Connect with us

Svijet

TRAMP DISKVALIFIKOVAN U ILINOISU! Sud donio odluku

Sudija u Ilinoisu Trejsi Porter zabranila je Donaldu Trampu da učestvuje na izborima republikanaca za predsjedničku nominaciju u ovoj američkoj državi zbog njegove uloge u pobuni u Kapitolu 6. januara 2021. godine, ali je odgodila stupanje odluke na snagu u očekivanju da će bivši predsjednik SAD uložiti žalbu.

Porterova je stala na stranu glasača u Ilinoisu, koji smatraju da bi bivši predsjednik trebao da bude diskvalifikovan sa unutarstranačkih izbora republikanaca u ovoj u državi 19. marta, kao i na opštim izborima 5. novembra zbog kršenja klauzule protiv pobune iz 14. amandmana američkog Ustava.

O konačnom ishodu slučaja u Ilinoisu i sličnim izazovima, vjerovatno, će odlučivati Vrhovni sud SAD, koji je 8. februara saslušao argumente u vezi sa Trampovim pravom da se kandiduje.

Porterova je rekla da odgađa stupanje svoje odluke na snagu jer očekuje Trampovu žalbu apelacionim sudovima Ilinoisa i potencijalnu presudu Vrhovnog suda SAD.

Portparol Trampove kampanje saopštio je da je ovo “neustavna presuda” na koju će brzo biti upućena žalba.

Kolorado i Mejn su ranije uklonili Trampa sa svojih državnih glasačkih listića, nakon što je on diskvalifikovan prema Sekciji tri 14. amandmana na Ustav. Obje odluke su na čekanju dok traje Trampov apelacioni proces.

Sekcija tri zabranjuje obavljanje javnih funkcija svima koji su položili zakletvu da će podržavati Ustav SAD, a zatim se “upustili u pobunu ili pružili pomoć ili utjehu neprijateljima”.

Trampove pristalice su 6. januara 2021. godine napale policiju i ušle u Kapitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrate DŽozefa Bajdena na glasanju 2020. godine.

Svijet

NEMIRI U IZRAELU! Policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sjedili u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Nastavi čitati

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Aktuelno