Connect with us

Region

“SVJEDOČIMO KAMPANJI TIHOG ETNIČKOG ČIŠĆENJA”! Brnabić pred Savjetom bezbjednosti UN o KiM

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana je sjednica Savjeta bezbjednosti na kojoj se raspravljalo o šestomjesečnom izvještaju Unmika o Kosovu i Metohiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ukazala da su Srbi na KiM izloženi političkom, pravnom, institucionalnom i fizičko nasilju. Poručila je da je dijalog jedini način da se riješe problemi Kosova i Metohije.

Ponovila je da raseljeni Srbi ne mogu da se vrate na KiM.

“Kada pokušaju, muškarci budu uhapšeni, a ženama, poput Dragice Gašić, preti se i bivaju terorisane. Oni Srbi koji su ostali, svakodnevno žive u strahu i nesigurnosti. Priština u suštini želi da oni odu i to jasno pokazuje. Jedanaest odsto je već otišlo. Da budemo potpuno jasni, ono o čemu svedočimo je kampanja tihog etničkog čišćenja”, istakla je Brnabićeva.

Dodala je da se kampanja sistematskog i rasprostranjenog nasilja nad Srbima i svjesnog stvaranja nepodnošljivih uslova za život za njih, sastoji od postepenog, ali trajnog uskraćivanja osnovnih prava, napada pripadnika oružanih prištinskih formacija, fizičkih napada na Srbe i njihovu imovinu i lažnih optužnica.

“Svi dosadašnji dogovori iz dijaloga su brutalno prekršeni, zadajući fatalan udarac samoj ideji pregovora, normalizacije i pomirenja. Ove represivne i etnički motivisane akcije pažljivo su sračunate da izazovu reakcije Srba na severu KiM, da bi se kasnije iskoristile za nastavak i intenziviranje odmazde i terora”, poručila je Brnabićeva.

Predstavnici zemalja članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvali su Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod okriljem Evropske unije.

Predstavnik Kine rekao je da ta zemlja podržava Beograd i Prištinu u postizanju obostrano prihvatljivog rešenja u okviru Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kroz dijalog i konsultacije i naglasio da bi u tom procesu trebalo u potpunosti da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

Američki predstavnik ponovio je posvećenost SAD održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pozvao Beograd i Prištinu da se odmah vrate dijalogu pod okriljem EU i preduzmu konkretne korake za napredak.

I zamjenica stalnog predstavnika Francuske u Savetu bezbjednosti UN rekla je da Beograd i Priština moraju što prije da se vrate za pregovarački sto i dijalog pod okriljem Evropske unije.

Region

DAČIĆ OTKRIO JEZIVE REZULTATE OBDUKCIJE ubijenog brata Vojina Mijatovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je obdukcija Đorđa Mijatovića, brata potpredsjednika Vlade FBiH Vojina Mijatovića, pokazala da je umro od povreda glave.

“Pošto smo u međuvremenu došli do snimaka, mislim da je jasno da je poslije tuče u kojoj su učestvovali, on bio toliko povrijeđen da je od tih posljedica preminuo u Urgentnom centru. I upravo zbog toga će ova dva maloljetna lica, oni su glavni osumnjičeni, biti predati dalje tužilaštvu i drugim državnim organima kako bi se procesuirali za najteža krivična djela”, rekao je Dačić.
On je pohvalio pripadnike policije koji su radili na tom slučaju, jer je, kako je rekao, to bio izuzetno komplikovan slučaj u kojem nije bilo svjedoka i moralo se veoma pažljivo prići svemu tome.
“Mi smo zaplijenili nekoliko snimaka sa okolnih kamera koji su na drugim nekim objektima, pošto nema direktnog snimka konkretno tog terena. Ali je sa svih tih kamera bilo moguće, uz dosta pažnje, zato što je riječ o maloljetnim osobama, identifikovati lica. Tako da, što se tiče policije, svima treba da bude jasno da niko neće moći da izbjegne hapšenje”, poručio je Dačić.

On je takođe opomenuo medije da vode računa da je riječ o maloljetnim osobama i da po zakonodavstvu Srbije postoji njihova zaštita.

Ranije danas Dačić je izjavio da je policija identifikovala oba napadača na Đorđa Mijatovića. Jedan je uhapšen, a drugi se kasnije predao. U pitanju su maloljetnici F. B. (16) i N.Z. (17).

Nastavi čitati

Region

CRNOGORCU PROPAO PLAN! Zapalio vlastitu kuću da bi DOBIO NOVAC od osiguranja

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv lica čiji su inicijali Lj.K. (47) osumnjičenog da je namjerno izazvao požar na svojoj kući kako bi mu bio isplaćen novac od osiguranja, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je navedeni 20. maja u 2.40 časova telefonom obavijestio dežurnu službu nikšićkog Odjeljenja bezbjednosti da je došlo do požara na njegovoj kući u Nikšiću.

Policijski službenici su, postupajući po prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzeli niz mjera i neophodna vještačenja, te došli do sumnje da je Lj.K. namjerno izazvao požar u namjeri da izvrši naplatu od osiguravajuće kuće za koju posjeduje polisu osiguranja.

Iz policije su istakli da su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv Lj.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ O USVAJANJU REZOLUCIJE O SREBRENICI: “Oni će nama da dijele lekcije o našem narodu”

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocijenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. godinu ili 2012. godinu bitno različita i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji Beograda.

Dačić je rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsjetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu, ocijenivši da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na Gegenralnoj skupštini Ujedinjenih nacija tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“Da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo imali pat poziciju za KiM”
Dačić je na primjeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspjeh diplomatije Srbije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Da mi nismo promijenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za KiM – rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici bila drugačija, da je na primjer 130 zemalja glasalo za nju.

Bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici
Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.

– Vučić je pričao i sa svojim kolegama, predsjednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo – rekao je Dačić.

Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila “najteža u svijetu”.

“Njemačka inicijator bez obzira na zločine u Drugom svjetskom ratu”
Novi ministar unutrašnjih poslova je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, bar 50 već obilježava neku vrstu dana sjećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promijeniti im mišljenje.

Dačić je ocijenio i da je Njemačka kao inicijator Rezolucije o Srebrenici to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svjetskom ratu, piše Blic.

– Oni će nama da dijele lekcije o Srbiji i o našem narodu – rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno