Connect with us

Društvo

“Šume Srpske” taoci izvođača radova

Javno preduzeće “Šume Republike Srpske”, i pored gotovo 5.000 radnika, vlastitim kapacitetima siječe tek 21 odsto ukupne proizvodnje, i u ovom trenutku taoci su izvođača radova u šumarstvu, koji su u prvih devet mjeseci naplatili gotovo 40 miliona KM.

“U prvih devet mjeseci ove godine sječa je izvršena u količini od 1.400.038 metara kubnih drvnih sortimenata. Od ukupne proizvodnje vlastita sječa iznosi 21 odsto, dok je 79 izvršeno od strane izvođača radova. Izvođačima radova za navedeni period isplaćeno je ukupno 39.422.644,27 KM, s tim da su u navedeni iznos uračunate i usluge izvoza šumskih drvnih sortimenata i uključuju i usluge popravke i izgradnje šumske putne infrastrukture”, rekli su za “Nezavisne” u JP “Šume Republike Srpske”.

Mnogi drvoprerađivači ističu da su upravo izvođači radova u šumarstvu jedan od najvećih problema, jer u ovom trenutku oni vode glavnu riječ i politiku šumarstva u Republici Srpskoj, i to iz razloga što kompletan sistem zavisi od oko 150 izvođača usluga radova u šumarstvu.

“‘Šume’ imaju veliku izloženost prema izvođačima radova i one zavise od izvođača nekih 75 odsto izvršenja plana. Sve to što rade sa kooperantima u određenom periodu može doći do poremaćaja, do toga da se proces iskomplikuje. Najveći problem je u tome što to nisu samo izvođači radova, jer 95 odsto njih se bavi i izvođenjem radova i ima neki kapacitet za preradu”, rekao je za “Nezavisne” Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske.

Upravo to što izvođači radova imaju i prerađivačke kapacitete predstavlja najveći problem jer, kako tvrde izvori “Nezavisnih”, JP “Šume Republike Srpske” ucjenjuju sirovinom, odnosno neće da izvode radove dok im se ne da sirovima i količina koja je ugovorena. S druge strane, ozbiljniji drvoprerađivači koji prave finalni, a ne poluproizvod, imaju problema da dobiju sirovinu i po pravilu nikada im se ne isporuče količine koje su ugovorili.

“Izvođačima radova se plaća u robi i to je najveći problem. Oni sijeku šumu za sebe i to što sijeku naplaćuju od preduzeća i to je začarani krug”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak drvoprerađivačima.

Ipak u JP “Šume Republike Srpske” demantuju ove navode i ističu da se izvođačima radova ne plaća kroz robu, odnosno ne plaćaju šumskim drvnim sortimentima.

“Sa izvođačima radova koji su kupci zaključuju se godišnji ugovori o isporuci šumskih drvnih sortimenata shodno uslovima o prodaji”, rekli su nam u JP “Šume Republike Srpske”.

I Šinik naglašava da je možda i jedino rješenje da se izvođenjem radova bave samo oni subjekti koji imaju samo tu djelatnost jer sve drugo, bilo da se radi da taj izvođač radova cijepa drva, vrši preradu u pilanama itd., može biti smetnja.

“Oni su u fazi gdje imaju uvid i znaju šta se radi i koliko se izvlači i lako mogu da se snabdiju sirovinom. Dobar pristup je da se razgraniči i da izvođači radova budu samo izvođači radova i u nekom trenutku JP ‘Šume Republike Srpske’ će morati povećati učešće svojih aktivnosti”, rekao je Šinik.

Da je motiv izvođača radova u šumarstvu uglavnom da lakše dođu do sirovine, možda najbolje govori podatak da prilikom tendera i javnih poziva za izvođenje radova u šumarstvu značajno obaraju cijene i pristaju da rade pod uslovima u kojima nema šanse za zaradu.

“Oni dođu, dogovore dinamiku, preuzmu poslove i onda to ne izvršavaju, pod izgovorom da su niske cijene, a onda kada dođu tenderi i javni pozivi, javljaju se sa ponudama i obaraju cijenu 30 odsto da bi dobili posao”, naglasio je Šinik, dodajući da izvođači radova čak imaju i subvenciju od države od 4,73 KM po metru kubnom.

Društvo

Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije

Muzički festival “Zlatna nit” koji će se održati od 8. do 10. juna u Bosanskoj Krupi danas je premijerno najavljen i u Banjaluci.

Festival koji će se održati u sklopu rizorta “Zlatna nit” već sada je prozvan najsvježijim festivalom u zemlji te će u tri dana okupiti neke od najvećih muzičkih zvijezda današnjice.

Prvog festivalskog dana pred publikom će nastupiti grupe “The Croatian Pink Floyd Show”, “Van Gogh” i “Opća opasnost”.

Drugo festivalsko veče je rezervisano za nastupe sastava “Helem Nejse”, “Divlje Jagode” i “Let 3”.

Posljednjeg dana festivala za publiku je spremljena poslastica u vidu koncerata grupa “Zona isključenja”, “SARS” i “Dubioze koletiv”.

Pored velikih regionalnih bendova publika će moći da uživa i u takmičarskom dijelu festivala gdje će se predstaviti najbolji domaći i regionalni demo bendovi koji će se boriti za vrijedne nagrade.

Ispred organizacije festivala “Zlatna nit” Elvir Reklić ističe da je festival postavio čvrste temelje sa najboljim lajnapom izvođača i samim tim se nametnuo na sceni kao najsvježiji festival u zemlji.

“Sve ćemo pratiti i vatrometom, sa vrhunskom tehnikom i tri stejdža. Meni je zadovoljstvo da samo danas u Banjaluci. Moram da kažem da mi nismo birali bendove na taj način da se regionalno biraju sastavi, nego se desilo da nam takmičarski demo bendovi dolaze iz Prijedora, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Banja Luke, ali i Hrvatske i Slovenije”, rekao je Reklić.

Organizator dodaje da je ovo jedini način da se bendovi u razvoju kvalitetno predstave publici te da se nada da će svi oni vremenom sa demo bine preći na glavnu pozornicu.

Povodom najave festivala u Banjaluci javnosti se obratio i David Jojić predstavnik benda “Charna” iz Banjaluke koji će nastupiti u takmičarskom programu festivala.

“Ono što ratzlikuje ovaj festival u odnosu na ostale je taj momenat koji se posvećuje demo bendovima. Kada su u pitanju headlineri, vjerujem da je ovo jedan od boljih lajnapa za ovu festivalsku sezonu, a sam festival otvara vrata nekim novim muzičarima koji tek treba da utabaju stazu na sceni. Posebno nas raduje sjajna organizacija, vrhunska oprema i susret sa publikom. Daćemo sve od sebe da se prikažemo u najboljem svjetlu”, rekao je Jojić.

Posjetioci festivala “Zlatna nit” svoje ulaznice i kamp mjesta mogu kupiti putem sistema kupikartu.ba ali i na fizičkim prodajnim mjestima koji će uskoro biti predstavljeni.

Više informacija o samom festivalu, smještaju i lajnapu moguće je pronaći putem kanala društvenih mreža i sajta festivala: https://www.musicfestzn.org/

Nastavi čitati

Novosti

SPC dobila novog sveca: Prvi Beograđanin još od srednjeg vijeka

Srpska pravoslavna crkva dobila je u nedjelju novog sveca Sveštenomučenika Nedeljka Streličića, a u pitanju je prva kanonizacija ličnosti iz Beograda još od srednjeg vijeka.

Na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, na svetoj Liturgiji koju je, u hramu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Petar, vikar Patrijarha srpskog, izvršen je svečani čin kanonizacije Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija, gosti iz Ruske Pravoslavne Crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda. Na malom hodu, Preosvećeni Episkop gospodin Petar je pročitao odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve o pribrajanju Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog liku svetih, a zatim je, uz pojanje tropara Svetom sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom, krstoliko uzdigao ikonu Svetog Nedeljka blagosiljajući prisutne.

Ko je bio Nedeljko Streličić?

Sveštenik Nedeljko Streličić, paroh kneževački, rođen je u selu Pusto Šilovo, srez leskovački, 26.2.1907. godine u seoskoj porodici. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici, a Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1929. godine sa odličnim uspjehom. Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1930. godine i postavljen za paroha u Prištini. Godine 1931. upisao je Bogoslovski fakultet u Beogradu i iste godine biva postavljen na parohiju u Lapljem selu kod Prištine. U januaru 1935. godine blagoslovom Patrijarha Varnave postavljen je na parohiju kneževačku sa sjedištem u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1936. godine.
Od 1937. do 1939. godine zajedno sa Poverenstvom za gradnju hrama uspio je da sagradi Hram i parohijski dom u Rakovici uz blagoslov i materijalnu pomoć Patrijarha Varnave, ktitorke Jelene Radojkić i drugih bogoljubivih ljudi.

Činio je djela milosrđa sve vrijeme rata, organizovao je prikupljanje hrane i druge materijalne pomoći siromašnim građanima, udovicama i ratnim siročićima. Prikupljao je namirnice za ranjenike u bolnicama, kao i ratne zarobljenike kojima je pakovao i u logore slao pakete. Ratne 1944. godine predložio je da se na dan hramovne slave izostavi posluženje za goste, već da se novac predviđen za to pokloni dječijem izbjegličkom domu u manastiru Rakovica, a jednom broju parohijana podjeli određeni novčani iznos. Ovog milosrdnog djela još uvijek se sjećaju starosjedioci Rakovice koji su tada bili djeca.

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Prema svjedočenju mještana sveštenik Nedeljko Streličić, optužen da je ljotićevac, strijeljan je bez suđenja i milosti kod današnjeg restorana “Rubin” u Košutnjaku zajedno sa još dvojicom parohijana. Njegovo tijelo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu, prenosi “Telegraf”.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Društvo

Koje su egzotične životinje uvezene u Bosnu i Hercegovinu

Ove i prethodnih godina u Bosnu i Hercegovinu su uvezene mnogobrojne egzotične životinje, kao što su dvogrbe kamile, sibirski i bengalski tigar, lame, majmuni, rakuni, kenguri, zebre i ostale.

Za “Nezavisne novine” su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli da su, prema njihovim podacima, u toku ove godine od egzotičnih životinja uvezene dvije lame Pacos alpaca.

“Tokom prošle godine su u BiH došle činčile i lemuri, a godinu ranije dvije dvogrbe kamile, majmun ženka i mužjak sorte buff checkeg gibbon. Tokom 2020. stigli su veliki stepski soko i dva majmuna”, naveli su iz UIO BiH.

Dodali su da su tokom 2019. godine stigli bengalski i sibirski tigar, zebra, četiri kengura, genet, dvije sove, američki rakun, berberska ovca i patagonijska mara.

“U 2018. godini su u Bosnu i Hercegovinu stigli ženka lava i afrički lav, dok je 2017. godine stigla patagonijska mara i kapibara – vodeno prase”, navodi se u ovim podacima.

Prilikom uvoza životinja carinici moraju poštovati Zakon o veterinarstvu, Pravilnik o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH, Odluku o uslovima i načinu rada graničnih veterinarsko-inspekcijskih prelaza u BiH, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o uslovima u pogledu zdravlja za nekomercijalni uvoz i provoz kućnih ljubimaca i Priručnik kojim se određuju odobrena mjesta za ulazak kućnih ljubimaca u BiH.

Odlukom o uslovima i načinu sprovođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES propisuju se uslovi pod kojima se obavlja uvoz, izvoz, unos, iznos ili tranzit, trgovina i uzgoj ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, te njihovih dijelova i derivata.

U Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja piše da je propisano da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, a članom 6. stav 3. pomenutog zakona zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.

Ipak, na jednoj od najvećih platformi za kupoprodaju olx.ba može se pronaći loptasti piton po cijeni od 430 do 450 KM, dok je cijena tarantule od 40 do 100 KM. Na ovoj platformi se može pazariti i iguana po cijeni od 350 KM.

Zakonom je propisano da je novčana kazna za prekršaj posjedovanja ovih životinja u Bosni i Hercegovini od 30 do 10.000 KM.

“Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 200.000 KM može se kazniti osoba koja preprodaje ove životinje”, stoji u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

Nezavisne

 

Nastavi čitati

Aktuleno