Connect with us

Politika

Trese se više od deset direktorskih fotelja

Za više od 10 direktora institucija i agencija na nivou BiH istekli su mandati, s tim što neki od njih nemaju pravo na novi mandat, dok se drugi nadaju da će na čelu institucija ostati i narednih godina.

Prema dostupnim informacijama, na spisku direktora sa isteklim mandatima su, između ostalih, Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, te Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Tu su još i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, Osman Mehmedagić Osmica, generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), i drugi.

Galić je potvrdio za “Nezavisne novine” da mu je mandat istekao sredinom prošle godine te da nema pravo na novi.

“Meni je istekao mandat u petom ili šestom mjesecu prošle godine. Nemam pravo na novi mandat, odradio sam dva. Po Zakonu o policijskim službenicima možete imati samo dva mandata u istoj agenciji”, rekao je Galić za “Nezavisne novine”.

Već se spekuliše da bi na čelo Granične policije BiH mogao Mirko Kuprešaković, budući da ta pozicija pripada HDZ-u. Uz Galića, na novi mandat nema pravo ni Akšamija.

“Meni je istekao mandat, ja sam u ovoj grupi što su izvijestili o isteku mandata i za koje se treba raspisati konkurs. Nemam pravo više, kad se konkurs završi, biće novi direktor”, rekao je Akšamija za “Nezavisne novine”.

Mandat je istekao i Slobodanu Ujiću, direktoru Službe za poslove sa strancima BiH, s tim što on ima pravo da ostane na toj funkciji.

“Davno mi je istekao mandat. U zakonu se kaže da direktor obavlja u punom obimu funkciju do imenovanja drugog direktora. Procedura i konkurs su završeni još u aprilu ili maju i svi kandidati koji su prošli treba da prođu bezbjednosne provjere. To je na Savjetu ministara BiH. Ja sam bio jedan mandat i bio sam kandidat za još jedan mandat. Inače, prezadovoljan sam radom Službe i pohvaljeni smo izvještajem iz Brisela”, kaže Ujić za “Nezavisne novine”.

Novoformirana vlast već pravi kombinatorike i, dakle, pojavili su se kandidati za nasljednike pojedinih aktuelnih direktora.

Recimo, već se kao jedan od najozbiljnijih kandidata da naslijedi Miru Džakulu, direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, spominje aktuelni ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija.

“Mi ćemo imenovati nekoga. Još nismo donijeli odluku koga. Zoran Tegeltija je jedan od najozbiljnijih u toj branši”, rekao je nedavno Milorad Dodik, lider SNSD-a, najavljujući da se prije njegovog konačnog prijedloga moraju obaviti razgovori, između ostalog i sa Tegeltijom.

Međutim, u SDP BiH imaju drugačije poglede.

“Da budem vrlo precizan, u ovom rasporedu agencija i Uprava za indirektno oporezivanje ostala je FBiH i smatram da je to fer i pošteno, jer imamo ministra finansija na državnom nivou iz SNSD-a. U Federaciji BiH Ministarstvo finansija je HDZ-ovo. Mi smo jako zainteresirani da preuzmemo odgovornost za UIO i spremni smo da pravimo određene zamjene”, kazao je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko SNSD bude insistirao da kadar te stranke bude novi direktor UIO, kazao je:

“Pa, evo, i mi ćemo insistirati, pa šta će oni?”

Iz fotelje, sigurno je, odlazi i Osman Mehmedagić Osmica, generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, a na toj funkciji bio je više od sedam godina.

“On prvi ide. Na to mjesto treba da dođe profesionalan, ozbiljan čovjek, koji ima zvanje, diplomu bez dileme i da brzo stabilizira odnose u toj agenciji. Nekoliko imena ozbiljnih, stručnih, profesionalnih, imamo u vidu, odabraćemo onog za kojeg mislimo da je najbolji”, izjavio je ranije Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova BiH i lider Naroda i pravda.

Na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja bi trebalo da bude održana sutra, kako se očekuje, počeće “sječa” kadrova SDA, SDS-a i PDP-a.

Postoje tvrdnje da će osmorka na mjesto direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH “gurati” komesara sarajevske policije Nusreta Selimovića, dok se, kada je riječ o OBA, spominju imena Erduana Kafedžića i Almira Džuve, a koji je već dva mandata bio prvi obavještajac BiH, pa je upitno da li je moguće da ponovo sjedne u istu fotelju.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno