Connect with us

Društvo

NEZADOVOLJSTVO BORACA NA VRHUNCU “Dosta nam je milostinje”

Odluka Vlade Republike Srpske o visini naknada za boračku populaciju u ovoj godini ne zadovoljava potrebe ratnih veterana, koji najavljuju mnogo radikalnije načine borbe za ostvarivanje svojih prava.

Nakon što je Vlada Srpske prekjuče donijela odluku o utvrđivanju osnovice za obračun mjesečnog boračkog dodatka za 2023. godinu u iznosu od 2,20 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, dok je visinu osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2022. odredila u iznosu od 4,43 KM po mjesecu provedenom na “prvoj liniji”, iz boračkih udruženja stižu poruke da to ni približno ne ispunjava njihove ranije zahtjeve.

Sve se znalo
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), Radan Ostojić, za Srpskainfo kaže da je odluka Vlade bila očekivana, te da se ona najavljivala već dva mjeseca unazad.

– Iznos osnovice za lične i porodične invalidnine, mjesečni i godišnji borački dodatak ne predstavljaju novost, jer se njihova visina znala još prije dva mjeseca prilikom usvajanja budžeta Republike Srpske za ovu godinu. Prilikom prošlogodišnje rasprave o ovom pitanju u parlamentu Srpske prenio sam nezadovoljstvo Boračke organizacije na ukupno planirana sredstva za boračka primanja – kaže Ostojić, dodajući da ova primanja, kako ističe, nisu bila “ni približno dovoljna za rješavanje zahtjeva koje je Skupština BORS uputila nadležnim institucijama”.

Podsjećamo, sredinom prošle godine, nakon sastanka Koordinacionog odbora boračkih organizacija u Bijeljini, usvojeni su zaključci o neophodnosti uvođenja jedinstvenog boračkog dodatka na mjesečnom nivou za sve demobilisane borce čija bi osnovica bila pet KM, kao i povećanje osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina na 80 odsto od prosječne neto plate iz prošle godine.

– U roku od mjesec dana biće održana sjednica Skupštine BORS, čije će odluke i naredni koraci u mnogome zavisiti od nastavka razgovora s nadležnim institucijama Republike Srpske i postignutim rezultatima u vezi s rješavanjem zahtjeva Skupštine, koji se odnose na poboljšanje statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija. Ovim što je sada predviđeno, BORS uopšte nije zadovoljan – poručuje Ostojić.
e
Dosta je milostinje

Između ostalog, Vlada Republike Srpske koja, inače, zvanično još nema ministra rada i boračko-invalidske zaštite nakon što je nesuđeni ministar, Dragoslav Kabić, podnio ostavku samo par dana nakon što je postavljen na tu dužnost, na prekjučerašnjoj sjednici donijela je i odluku da osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2022. godinu iznosi 4,43 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava.

Potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov, s druge strane, nema dilemu da će bivši borci Vojske Republike Srpske uskoro masovno izaći na ulice ukoliko vlast, kako kaže, ne obezbijedi uslove za život dostojan čovjeka onima koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu Srpske.

– Prošlo je vrijeme pregovaranja i traženja milostinje od onih koji, očigledno, ne žele da obezbijede borcima prava koja im pripadaju. Ukoliko vlast i novi ministar, ma ko to bio, ne obezbijede mjesečni dodatak u iznosu od pet KM, što smo tražili još prošle godine, slijede demonstracije pred zgradom Vlade. To više neće biti protesti upozorenja, kao do sada, već prave demonstracije. Da li će nas doći hiljadu, pet ili deset hiljada, uopšte nije važno. Za one što imaju para za sve svoje privilegije i za povećanje svojih plata, a nikad nemaju dovoljno za one koji su stvarali Republiku Srpsku, nemamo više nikakve tolerancije – poručuje Klincov.

Predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, Aco Prelić, za Srpskainfo tvrdi da je od završetka rata do danas u Srpskoj uspostavljen “potpuno nakaradan sistem”, koji je, prema njegovim riječima, na zadnje mjesto postavio one koji su stvarali i odbranili Republiku Srpsku.

– Svi borci moraju imati pravo na mjesečni borački dodatak, a prije toga je potrebno izvršiti reviziju boračkih rješenja i invalidnina kako ta prava ne bi uživali i oni koji to ne zaslužuju – ističe Prelić.
Srpska info

Društvo

TUZLA NAPRAVILA NOVI DOGOVOR! Evo u koje će zemlje letjeti Lumiwings

Prema neslužbenim podacima Tuzla će potpisati ugovor s kompanijom Lumiwings za letove prema Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Turskoj.

Kompanija će bazirati jedan avion u Tuzli. Tuzla je za subvencije letova predvidjela 1,27 miliona evra.

Aerodrom je prvobitno planirao imati 20 letova sedmično sa baziranim avionom, pa ostaje za vidjeti hoće li se to desiti. Kako Wizz Air ima 9 letova za Tuzlu, ovo bi značilo 29 sedmičnih letova, manje nego prošle zime kada je Tuzla imala 34 leta, no ne bitno manje.

Ipak Lumiwings sigurno neće imati load faktor kao Wizz Air, a i operira bitno manji aviona, pa će broj putnika pasti, no neće se svesti na 150-170.000 koliko bi bilo da Tuzla nije iznašla rješenje, piše avio-portal Zamaaero.

Tuzla se ozbiljno trudila pronaći rješenje. Intenzivno su pregovarali sa Trade Airom i Air Montenegrom. Nalaženje Lumiwingsa je istinski „out of box“ rješenje.

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedala koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedala koji je star 20,5 godina. Kompanija je upravo iz flote izbacila B737-300.

Iskreno za Tuzlu bi bolji bio E195, no i 737-700 nije loša opcija. Kompanija ima sjedište u Grčkoj (Atina), a leti iz Italije (Fogglia) gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar Italije, te jednu sezonsku inozemnu liniju, prema Mostaru.

Lumiwings je prošle godine iznajmio jedan avion u wet leasu Air Serbiji.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pred nama je još jedna promjena, SUTRA ZNATNO TOPLIJE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra će preovladavati pretežno oblačno, suvo i toplije vrijeme uz nagli porast temperature vazduha i jak do olujni vetar.

Poslije podne očekuje se nailazak oblačnosti sa zapada koja donosi kišu i zahvatiće zapadne i jugozapadne predjele, a slaba kiša je moguća i ponegdje na sjeveru, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od minus tri do jedan, do sedam na jugu, u višim predjelima od minus sedam stepeni, a maksimalna od osam na istoku i duž rijeke Save do 16 stepeni na zapadu, u višim predjelima od pet stepeni Celzijusovih.

Prije podne duvaće slab do umjeren, promjenljiv vjetar, poslije podne u pojačanju i skretanje na umjeren i jak, povremeno sa olujnim udarima, južni.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas je u BiH preovladavalo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a lokalno slab snijeg je prije podne zabilježen u istočnim područjima.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus sedam, Kalinovik i Sokolac minus jedan, Kneževo, Mrakovica, Han Pijesak i Čemerno nula, Sarajevo dva, Gacko, Mrkonjić Grad i Srebrenica tri, Zenica, Drinić, Ribnik i Šipovo četiri, Zvornik, Tuzla, Višegrad, Rudo i Foča pet, Bijeljina, Doboj i Novi Grad šest, Prijedor, Srbac, Bihać i Drvar sedam, Banjaluka osam, Široki Brijeg devet, Mostar i Bileća 10, Neum 12, Trebinje 13 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

ŠTA BI NAM DONIJELO POVEĆANJE MINIMALCA! Novi rast cijena bio bi zagarantovan

Za predloženo povećanje najniže plate u Republici Srpskoj od 1.050 maraka trgovcima i logističarima biće potrebna dodatna 393 miliona maraka, a novac za te namjene obezbijediće povećanjem cijena pojedine robe od čak 20 odsto.

Pokazala je to analiza predstavnika tri sektora, odnosno trgovine na veliko, logistike i skladištenja, te trgovine na malo. U istom dokumentu stoji da je u pomenuta tri sektora zaposleno više od petine svih zaposlenih u Srpskoj, odnosno tačnije 57.081 radnik.

– Trošak plata zaposlenih je najveći trošak ova tri sektora i čini 53 odsto svih troškova koji se odnose na snabdijevanje robom široke potrošnje. Za predloženo povećanje minimalca u 2024. godini moraćemo obezbijediti dodatna 393 miliona KM, od čega 240 miliona za plate, a preostalih 153 miliona maraka za poreze i doprinose – navedeno je u analizi u koju je “Glas” imao uvid.

Naglašavaju da će finansiranje pomenutog iznosa za plate zahtijevati povećanje cijena robe široke potrošnje u prosjeku od 10,2 odsto i to već od januara 2024. godine.

– S obzirom na to da veliki dio osnovnih životnih namirnica podliježe ograničenoj marži, artikli koji nisu ograničeni maržom imaće rast cijena i veći od 20 odsto, a sve kako bi dostigli potreban iznos za plate – stoji u analizi.

Naglašavaju i da će rast cijena izazvan značajnim povećanjem minimalne plate imati negativne posljedice na konkurentnost trgovine Srpske u regionu.

– Sve države regiona u protekle tri godine su zbog značajnog povećanja cijena postepeno podizale i minimalnu platu, tako da nije bilo značajnih efekata na trendove potrošnje. Inflacija robe široke potrošnje značajno je usporila, jer su cijene u novembru za svega 1,4 odsto više u odnosu na početak 2023. Dakle, RS će biti izuzetak u regionu da nakon zaustavljanja inflacije radikalno povećava troškove rada – navedeno je u analizi.

Sve će, naglašavaju, dovesti do toga da cijene u trgovinama u RS budu značajno više nego u Srbiji, a približno jednake onima u Hrvatskoj.

– Gradovi koji se nalaze na granici sa Hrvatskom, kao što su Novi Grad, Kostajnica, Dubica, Gradiška, Brod, Trebinje, u nekim slučajevima i više od polovine prihoda ostvaruju upravo od kupaca koji dolaze iz Hrvatske. Ovi prihodi će nestati nakon izjednačavanja cijena u Srpskoj i Hrvatskoj – poručuju trgovci.

Takođe, smatraju da će gradovi koji se nalaze blizu granice sa Srbijom, kao što su Bijeljina, Karakaj, Zvornik, Bratunac i Višegrad izgubiti veliki dio prihoda od trgovine zbog nabavke robe iz Srbije koja će biti povoljnija nego s druge strane Drine.

– Teško je procijeniti efekat nestanka ovih prihoda na broj radnih mjesta u sektoru trgovine koji će biti ugašeni, a oni će se mjeriti desetinama hiljada. Ovo ne uključuje posljedice pada kupovne moći unutar RS izazvane efektima povećanja troškova rada na proizvodne sektore privrede, koji očekuje još značajan pad broja zaposlenih – poručili su trgovci.

Zbog svega, Udruženje trgovaca RS preporučuje da se ne ide u realizaciju prijedloga za podizanje minimalne plate.

– Radikalno podizanje minimalne plate u ovom momentu nema jasno ekonomsko opravdanje i ne ostavlja utisak da je dio promišljene dugoročne strategije razvoja ekonomije Republike Srpske – zaključili su u udruženju.

Nacionalni dohodak

Iz Udruženja trgovaca RS poručili su da u potpunosti podržavaju rast plata u RS jer se tako povećava blagostanje zajednice, ali da rast minimalca mora biti zasnovan na rastu ekonomske produktivnosti.

– RS trenutno ima najmanji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u cijeloj Evropi, iza FBiH i država poput Albanije, Srbije i Makedonije. Krajnje je nerealno zamišljati da se to može promijeniti preko noći, jednom odlukom o visokim platama – poručili su iz Udruženja trgovaca.

Nastavi čitati

Aktuelno