Connect with us

Društvo

„STANJE U BIJELJINI NIJE ALARMANTNO“ Novitović poručio da Petrović nije ni čestit ni pošten prema građanima

Stanje u Bijeljini u vezi sa vodostajima nije alarmantno, situacija je pod kontorolom nadležnih, a jedino što je zabrinjavajuće jeste ponašanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića koji je se ponaša suprotno Zakonu o zaštiti i sapsavanju, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite /RCUZ/ Milan Novitović.

– Što se tiče regije Bijeljina i Zvornik imamo upozoranja i povećanu opreznost s obzirom na tu količnu padavina, protok i propuštanje vode na hidrocentralama – istakao je on i dodao da stanje nije alarmantno i da nadležni prati sve parametre iz časa u čas.

Novitović je rekao da je za RUCZ osnovni dokument u ovakvim situacijama Zakon o zaštiti i sasavanju i da je obaveza zaštiti svakog građanina Republike Srpske i njegovu imovinu „bio on ili ne po volji Petorvića“.

– RUPC i sve institucije Republike Srpske rade na zaštiti građana Srpske, prirodnih dobara i imovine bez obzira da li je riječ o Semberiji, Hercegovini ili zapadni djelovima – naglasio je Novitović nakon obilaska terena na teritoriji Bijeljine sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savom Minićem i direktorom Javne ustanove „Vode Srpske“ Miroslavom Milovanovićem.

On je rekao da Petrović „nije ni čestit ni pošten prema građanima Bijeljine“.

– Nije preduzeo sve mjere porpisane planom odbrne od poplava i ne radi ništa u skladu sa Zakonom i zaštiti i spsasavanju – izjavio je Novitović novinarima.

Novitović je, nakon što je obišao vodoprivredni objekat – ustava Janja i lokaciju Orlovo polje, ocijenio da su nadležne službe u Republici Srpskoj spremno dočekali obilne padavine i povećane vodotoke, te najkvalitetnije do sada sproveli preventivne mjere da bi spriječili povplave i štetu smanjili na najmanju moguću mjeru.

– Bilo je situacija kada su padavine bile i preko 250 i 300 litara po metru kvadratnom, ali i ovo je situacija kada smo prošli sa namjanjim mogućimi posljdicama i štetom – naveo je on.

On je istakao da su građani ozibljno shvatili upozorenja, sarađuju sa RUCZ i prižaju podršku, kao i sva javna preduzeća i institucije.

Novitović je ponovio da se prati situacija na svim vodostajima i na Uni i na Sani i na Vrbasu i na Bosni.

– Ovde pratimo stanje na Drini iz sata u sat i sve te informacije se slivaju i proslijeđuju u Vladu Srpske i svima koji bi u slučaju potrbe trebli da reaguju – kaže on.

Javna ustanova „Vode Srpske“ uvela je vanredne mjere odbrane od poplava za poplavno područje Semberije – Sektor jedan, pošto je na mjernoj stanici Radalj u Srbiji rano jutros zabilježen vodostaj rijeke Drine od 500 centimetara, sa tendencijom daljeg rasta.

Stanovništvo naselja u blizini rijeke Drine pozvano je da prati obavještenja nadležnih institucija, s obzirom da se danas očekuje dalji rast vodostaja u donjem toku rijeke Drine.

Nadležne službe Javne ustanove „Vode Srpske“ u saradnji sa Civilnom zaštitom preduzimaju odgovarajuće vanredne mjere odbrane od poplava.

novosti.ba

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sutra znatno toplije i BEZ PADAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se od sredine dana očekuje postepeno razvedravanje od zapada, uz temperaturu vazduha do 10 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će biti djelimično oblačno i hladno uz mraz, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar, a uveče u višim predjelima u centralnom pojasu umjeren južni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od minus pet do minus jedan, na jugu do tri, u višim predjelima od minus osam, a dnevna od nula do pet, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpkoj i FBiH danas u većini predjela preovladava pretežno sunčano vrijeme, a po kotlinama, na istoku i sjeveroistoku je bilo je magle ili niske oblačnosti, podaci su Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Kalinovik minus jedan, Sokolac nula, Mrakovica jedan, Mrkonjić Grad dva, Gacko, Kneževo, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Han Pijesak tri, Bijeljina, Višegrad, Novi Grad, Rudo i Srbac četiri, Zvornik, Ribnik i Foča pet, Banjaluka i Doboj šest, Mostar, Bileća i Čemerno devet, Neum 10 i Trebinje 11 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DESET POLICAJACA U SRPSKOJ DOBILO OTKAZ! Riječ je o težim povredama radne dužnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je od 1. januara do 10. novembra zbog teže povrede radne dužnosti izreklo deset disiplinskih mjera prestanak radnog odnosa, a suspendovano je 47 pripadnika od kojih 42 policajca i pet državnih službenika, izjavio je načelnik Uprave MUP-a za policijsko obrazovanje Mile Šikman.
On je tokom okruglog stola na temu “Sistem integriteta kao faktor suprostavljanja korupciji” u Banjaluci rekao da je tokom prethodne godine izrečeno ukupno 12 disciplinskih mjera prestanka radnog odnosa, a tokom 2021. godine sedam.

“Pozivamo sve građane koji imaju saznanja o negativnim ponašanjima naših radnika, o svim pojavama za koje smatraju da imaju obilježje korupcije, da to prijave. Sve prijave građana će biti na adekvatan način zaprimljene i procesuirane i MUP će sigurno raditi na utvrđivanju odgovornosti svih svojih pripadnika, istakao je Šikman, prenosi Srna.

On je naveo da je okrugli sto povodom obilježavanja 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i 20 godina od usvajanja Konvencije UN protiv korucije organizovan s ciljem ukazivanja značajne povezanosti između suzbijanja ove negativne pojave, bezbjednosti i razvoja društva.

“Polazimo od toga da je borba protiv korupcije odgovornost i obaveza svih aktera u društvu uključujući vladine zvaničnike, državne i policijske službenike, medije, civilni sektor, opštu javnost, naravno građane u cjelini, jer samo svi zajednički, svako u okvirima i granicama svog djelovanja možemo izraditi društvo otpornije na korupciju”, rekao je Šikman.

On je naveo da MUP Republike Srpske u kontinuitetu od 2006. godine radi na izgradnji ovog integriteta, a 2015. godine je usvojilo prvi plan integriteta kojim je tad bio prva institucija u BiH koja je uvela integritet kao sistemski način borbe protiv korupcije.

“Integritet podrazumijeva stvaranje otportnosti institucije, kroz jačanje kadrovskih resursa i umanjivanje mogućnosti i sprečavanje da se kao negativna pojava uopšte i desi”, naglasio je Šikman.

On je istakao da pripadnici MUP-a Republike Srpske integritet izgrađuju i kroz najmađi kadar uvođenjem posebnog predmeta policijski integritet za kadete Policijske akademije i učenike Srednje škole unutraših poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Šikman je naveo da MUP Republike Srpske u svom sastavu ima Službu za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu, te da je jedina policijska agencija u BiH koja ima profesionalizovan postupak profesionalne displiplinske komisije koja poptuno nezavisno vodi postupke za povredu radne discipline.

“Displinski postupci se ne vode samo protiv policijskih službenika opšte nadležnosti, već obuhvata i policijske službenike kriminalističke policije, ali i policijske službenike koji su bili veoma visoko pozicionirani”, izjavio je Šikman.

Nastavi čitati

Društvo

HOĆEMO LI IMATI BIJELU NOVU GODINU? Poznati meteorolog iznio HRABRU PROGNOZU

Poznati meteorolog iz Srbije Nedeljko Todorović, čije su vremenske prognoze veoma cijenjene i u BiH, naveo je kakvo će vrijeme biti u novogodišnoj noći i prvih deset dana januara.
Prema Todoroviću, ne očekuju se ozbiljne snježne padavine u tom periodu, sa toplijim epizodama najavljenim od 11. do 14. decembra, dok bi prva prilika za snijeg u nižim predjelima mogla doći između 20. i 24. decembra.

Potom se dotakao i perioda nakon 24. decembra.

“Dakle, procjena za ovu zimu je da će biti nešto malo hladnija nego prethodna. Biće više padavina, znači kiše i snijega. Ali u nekoj od tih epizoda, ako kažem snježnih, zabijeliće se dobro. Nevolja u tome je što niko ne može pouzdano da tvrdi kojeg tog datuma će biti”, rekao je i dodao:

“Ja sam napomenuo da će biti od 20. do 24. decembra, međutim, nije ni to baš sigurno. Tako da dugoročne prognoze nisu baš zahvalne, mada se ljudi bave time, pokušavaju da ih usavrše.

Meteorolog Todorović je kazao da ćemo sigurno uživati u toj zimskoj čaroliji.

“Kada gledamo 31. decembar odnosno Novu godinu, manja je vjerovatnoća da bude snijega, veća je vjerovatnoća da bude kiše. Međutim, ja bih bio možda malo hrabar sad tako da kažem, pa da prognoziram negdje od 26. do 29. decembra opet skok temperature, znači jedan pik na maksimalne vrijednosti do 15 stepeni, a onda 30. 31. i možda i 1. januara da bude zahlađenje s kišom pa sa snijegom”, rekao je Todorović, prenosi “Mondo”.

Nastavi čitati

Aktuelno