Connect with us

Politika

Svi biseri ministra ZUKANA HELEZA

Ruski vojni kampovi su rasformirani onog trenutka kad sam počeo govoriti o njima i kad sam informacije i dokaze o njihovom postojanju predao Tužilaštvu BiH. Pokupili su prnje i otišli preko Drine, tamo gdje i pripadaju.

To je izjavio niko drugi nego ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP BiH), koji ne odustaje od svojih tvrdnji, iako su, kada je riječ o navodnim kampovima, njegove riječi ranije osporili i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i EUFOR.

Mnogi smatraju da je to tek jedan od bisera ministra koji bi, umjesto o kampovima, trebalo da se brine o statusu vojske, posebno ako se u obzir uzme da su Oružane snage BiH, po najnovijem istraživanju, po svojoj vojnoj moći na skromnom 116. mjestu od ukupno 145 zemalja. Ali ni to nije sve.

“Dronove samoubice ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi”, izjavio je 12. marta ministar odbrane BiH, da bi zatim iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekli da je, uvidom u njihovu bazu podataka utvrđeno da nije bilo zaprimljenih zahtjeva, kao ni izdatih dozvola za izvoz ove vrste robe.

Štaviše, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ujedno su nam potvrdili da svaki vid proizvodnje dronova za vojnu upotrebu mora biti registrovan u tom ministarstvu, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz, za koji je neophodna izvozna dozvola. Ali, Helez ni nakon toga nije odustao.

“Proizvodnja dronova je u završnom procesu i naša zemlja će ih imati i izvoziti. I neka ih imamo, zlu ne trebalo”, naveo je Helez.

On je, osim toga, 29. marta rekao i da će se “dronovi koji se upravo proizvode u fabrikama u BiH ispitivati na poligonu u Crnoj Gori”. Potom ga je zapljusnuo hladan tuš iz Podgorice.

“Planom bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usaglašavanja, nije predviđena nijedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letjelicama na teritoriji Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Vratimo se i nekoliko mjeseci unazad. U septembru prošle godine Helez je rekao da Milorad Dodik, predsjednik Srpske, priprema bijeg, a ni to se nije obistinilo.

“Imaju već obavještajni podaci da on priprema bijeg iz BiH”, naveo je tada Helez.

Jedna od izjava Heleza koja se pamti jeste i ta da on raspolaže tajnim obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće leđa Dodiku i predviđa njegov politički pad, što se nikad nije ispostavilo kao tačno, a od tada su se dva predsjednika susrela – ko zna koliko puta.

U šaljivom tonu je sve što se dešava unazad mjesecima prokomentarisao Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista”, izdanje za BiH.

“Kada je ministar Helez spomenuo ruska kampove, silno sam se obradovao, jer sam bio siguran da će se nakon toga otvoriti vrata EU, NATO-a. Kad ono ćorak. Silni špijuni nisu mogli pronaći ni ruske zastave ili makar kalašnjikov”, kaže Krešić.

Jedna od Helezovih senzacija je, dodaje Krešić, i dron kamikaza.

“Ponovno ćorak. Svima je jasno da Helez ima veze s namjenskom industrijom i njezinim dostignućima koliko i sudac Osnovnog suda u Sokocu. Nažalost, Helez ovime zapravo pokazuje da nastupa isključivo kao bošnjački političar, a izjave se upućuju kao dio nacionalne strategije obračunavanja s drugim dvjema stranama u BiH. I valjda njihova plašenja uoči nekog zamišljenog scenarija unutarnjeg obračunavanja”, kaže Krešić za “Nezavisne novine”.

Novinar “EuroBlica” Slobodan Popadić kaže da je Zukan Helez “maskota ovog Savjeta ministara BiH i njegove izjave treba tako i shvatati”.

“Nije krivica u Helezu, u njegovom mentalnom sklopu, krivica je u SDP BiH, koja je takvog lika kandidovala za ministra, pa još odbrane. Pošto je nesmjenjivost s funkcije pravilo u BiH, Zukan će do kraja mandata vjerovatno vidjeti vanzemaljce u Visokom i avione u Oružanim snagama, jer su domaći dronovi kamikaze već počeli da mu se priviđaju. Samo neće vidjeti da mu vojska nema dovoljno hrane i da se zimi smrzava u kasarnama”, rekao je Popadić za “Nezavisne novine”.

“Vrijeme da preispitamo uređenje BiH”

U svom obraćanju na Facebooku od prije nekoliko dana, ministar Zukan Helez iznio je i nekoliko zabrinjavajućih tvrdnji.

“Nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima, smatram da je vrijeme da i mi u BiH preispitamo naše unutrašnje uređenje”, naveo je on između ostalog.

Ali, tu se nije zaustavio.

“Poručujemo ilegalnom predsjedniku Rs Dodiku i njegovom potrčku Nešiću, ali i svim drugim političarima koji dijele stavove sa ovom dvojicom, da budu sretni ako gulag Rs, koji je nastao na genocidu i drugim najstrašnijim ratnim zločinima, uopšte preživi”, naveo je Helez.

Politika

TRIVIĆ POTVRDILA SIMBIOZU! Đajić i Šobot joj favoriti, reklamirala ih na BN TELEVIZIJI “ZA SVE PARE”

Kad smo pomislili da smo sve vidjeli i čuli, pojavila se Trivićeva na BN-u po nalogu svog partnera Đajića da u javnosti pokuša opravdati neodbranjivo, zastrašujuće snimke dva doktora nakon kojih se svaki pacijent boji prići UKC-u.

Naime, Trivićeva je izjavila da ima neka istraživanja prema kojem je Šobot u anketama ispred Draška Stanivukovića, iako svi banjalučani dobro znaju da je potpuno anoniman i da je ovakva izjava najsličnija vicu. Međutim, tu se ne zaustavlja, nego tvrdi da je ona ispred obojice, što je zaista nonsens jer znamo da je preletačkim i nedosljednim potezima izgubila većinu glasača koji su joj prije vjerovali. Ipak, povjerenje u nju najviše od svega uzdrmala je činjenica da troši basnoslovne iznose novca nepoznatog porijekla i da to nikako ne mogu biti čista posla. Još je gore jer se stalno predstavlja kao svetica, a djela govore da je daleko od toga.
Biće ovo vrelo ljeto, sudeći po tome da kandidati poput Trivićeve ne biraju izjave ni sredstva da dođu do cilja, potpuno zaboravljajući da zvuče potpuno neuvjerljivo i da je pretjerivanje u neistinama samo još jedan dodatni razlog za nepovjerenje.

Nastavi čitati

Politika

KOSTADIN SE PONOVO DOKOPAO POZICIJE! Imenovan za v.d. direktora Turističke organizacije RS

Kostadin Vasić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Turistička organizacija Republike Srpske, te će tako na toj poziciji zamijeniti Miodraga Lončarevića.

Naime, Vlada Srpske donijela je Rješenje o razrješenju Lončarevića sa ove funkcije zbog isteka perioda na koji je imenovan, a koji je bio vršilac dužnosti ove organizacije.
Vasić je imenovan na period od dva mjeseca, pišu Nezavisne novine.

On je ranije bio i direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

DODIK ČESTITAO SPASOVDAN i krsnu slavu Sabornog hrama i grada Banjaluka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Spasovdan – krsnu slavu Sabornog hrama i grada Banjaluka vjernicima, sveštenstvu, građanima i gradskom rukovodstvu, izrazivši uvjerenje da će, kao i do sada, uz podršku institucija Srpske, nastaviti putem stvaranja što kvalitetnijeg života u Banjaluci.

Dodik je u čestitki poželio da praznični dani budu ispunjeni radošću, mirom i ljubavlju i da Banjaluka nastavi da se razvija i napreduje u svim aspektima života.

On je naveo da je krsna slava prekrasna prilika da se objedine kao zajednica i podsjete na važnosti vjerske i kulturne tradicije.

-Proslava ovog velikog pravoslavnog praznika i sabornost naroda nas podsjeća na vrijednosti milosrđa, ljubavi i nade, i to su vrijednosti koje obogaćuju naše živote – navodi se u čestitki.

Nastavi čitati

Aktuelno