporazum, ko će grantovati da će se ijedan drugi poštovati – rekla je Brnabićeva.

Prema njenoj ocjeni, ne postoji ni interes, a ni želja Prištine da se formira ZSO u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, a ne onako kako to zamišljaju neke nevladine organizacije iz Prištine i Srbije.

Komentarišući poruku izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika da je pred Srbijom velika šargarepa EU, ali da pomjeranja neće biti dok Beograd ne napravi velike korake u različitim oblastima, Brnabićeva je rekla da je u posljednja dva izvještaja EU svojim članicama dala preporuku da otvore klaster tri u pregovorima sa Srbijom, ali da sumnja da će do toga doći.

– Dodatni pomak napravljen je usvajanjem seta pravosudnih zakona usklađenih sa promenom Ustava sa ciljem uspostavljanja nezavisnog sudstva i samostalnog tužilaštva. Videćemo da li će biti pohvala, ali ja u njih ne verujem. Uslov svih uslova za napredak je uvođenje sankcija Rusiji. Bez toga se neće otvarati, ni klasteri, niti poglavlja – ocijenila je Brnabićeva.

Podijelivši rad Vlade u prvom tromjesečju na četiri cjeline, ona je objasnila da su to, osim situacije na Kosovu i Metohiji, budžet, energetika i vladavina prava.

Govoreći o budžetskim krisnicima, Brnabićeva je rekla da su plate u javnom sektoru povećane za 12,5 odsto, a u vojsci za 25 odsto, kao i da su penzije porasle oko 21 odsto, tako da se prosječna plata kreće između 710 i 720 evra, a penzija 320 evra.

Kada je riječ o energetici, ona smatra da građani Srbije skoro i da nisu osjetili krizu, jer su imali dovoljno struje i gasa po cijenama koje su među jeftinijima u Evropi.

Brnabićeva je osvrćući se na vladavinu prava naglasila da je izmjena zakonodavstva u toj oblasti, koja je privedena kraju u Skupštini Srbije, jedna od najvažnijih tekovina vlasti.

Ukazujući da se Vlada u svojih prvih 100 dana trudila da i dalje privlači strane ulagače, Brnabićeva je navela da je u tom periodu pronađen kupac za fabriku stakla u Paraćinu, da su japanski investitori zainteresovani za ulaganja u Senti i da je u Kragujevac stigla oprema za električne automobile, koji će 2024. godine krenuti iz fabrike u tom gradu.

Ona je podsjetila da je otvoren istraživački razvojni centar američke kompanije IBM, da su potpisani sporazumi sa velikim švajcarskim i japanskim kompanijama i da su završeni pregovori sa MMF-om o stendbaj-aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od dvije godine.

Brnabićeva je prije Lebana posjetila Bojnik, a ministri povodom 100 dana rada obilaze opštine u Jablaničkom okrugu.

SRNA

Region

POČEO LOV ZA SEZONSKIM RADNICIMA U Hrvatskoj nude NAJVEĆE PLATE do sada

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu u Hrvatskoj počela je nikad ranije, poslodavci nude nikad bolje uvjete, a ako je vjerovati najavama, perjanicahrvatskog gospodarstva ove će godine trebati oko 60.000 sezonskih radnika.

Sigurna plaća (54 posto) i mogućnost smještaja (42 posto) dva su preduvjeta od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta. Minimalna mjesečna plaća koju ove godine tijekom rada u sezoni očekuju konobari, kuhari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1231 euro neto (oko 9300 kuna), što je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Većim plaćama naročito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plaća u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1540 eura neto ili oko 11.600 kuna.

ISTRAŽIVANJE

Do tih su zanimljivih podataka došli istraživači s portala MojPosao, koji su predstavili rezultate ankete provedene među 500 radnika iz Hrvatske, od kojih je njih 81 posto najmanje jednom radilo u sezoni – bilo tokom školovanja i studija, bilo prije pronalaska posla u struci, u pauzi između stalnih poslova ili u nadi da će u toj “branši” ostati za stalno. Svaki peti ispitanik, pokazalo je istraživanje, izjavio je kako je sezonski posao “baš po njegovoj mjeri” te da mu odgovara takav način rada.

– I naše ranije analize pokazale su kako poslodavci sve ranije kreću u potragu za sezoncima i počinju se za sezonu pripremati na vrijeme.

Neki poslodavci, naročito hotelijeri koji zapošljavaju veći broj tih radnika, počeli su i više ulagati u ljude koji im trebaju. Vidimo prema klijentima u hotelijerstvu kako neki od njih radnicima nude mogućnost da ostanu stalni sezonci, pa tokom “mirovanja” troše dane godišnjeg odmora, a neki dobivaju i bonuse kako bi se vratili. Također, povećava se i broj ugovora za stalno, primjerice, prema informacijama iz jednog hotelijerskog lanca, plan im je broj ugovora za stalno povećati deset do 15 posto u odnosu na prošlu godinu – prepričava Matea Grbac s portala MojPosao. Iako sezona zapravo još nije počela, na tom su portalu od početka godine do sredine marta objavljena već 2802 oglasa za zapošljavanje turističkih djelatnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 10.000. I ta brojka u 2022. godini predstavljala je 17-postotni porast broja oglasa u odnosu na godinu ranije i devet posto više nego rekordne 2019. godine.

– Ove godine u februaru samo u jednom danu imali smo aktivnih oko 1500 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je iznimno visok broj – otkriva Matea Grbac.

Radnicima koji žele raditi na sezonskim poslovima najvažniji su sigurna plaća i mogućnost smještaja, a tek na trećem mjestu je visina plaće (39 posto). Još manje će u tom “vaganju” između poslodavaca kod kojih žele raditi presudnu riječ imati mogućnost slobodnih dana, radno vrijeme ili ime poslodavca/tvrtke, dok najmanje važnim u tom odabiru smatraju lokaciju radnog mjesta (presudna je za tek 14 posto sezonaca).

BORAVAK NA MORU
Zanimljivo je i da čak 60 posto ispitanika među prednostima sezonskog posla navodi stjecanje novih znanja i vještina kao i mogućnost upoznavanja novih ljudi (50 posto), a tek onda plaću, koja je za polovinu sezonaca ipak viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja. Njih oko 38 posto raduje se mogućnosti boravka na moru.

 

Nastavi čitati

Region

Sa tržišta se povlači lijek za olakšavanje disanja

Farmaceutska kompanija “Pliva” iz Hrvatske povlači seriju lijeka “Salbutamol” za olakšavanje disanja zbog sumnje u neispravnost proizvoda.

Kompanija “Pliva”, u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, preventivno povlači seriju lijeka “Salbutamol” od pet miligrama po mililitru rastvora za atomizator zbog sumnje u neispravnost u sastavu proizvoda.

Oni su preporučili da pacijenti lijek vrate u apoteku i obrate se svom doktoru radi nastavka terapije. S tržišta se povlače serije predmetnog lijeka – 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322, navedeno je na sajtu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

“Salbutamol Pliva” rastvor za atomizator koristi se za olakšanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja ili kod osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima disajnih puteva.

Iz ove kompanije navode da pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost.

“‘Pliva’ radi na tome da u apotekama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka ‘Salbutamol Pliva’ pet miligrama po mililitru rastvora za atomizator”, navodi se u saopštenju.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Region

Dva slabija zemljotresa uznemirila Zagrepčane

Dva slabija potresa zatresla su večeras područje Zagreba. Kako javlja EMSC, prvi je bio nešto prije 20 sati i jačine 1,8 prema Rihteru, a drugi oko 20.05 i jačine 1,1 prema Rihteru.

Prema komentarima na stranici EMSC-a, osjetio se u Gračanima, Markuševcu, Šestinama…

“Udarac, kao da je sve propalo, treslo se dvije sekunde”, jedan je od komentara, prenosi 24sata.

Nastavi čitati

Aktuleno