Connect with us

Hronika

TRAŽE SE OSTAVKE, HILJADE LJUDI NA PROTESTU U TUZLI: “Amra nije ubijena, već brutalno likvidirana”

Nekoliko hiljada osoba iz skoro svih dijelova BiH okupilo se danas na mirnoj protestnoj šetnji u Tuzli, posvećenoj Amri Kahrimanović, koju je prije nekoliko dana hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik Elvis Ćustendil.

Upućen je i glavni zahtjev, a on se odnosi na ostavku ministra te direktora kantonalne policije u Tuzli, a rok je sedam dana.

U suprotnom najavljeni su masovni protesti širom zemlje.

Suvlasnica ugostiteljskog objekta koji se nalazi u tržnom centru u naselju Brčanska Malta u Tuzli Amra Kahrimanović u srijedu naveče je brutalno usmrećena hicima iz pištolja.

Ubistvo je počinio policijski službenik Elvis Ćustendil, koji je nedugo nakon čina uhapšen. On se nalazi u jednomjesečnom pritvoru.

Kahrimanović bi danas slavila rođendan, ali je ove nedjelje, na dan žalosti u Tuzli održana mirna protestna šetnja. Nekoliko hiljada osoba okupilo se prvenstveno ispred njenog ugostiteljskog objekta, a zatim su se uputili ka zgradi sjedišta Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Sa suzama u očima Amrin brat Nedžad Kahrimanović kazao je da je ovaj dan trebao biti dan radosti, a ne tuge kao što je to surova realnost.

“Kada bi Amra ovo mogla vidjeti, bila bi sa blagim osmijehom i dobrotom koju je imala u sebi. Istrajat ćemo u našim tihim molbama, a to je da smijenimo ministra unutrašnjih poslova TK, kao i direktora policije TK te svih u lancu odgovornih. Oni moraju da imaju moral da podnesu ostavke, kao što smo mi imali dostojanstvo dva dana da ne plačemo. Neka odavdje krene ljudska odgovornost koju oni očito nemaju”, naveo je Kahrimanović.

Ukoliko ostavke ne budu podnesene u narednih sedam dana, kako navodi Kahrimanović, na ulicama BiH će se naći desetine hiljada ljudi. Poručio je da njegova sestra nije ubijena, već brutalno likvidirana.

“Nama se još uvijek niko zvanično nije obratio niti od jednog inspektora. Mi ne znamo gdje su njeni lični dokumenti i mobilni telefon. Mog sestrića i mene niko nije obavijestio da je obdukcija završena, nego smo iz nekih privatnih izvora to saznali. Mi nemamo ključeve od njenog automobila… Jučer sam dobio informaciju da su pozvali sve ljude sa godišnjih odmora ili bolovanja da vrate pištolje”, dodao je Kahrimanović, prenosi Klix.

Amrin sin Damir Hodžić svima se zahvalio na ogromnoj podršci i riječima utjehe koju dobija u ovim izuzetno teškim i bolnim danima.

“To nam beskrajno znači. Mi ovo ne možemo bez vas – naših komšija i sugrađana, te medija. Oni moraju da snose odgovornost. Zna se ko je glavni počinilac, ali on nije sam. Policajac ubica nije sam u ovome. Svi moraju da odgovaraju”, naglasio je Hodžić.

Za razliku od svih ostalih protestnih okupljanja koja su održana u Tuzli, današnji skup policija nije obezbjeđivala. Tek nekoliko službenika našlo se na dvije tačke u gradu, a okupljeni građani su u blokadi držali raskrsnicu u neposrednoj blizini zgrade Uprave policije TK.

Hronika

UHAPŠENA DVA PRIPADNIKA OS BIH: Kod njih pronađena droga i oružje

Pripadnici Odjeljenja za posebne namjene sektora kriminalističke policije (SKP) MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona juče su sproveli operativnu akciju na podučju Mostara i Čapljine s ciljem suzbijanja trgovine i zloupotrebe opojnih droga.

Uhapsili su osobe inicijala T. T. (30) iz Mostara i R. R. (26) iz Čapljine.

Kako je saopšteno, prilikom hapšenja kod njih su pronađeni suva zeljasta materija koja asocira na marihuanu, bijela praškasta materija koja asocira na “speed”, te tablete koje asociraju na “ecstasy”, piše Bosnainfo.

– Na osnovu usmenih naredbi opštinskih sudova u Mostaru i Čapljini, pretresene su kuće i objekti koje koriste osumnjičeni, kao i jedno vozilo. U pretresima su pronađene dvije automatske puške, veća količina streljiva, kao i određena količina vojne opreme, te određena količina suve zeljaste materije koja asocira na marihuanu i vaga za precizno vaganje opojne droge, dok je pretresom vozila pronađen 81 komad tableta koje asociraju na “ecstasy”. Obje osobe su aktivni službenici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Sa događajem je upoznat postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva HNK – navedeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

NOVI DETALJI “STRAHOTE” U NOVOM SADU! Prije skoka sa zgrade, BRAČNI PAR UBIO SVOJU DJECU

Bračni par iz Novog Sada koji je izvršio samoubistvo sinoć skokom sa solitera, prije toga je najvjerovatnije ubio sopstvenu djecu, pišu beogradski mediji.

Kako navode, tijela dječaka i djevojčice, starosti jednu i tri godine, pronađena su u stanu u Petrovaradinu.

Kako je do ove tragedije došlo još uvijek nije poznato. Uviđaj je u toku.

Dvostruko samoubistvo koje je sinoć potreslo Novi Sad izvršio je mladi bračni par koji je, kako se navodi, živio u Petrovaradinu.

U pitanju je ženska osoba M. P. S. (23), kao i muškarac L.P. S. (21).

Nastavi čitati

Hronika

STRAŠNO PORODIČNO NASILJE U PRIJEDORU! Optuženi dobro poznat policiji

Pripadnici Policijske uprave Prijedor i prijedorske Jedinice žandarmerije noćas su uhapsili Prijedorčanina čiji su inicijali I.L. zbog nasilja u porodici, a naknadno je utvrđeno da su za njim raspisane i dvije potrage, saopšteno je iz ove uprave.

“Osumnjičeni se zaključao u prostorije stana i odbio da postupi po naređenju policijskih službenika”, navedeno je u saopštenju.

Sve mjere i radnje preduzete su pod nadzorom tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, kojem će po kompletiranju predmeta biti dostavljen izvještaj za krivična djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici i sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Nastavi čitati

Aktuelno