Connect with us

Politika

Svi su za izmjene Izbornog zakona BiH, ALI NE U REŽIJI STRANACA

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN, zatražio je od Parlamentarne skupštine BiH da u što skorijem vremenu donese izmjene i dopune Izbornog zakona BiH ili će u suprotnom on to uraditi, na šta politički akteri iz BiH poručuju da su saglasni da se donesu izmjene izbornog procesa, ali ne i da ih nameću stranci poput Šmita.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je potpuno neprihvatljivo živjeti u zemlji u kojoj neko drugi nameće izmjene izbornog zakonodavstva i pravila te da će ukoliko Šmit nametne pomenutu odluku imati spremnu reakciju.

“Mi ga pozivamo da donese izmjene, a mi ćemo onda odmah donijeti svoj Izborni zakon Republike Srpske, gdje ćemo formirati i propisati da naša izborna komisija sprovede lokalne izbore u Srpskoj za 2024. godinu. Znači, s opozicijom iz Srpske napravićemo izborni zakon za teritorije Srpske i ugradićemo u njega sve zahtjeve koje opozicija bude tražila”, poručio je Dodik, te dodao: “Javno mu (Šmitu) kažem da neće donijeti taj zakon. Više mogu ja nego on”.

Sličnog mišljenja, ali istina ni približno ovako oštro, reagovali su i Dodikovi koalicioni partneri sa nivoa BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je protiv toga da visoki predstavnik ili neko drugi sa strane nameće bilo kakva rješenja, posebno ako je stav da aktuelna vlast funkcioniše. On je istakao i da su apsolutno neprihvatljive izmjene Izbornog zakona bez izmjene načina biranja člana Predsjedništva.

“Kakav je to integritet izbornog procesa ako neko kaže da je hrvatski član Predsjedništva a nije dobio niti jedan odsto glasova Hrvata”, kazao je Čović, dodajući da “i dalje ima vremena za izmjene Izbornog zakona BiH”.

“Mi smo posljednji put pred same izbore mijenjali Izborni zakon. Nepristojno bi bilo to raditi, ali smo već to radili. Mi smo lani razgovarali u trećem, četvrtom, petom mjesecu, a izbori su bili u desetom. Onda visoki predstavnik na dan izbora nametne izmjene. Mi smo izvan svjetskih demokratskih standarda, tako da vremena ima. Opšti izbori su tek za tri godine, ne ugrožavamo bilo kakav proces”, rekao je Čović.

Podršku izmjenama Izbornog zakona daje i “trojka”, iz koje su u zajedničkom saopštenju naveli da već godinama insistiraju na sličnim rješenjima.

“Godinama se vode pregovori kako bi domaći politički akteri zajednički došli do rješenja. Nažalost, u više navrata ovakvi pokušaji su propali iako su uvijek imali našu bezuslovnu podršku”, poručili su iz “trojke”.

Unapređenje izbornog procesa zvanični je stav i SDS-a, ali je, takođe, zvaničan stav i da je neprihvatljivo bilo kakvo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH, bez obzira na to da li to radi “nelegitimni visoki predstavnik (Šmit) ili onaj koji je legitimno izabran”.

“Ukoliko se prihvati nametanje Izbornog zakona, onda prihvatamo legitimitet da nam sutra nametne zakon o državnoj imovini, zakon o šumama, znači bilo koji zakon. To je apsolutno neprihvatljivo. Mislim da je ovo, u stvari, trik Kristijana Šmita da pohrli da dobije makar dio pristalica u Republici Srpskoj za neki sladunjavi cilj, da bi kasnije dao ovu gorku pilulu koja se zove zakon o državnoj imovini”, kazala je za “Nezavisne novine” Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a.

Prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović podsjeća da je Predstavnički dom (PD) PS BiH još krajem oktobra usvojio inicijativu kojom se traži da Savjet ministara BiH u roku od mjesec dana predloži izmjene Izbornog zakona BiH, ali da to nije učinjeno.

On u razgovoru za “Nezavisne novine” navodi da će nova sjednica PD PS BiH biti održana danas (četvrtak), ali da još na dnevnom redu nema tog pitanja.

“Vidjećemo da li će biti dopunjen dnevni red sa izmjenom Izbornog zakona vezano za paket integriteta. Ne bih prejudicirao šta će biti dalje, smatram obaveznim, prije svega, Savjet ministara koji čini aktuelna većina da poštuje odluke zakonodavnog doma i da predlože izmjene Izbornog zakona”, naglasio je Borenović.

I iz SDA smatraju da prvo treba dopustiti političarima da se dogovore. Ali…

“Ako gospodin Šmit želi nametati odluke u BiH, onda bi prvo trebalo da krene sa rješavanjem pitanja državne imovine, a onda se kretati ka izbornom zakonodavstvu, jer ovako bi to bilo protumačeno da je to samo ponovo izlazak u susret željama jedne stranke u BiH”, rekao je za “Nezavisne novine” Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

Politika

RASKOL U NARODNOM FRONTU GRADIŠKA: Pukla tikva oko izborne liste

Nakon sastanka Gradskog odbora Narodnog fronta u Gradišci sa predsjednicom ove partije Jelenom Trivić, a uoči predaje odborničke liste CIK-u, došlo je do sukoba odbornika Branislava Mrakića i Gorana Bijelića oko pozicije na listi.

Naime, Mrakić je smatrao da je on shodno dosadašnjem uspjehu zaslužio mjesto nosioca liste, dok se Bijelić s tim ne slaže. Uz to Bijelić je tražio ili da on bude nosilac liste ili da ne bude ni jedan od njih dvojice. Situaciju su presjekli Trivićeva i Dončić tako što su rekli da ni jedan neće ići na listu.

Izvori bliski ovoj partiji tvrde da su Bijelić i Mrakić uz Dončića okosnica ove partije. Postoje određene špekulacije da je Jelena Trivić obećala Kodićevoj prilikom transfera iz Ujedinjene Srpske, poziciju nosioca liste i da je čitava ova svađa nastala zbog tog obećanja.

U prilog tome idu i priče da će Dončić povući kandidaturu, kako bi opozicija podržala Željka Sladojevića u Gradišci.

Nezvanično izvori iz Narodnog fronta u Gradišci otkrivaju da narod u ovoj lokalnoj zajednici naziva Mrakića i Bijelića “papcima” jer su kako kažu u pitanju preletači iz PDP-a.

Nakon svađe i teških optužbi i Mrakić i Bijelić ipak su se našli na listi gradiškog NF-a ali sukob nije završen.

Nastavi čitati

Politika

TREBALA BI BAR DA ZADRŽI DOSTOJANSTVO! Savić-Banjac poručila Trivić: Takmičimo se djelima, a ne prljavim kampanjama

Komentarisala navode Trivićeve na društvenim mrežama na račun poslanika PDP Nebvojše Drinića.

Politika je ozbiljan i težak posao. Ipak, i pored i nakon politike svaki čovjek bi trebao da zadrži dostojanstvo i da svakom može da pogleda u oči – poručila je ovo narodni poslanik PDP-a u Narodnoj skupštimni Republike Srpske Mirna Savić-Banjac.

U svojoj objavi na društvenim mrežama ističe da se uvijek rastuži kada vidi da pametni ljudi u izazovnim situacijama, onda kada bi trebalo da najviše sačuvaju staloženost, dozvole da lični animoziteti i fikcije upravljaju i prevladaju razum.

-Najnoviji slučaj je potez gospođe Trivić koja sada i lično, bez posrednika, političko (ne)djelovanje pokušava da svede na lično, trećerazredno i na nivou portaloida koji prljavom kampanjom donose mnogo više štete nego koristi – naglasila je Savić-Banjac.

Poručuje da bi svi napravili mnogo više za građane, ali i sebe same kada bi se takmičili djelima.

-A ne opanjkavanju i potezima koji više priliče kojekakvim zadrugama, nego ozbiljnoj političkoj sceni. Zaista nastojim biti korektna u svom djelovanju i svjesna sam da ću od ove objave mnogo više biti na meti od strane raznih frontova političke scene, ali ovo govorim iz iskrene namjere i uvjerenja da će svako ponaosob razmisliti o načinu djelovanja – naglasila je Savić-Banjac.

Na kraju svoje objave se našalila sa navodima Trivićeve.

-Pitala sam Nebojšu da mi da krug da probam Poršea, ali on ne posjeduje takav automobil – čime se osvrnula na tvrdnje Trivićeve koje plasira na društvenim mrežama o tome kako narodni poslanik Nebojša Drinić posjeduje skupocjeni automobil.

Nastavi čitati

Politika

POSTOJI LI GRANICA? Šobot snimao OPERACIJU SRCA za društvene mreže, javnost zgrožena (FOTO)

Predizborna kampanja je počela, mnogi kandidati odavno ne biraju ni mjesto ni vrijeme kada će poslati poruke svojim biračima i pokušati da pridobiju još koji glas.

Društvene mreže su postale najjače oružje, pa iako smo mislili da smo baš sve vidjeli, kandidat SNSD za gradončelnika Banjaluke, Nikola Šobot otišao je korak dalje.

Naime, ovaj kardiohirurg je na društvenim mrežama objavio snimak iz operacione sale.

Iako snimci opercija nisu novost, mnogi se koriste na predavanjima, na predstavljanjuma klinika, seminarima i slično, Šobot je možda prvi koji ga, ako je suditi po komentarima, koristi u svrhu političke kampanje.

Da je sve zbog politke i to u cilju predstavljanje Šobota kao ozbiljnog kandidata potvrdile su i nјegove stranačke kolege.

Prvi je na društvenim mrežama njegov snimak iz operacione sale podijelio novi stranački kolega odbornik Slobodan Stanarević, i to upravo u političkom kontekstu, poredeći ga sa njegovim protivkandidatom Draškom Stanivukovićem.

Šobotov snimak dijelile su i ostale stranice SNSD, kao i mediji bliski režimu, upravo aludirajući na to kako je ozbiljniji kandidat od Draška Stanivukovića, piše Blink.

Video iz operacione sale nesumnjivo je posto dio kampanje i video materijal za promociju kandidata SNSD, kao i pokušaj diskreditacije aktuelnog gradonačelnika.

Međutim, javnost i nije oduševljena ovim potezom. Politički analitičari već su mnogo puta komentarisali ulazak politike u zdravstvo, i štetu koju ona može da donese, a evo šta misle građani.

Nastavi čitati

Aktuelno