Connect with us

Svijet

TALIBANI SLAVE DRUGU ODIŠNJICU SVOJE VLADAVINE! Žene i dalje ugrožene u svakom smislu

U Avganistanu su talibani obilježili drugu godišnjicu povratka na vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle poslije 20 godina rata.

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, pošto je predsjednik Ašraf Gani, koji je imao podršku SAD, pobjegao, a avganistanske bezbjednosne snage, koje su postavljene uz dugogodišnju podršku Zapada, se raspale.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid saopštio je povodom godišnjice preuzimanja vlasti da nacija treba da “zahvali Alahu na toj velikoj pobjedi”.

Mudžahid je istakao da je sada u zemlji osigurana bezbjednost i da islamskim sistemom upravlja jedinstveno vođstvo.

U Kabulu su u utorak bilo povećane mjere bezbjednosti, a vojnici su pojačali provjere, prenio je Rojters.

Nekoliko ministarstava, uključujući i ministarstvo obrazovanja, održala su proslave.

Zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed saopštila je da su tokom dvije godine preokrenuti životi avganistanskih žena i djevojaka, njihova prava i budućnost.

Iako međunarodna zajednica nije formalno priznala talibane, oni su izbjegli unutrašnje podjele tako što su složno stali iza svog ideološki nepokolebljivog vođe Hibatulaha Akundžade, a održali su ekonomiju, koja je u teškom stanju, dijelom vodeći i pregovore o investicijama sa bogatim zemljama u regionu, navodi AP.

Agencija dodaje da su talibani takođe poboljšali bezbjednost nakon što su  razbili oružane grupe kao što je Islamska država.

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim djevojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili obavljanje najvećeg broja poslova.

Ženama je zabranjeno i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima, zbog toga što, navodno, nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije.

Ove naredbe su uslijedile nakon prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da djevojčice ne pohađaju školu poslije šestog razreda.

Talibani ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena

Talibani vide svoju vladavinu Avganistanom kao neograničenu, jer crpe legitimitet iz islamskog zakona i ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena, rekao je njihov glavni portparol Zabihulah Mudžahid.

On je, govoreći povodom druge godišnjice povratka talibana na vlast u Avganistanu, odbacio sva pitanja o ograničenjima za djevojke i žene, rekavši da nema ništa novo da kaže po tom pitanju, prenio je AP.

Zabrana djevojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda bila je prva mjera u talasu ograničenja koja su uveli talibani, a ženama je potom zabranjeno i da obavljaju većinu poslova.

Talibani su preuzeli vlast 15. avgusta 2021. godine, nakon što su se snage SAD i NATO-a povukle iz Avganistana poslije dvije decenije rata.

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Svijet

MEDICINARI BRINULI O BOLESNOJ NAPUŠENOJ BEBI, pa postali su njeni roditelji

Par, koji se upoznao tokom noćne smjene i vjenčao nekoliko godina kasnije, liječio je bebu Elu u momentima kada je bila najslabija. Bilo je momenata kada su mislili da neće preživjeti.

– Bila je veoma, veoma mala i veoma, veoma bolesna – rekla je Tejlor Deras (31) za “Washington Post”, koja je, zajedno sa svojim mužem, medicinska sestra na odjeljenju neonatologije u bolnici u Omahi.

Eli, koja je rođena u maju 2021. godine, bila je potrebna intenzivna medicinska njega, koja je uključivala i nekoliko transfuzija krvi. Kad god bi Tejlor Deras imala pauzu tokom smjene, ona bi privila Elu sebi na grudi i čitala joj.

Isto bi radio i njen muž, koji je takođe bio slab na djevojčicu.

Elina biološka majka bila je u ranim dvadesetim, rekli su Derasovi, i borila se da zadrži posao i dom. O Elinom ocu se ne zna ništa.

U početku je biološka majka redovno posjećivala bebu Elu. Vremenom, kako se Elino zdravlje stabilizovalo, dolazila je sve rjeđe. U decembru 2021, Ela je postala štićenik države, nakon čega joj se zdravlje pogoršalo i prebačena je u drugu bolnicu.

Kada je konačno bila dovoljno jaka da ode kući u aprilu 2022, mala Ela nije imala kuda, njena majka nije imala gdje da je zbrine.

Derasovi, koji su bili u braku od 2020. i pokušavali da dobiju bebu oko godinu dana, pozvali su socijalnog radnika zaduženog za Elin slučaj i ponudili se da budu njeni hranitelji. Pošto je još uvijek bila nestabilnog zdravlja, znali su da će biti dobro opremljeni da brinu o njoj.

Par je takođe saznao da je Elina biološka majka željela da njena kćerka ostane sa medicinskim tehničarima koji su se s ljubavlju brinuli o njoj skoro godinu dana.

– Rekla je radniku socijalnog: “Želim da ode kod njih; oni je najbolje poznaju” – prisjeća se Tejlor Deras.

Nakon završetka obuke za hranitelja, Derasevi su odveli Elu kući kada je imala 11 mjeseci. Jedna od njenih prvih riječi bila je “tata”.

Iako su Derasovi bili oduševljeni što Ela živi sa njima, znali su da postoji mogućnost da je njena majka uzme nazad. Elina rođena majka nastavila je da posjećuje kćerku. Tokom jedne posjete, rekla je Derasima: “Vi ste njeni roditelji”.

To im je donelo spokoj i sigurnost da će Ela ostati u njihovom domu.

U julu 2023, Elina biološka majka odrekla se roditeljskih prava, otvorivši put Derasovima da je usvoje. 18. novembra, dan koji je inače Nacionalni dan usvojenja.

Sudnica je bila puna drugih kolega i svi su im pružili podršku na putu ka roditeljstvu.

Ela, koja ima skoro tri godine, ima traheostomu – hirurški napravljenu rupu u dušniku koja obezbjeđuje prolaz vazduha za disanje – kao i cev za gastrostomiju, za hranjenje. Derasovi kažu da će sve to verovatno biti uklonjeno u toku godine.

– Svake nedelje postaje sve bolja i bolja. Ona hoda i priča, a mi nismo znali da li će moći da radi sve te stvari.

Priča o porodici Deras bila je pokrivena i lokalnim i nacionalnim vestima, i nadaju se da će inspirisati druge koji se bore da postanu roditelji da razmisle o hraniteljstvu ili usvajanju.

– Nikad ne znaš ko kome si potreban. Postoje djeca koja imaju posebne potrebe i treba im hraniteljstvo i usvajanje. Oni zaslužuju ljubav – saglasni su oboje.

Za sada uživaju u vremenu sa svojom ćerkom, koju su opisali kao drsku, pametnu, ljubaznu i živahnu. Ela će na jesen krenuti u vrtić.

Nastavi čitati

Aktuelno