Connect with us

Republika Srpska

Srpska bogatija za 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – šest djevojčica i 12 dječaka.

U Banjaluci je rođeno pet beba, u Zvorniku četiri, u Bijeljini tri, u Doboju i Gradišci po dvije, a u Istočnom Sarajevu i Trebinju po jedna beba, rečeno je Srni u porodilištima.

U Banjaluci su rođene dvije djevojčice i tri dječaka, u Zvorniku po dvije djevojčice i dva dječaka, u Bijeljini dvije djevojčice i dječak, u Doboju dva dječaka, u Gradišci dva dječaka, u Istočnom Sarajevu dječak i u Trebinju dječak.

Podaci za porodilište u Foči nisu saopšteni.

(agencije)

Republika Srpska

Evo koliko košta čišćenje zgrada VLADE SRPSKE

Možete li da pretpostavite koliko košta čistoća u zgradi Vlade Republike Srpske u Banjaluci i u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu?

Odgovor se nalazi u tenderu koji je Služba za zajedniče poslove Vlade RS dodijelila za dvije firme na dvije godine.

Pranje staklene fasade, pranje i skidanje kamenca sa fontana, dubinsko čišćenje itisona, tepiha, stilskog namještaja, mašinsko poliranje podova od parketa i kamena i čišćenje kristalnih lustera u zgardi Vlade RS košta 129.344 KM bez PDV.

To je cijena od 3. novembra 2023. do 3. novembra 2025. a pobjednik je banjalučka firma “Samsic” d.o.o.

Na sajtu companywall.ba navodi se da je vlasnik preduzeća Miroljub Jurić i da je protekle tri godine poslovalo s gubitkom.

Istovremeno, isti posao, u istom periodu, u zgradi u Istočnom Sarajevu koštaće budžet 19.604 KM, bez PDV.

U obavještenju o dodjeli ugovora navodi se da je posao dodijeljen mnogo poznatijem preduzeću “Eurosan” d.o.o. Banjaluka.

Naravno, ovo ne uključuje cijenu redovnog čišćenja za šta su zadužene čistačice u zgradama Vlade Srpske, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Republika Srpska

NOVI UDAR NA DŽEPOVE: Opet poskupljuje gorivo u Srpskoj

Gorivo će na benzinskim pumpama u Srpskoj u narednim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litru, potvrđeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Time se talas poskupljenja benzina i dizela nastavlja, budući da je ovaj trend prisutan već duže vrijeme.

Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, “ne prelaze 25 feninga po jednom litru”.

“S obzirom na to da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88”, kaže Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći, jer domaći distributeri “ne mogu ugroziti svoje poslovanje”.

“Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško praviti bilo kakve procjene, jer se pokazalo da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reaguje bukvalno na sve. Posljednjih nekoliko sedmica, pa i mjeseci, primjetan je manjak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog efekta. Šta će biti u oktobru ili novembru, teško je reći i predvidjeti”, ističe Savić.

Iz Inspektorata kažu da republička tržišna inspekcija kontinuirano kontroliše formiranje cijena goriva i pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

“U ovoj godini izvršeno je 113 kontrola formiranja cijena tečnih naftnih derivata, od čega je 11 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena. Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM”, rekao je Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Takođe, kako je dodao, zbog drugih vrsta nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija i slično, benzinskim pumpama izrečene su i kazne u iznosu od 26.400 KM.

“Republička tržišna inspekcija će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama formiranja cijena, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala”, kaže Gavrić.

Podsjetimo, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Nastavi čitati

Republika Srpska

GORIVO PONOVO POSKUPLJUJE Treće povećanje cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj

Cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama širom Republike Srpske danas su povećane.

UBanjaluci je dizel “skočio” do 2,81 KM, a benzin je sada do 2,77 KM.

Ovo je treće-četvrto povećanje cijena goriva unazad dvadesetak dana, a nakon duže stabilizacije.

Naftni distributeri poskupljenja pravdaju povećanjem nabavnih cijena.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno