Connect with us

Politika

SVJETSKI DAN POTROŠAČA: Šulić najavio nove aktivnosti protiv poskupljenja namirnica

Danas se obilježava Svjetski dan potrošača.

Cilj Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i Vlade jeste da kroz kampanje “Društveno odgovorno”, “Nula odsto marži” i “Naše je bolje”, te ostale aktivnosti koje su u pripremi zaštiti prava potrošača i spriječi nerealna poskupljenja osnovnih životnih namirnica, izjavio je Srni resorni ministar Denis Šulić povodom Svjetskog dana prava potrošača – 15. marta.

Šulić je rekao da Ministarstvo trgovine i turizma nastavlja sa svim aktivnostima koje traba da regulišu odnose na tržištu, podsjećajući da je cijena osnovnog hljeba od 600 grama od brašna tip 500 ograničena na maksimalnih 1,90 KM, te da je u pripremi nova uredba kojom će biti ograničene marže na osnovne životne namirnice.

On je istakao da će nastaviti i sa aktivnostima edukacije građana o njihovim pravima koja su definisana Zakonom o zaštiti potrošača Republike Srpske.

“Drago nam je da su građani sve više svjesniji i znaju koja su njihova prava kao potrošača, odnosno kupaca, što je vidljivo po njihovim žalbama i pozivima prema nadležnim kontrolnim i inspekcijskim organima”, zaključio je Šulić.

On je dodao da Inspektorat Republike Srpske i trežišna inspekcija kontinuirano vrše kontrole trgovinskih objekata i distributera nafte i naftnih derivata, te da je cilj svih pojačanih kontrola da se nasavjesnim trgovcima onemogući da zarađuju ekstra profit na građanima Republike Srpske.

UDRUŽENJA ZA PRAVA POTROŠAČA SU NA STRANI ZAKONA

Svake godine sve veći je broj ljudi svjesnih da mogu da ostvare svoje pravo kroz zakone o zaštiti potrošača, a uloga udruženja za zaštitu prava potrošača uvijek i svuda ukazuju na potrebu poštovanja zakona, izjavila je danas u Prijedoru Murisa Marić iz ovdašnjeg udruženja “DON”.

Ona je navela da je Udruženje građana “DON” prošlu godinu završilo sa više od 2.500 potrošača koji su adresirali neka svoja pitanja iz ove oblasti, što je za 400 više nego 2022.

“To je jedan od pokazatelja koliko se građani ipak obraćaju kada je potrebno ostvariti zaštitu svojih prava. Ovdje se uvijek radi o poštivanju zakona. Znači, ne stavljamo se ni u jednom slučaju niti na stranu trgovaca ili pružalaca usluga niti bezuslovno na stranu potrošača”, rekla je Marićeva novinarima u Prijedoru povodom 15. marta, Svjetskog dana prava potrošača.

Ona je naglasila da ima potrošača koji očekuju da udruženja kao “DON” budu uvijek na njihovoj strani i kada nisu u pravu, kao što je bilo potrebno vremena i komunalnim preduzećima da shvate da udruženja nisu na strani neplatiša.

“Preduzeća očekuju da mi treba da damo saglasnost na sve što ona zahtijevaju, pogotovo kada je riječ o poskupljenjima. Neka od njih pritom nemaju planove kako da unaprijede svoje poslovanje, da ne dolazi do čestih poskupljenja, tako da možda nekad dođemo u raskorak, ali, u svakom slučaju, konsenzus je ipak nešto što se mora postići na kraju. Moramo i jedni i drugi djelovati u skladu sa zakonom”, zaključila je Marićeva.

Ona je istakla da je nerealno da komunalna preduzeća stalno podižu cijene, a da taj teret nose samo građani koji su redovne platiše, pogotovo ako su preduzeća gubitaši.

“DON” je danas u Prijedoru organizovao info-štand na Trgu majora Zorana Karlice gdje su volonteri dijelili promotivne materijale radi informisanja građana Prijedora o Zakonu o zaštiti potrošača i načinu ostvarivanja potrošačkih prava, te značaju njihovog angažovanja u zaštiti prava potrošača.

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Politika

Vučić danas u Bileći sa rukovodstvom RS: “ČUO SAM DA TAMO IMA PROBLEMA”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetiće danas Bileću i razgovarati sa rukovodstvom te opštine.

Posjeta je najavljena za 8.30 časova.

Predsjednik Srbije juče u Mostaru je najavio da će posjetiti Bileću uz komentar da je “čuo da tamo ima problema”.

Bileća ima problema sa finansijskim dugovima i pretpostavlja će da će predsjednik Srbije pokušati bar djelimično da pomogne u rješavanju tog problema.

Nastavi čitati

Aktuelno