Connect with us

Politika

SRBIJA HOĆE DA JE ZAUSTVI Ko gura rezoluciju o Srebrenici u UN

Novu Rezoluciju o Srebrenici, za koju će se glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj vide kao štetnu i direktno usmjerenu protiv Srbije.
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ocjenjuje da je ona loša i da će samo zakomplikovati odnose unutar BiH do tačke potpune disfunkcije. Uz svo poštovanje žrtava, sprečavanje donošenja rezolucije predsjednik Srbije postavio je kao drugi najvažniji zadatak. Kaže da će ranije otići u Njujork kako bi u Generalnoj skupštini pokušao da zaustavi rezoluciju.

– Sljedeće nedjelje idu Denis Bećirović i Željko Komšić, kao što ste vidjeli od 16. su u Njujorku. Mi smo planirali da odemo 20. moramo da se borimo, jer ja očekujem 2. maja konačno glasanje oko Srebrenice – kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.
U okviru diplomatske akcije sprečavanja usvajanja rezolucije, Vučić najavljuje da će razgovarati sa liderima 50 zemalja, sa posebnim akcentom na afričke države.
– Srbija je formirala tim koji se bavi tim pitanjem, a pomoć u borbi ponudila je i Narodna stranka. Vjerujemo da će usvajanje takve jedne rezolucije dovesti do toga da dođe do destabilizacije regiona jer ovo nije partijsko pitanje, već nacionalno pitanje i mislim da ovdje ne možemo biti opozicija i moramo pokazati po ovom pitanju nacionalno jedinstvo – kaže Stefan Jovanović iz Narodne stranke.

“Nije pravno obavezujuća, ali ima značaj”
Da bi rezolucija bila usvojena, potrebna je prosta većina, ako se ne zatraži da se glasa dvotrećinski. Bivša ambasadorka u OEBS, Branka Latinović, podsjeća da rezolucije ovakvog tipa nisu pravno obavezujuće, ali da imaju određen značaj.
– Inače se takve rezolucije ne tabliraju, odnosno ne podnose dok se ne obezbjedi potreban nivo saglasnosti da će one kao takve biti usvojene. Sama činjenica da je Generalna skupština UN usvaja jeste neka poruka i ima neku težinu, i nije da neće imati odgovarajući eho – kaže Latinovićeva.
Sličnu rezoluciju 2015. godina predložila je Velika Britanija, ali je Rusija, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN uložila veto. Sada se za rezoluciju glasa pred Generalnom skupštinom, a inicijatori su Njemačka i Ruanda, zemlje proglašene odgovornim za genocide nad Jevrejima i Tutsima.

– To je vezano za jedan akt pokajanja i priznanja Ruande i priznanja same Njemačke i Ruande za sve genocidne radnje koje su se desile u prošlosti. Njemačka je naročito uložila napor da traži oprost za ono što je neko uradio u njeno ime. Vjerovatno je to jedan njihov moralni gest da se kaju za ono što je dio njihove prošlosti – priča Latinović, piše Blic.

Prema pisanju medija koji su imali uvid u nacrt, traži se da se bez rezerve osudi poricanje genocida i podstiču članice UN da kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se sprečio revizionizam i genocid u budućnosti.

Banjaluka

“PROKLETA JE AMERIKA” Porodica Dodik pjesmom odgovorila na američke sankcije (VIDEO)

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, objavila je na svom X profilu video isječak na kojem se vidi da sa ocem pjeva pjesmu Šabana Bajramovića “Prokleta je Amerika”.

Iako nije navedeno kada je snimak nastao, očigledno je da je objavljen u ovom trenutku kao neka vrsta odgovora porodice Dodik administraciji Sjedinjenih Američkih Država, koja je nedavno uvela nove sankcije članovima ove porodice, i firmama za koje tvrde da su povezane s njima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Društvo

Obilježene 32 godine od proboja “Koridora života” – velika pobjeda Republike Srpske (FOTO)

Na Dugoj njivi kod Modriče obilježene su 32 godine od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko – invalidske zaštite Danijel Egić, koji su položili vijenac ispred republičkih institucija.

U ime Srbije vijenac je položio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH Sanja Vulić i Obren Petrović, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Mnogi istoričari će tek pisati o velikoj srpskoj pobjedi, odnosno proboju Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Ponosni smo na ovu akciju, sjećamo se svakog trenutku, tih majskih, junskih dana 1992. godine. Za ideju Republike Srpske u ovoj akciji živote su dali najhrabriji sinovi Srpske – rekao je Novica Radulović, načelnik opštine Modriča.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske naglasio je da je i ova akcije neraskidivo vezana sa Vidovdanom i njenim junacima.

– Zahvalio bi se svim učesnicima ove operacije što su uspješno odradili akciju i probili “Koridor života” koji je zaista to značio za Republiku Srpsku. Bitka za Koridor ne može se ispričati za 10 minuta. Ovu priču moraju učiti naša djeca u školama kao jedan od najsvjetlijih primjera u istoriji srpskog naroda – istakao je Ostojić, piše RTRS.

 

Nastavi čitati

Politika

DODIK O ENERGETSKOM SISTEMU BiH “Ovdje sve propada, PITANJE JE DANA kada će doći do KOLAPSA”

– Sve što je na nivou BiH propada, pa tako i elektroenergetski sistem. Samo je pitanje vremena kada će se to pokazati i doći do kolapsa, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući jučerašnji nestanak električne energije u cijeloj regiji.

– Mi smo onemogućeni blokiranjem tih ogromnih sredstava da izgradimo mrežu u Republici Srpskoj. Odnosi koji baziraju se na netrpeljivosti između Bošnjaka i Hrvata po tom pitanju ko će biti glavni u ime Federacije, blokirali su ta sredstva svih ovih silnih godina – istakao je Dodik.

On je poručio da imamo ozbiljan zastoj i on nije samo u pogledu trenutnog snabdijevanja električnom energijom.

– Vi nemate sada okvir u kome možete da gradite novo energetsko postrojenje, jer je prenosni sistem veoma tanak i veoma slab. Da Republika Srpska to radi, ja vjerujem da mi ne bi imali nikakav problem – naglasio je Dodik.

Nastavi čitati

Aktuelno