Connect with us

Hronika

TRI DECENIJE KAKO GA NEMA! Sjećanje na pukovnika Milana Jovića

Buduće generacije treba da se ugledaju na srpskog junaka pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Jovića, poručeno je danas iz Donje Trnove kod Ugljevika gdje služen pomen povodom tri decenije od njegove pogibije.
Na groblju “Gaj”, gdje je pukovnik Jović sahranjen, počast heroju Odbrambeno-otadžbinskog rata odali su porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci lika i djela ovog srpskog junaka.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da djelo, hrabrost, čast i poštenje pukovnika Jovića predstavljaju svijetli primjer i ponos srpskog naroda.

“Buduće generacije treba da se ugledaju na srpskog junaka, na sve ono što je krasilo pukovnika Jovića, hrabrost i poštenje, sloga i jedinstvo, sve što je i danas potrebno srpskom narodu da bi opstao na ovom prostoru”, rekao je Ostojić novinarima.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Jovan Marinković istakao je da je pukovnik Jović uvijek komandovao “za mnom”.

“Dolaskom pukovnika Jovića na čelo Prve majevičke brigade ona je postala jedna od najboljih u Vojsci Republike Srpske. Uveo je rad, red i disciplinu, a uvijek je bio na prvoj borbenoj liniji predvodeći svoje vojnike”, rekao je Marinković.

On je istakao da je dužnost i obaveza Boračke organizacije da se čuva sjećanje na heroje koji su branili srpski narod i teritoriju.

Pomenu je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić, koji je u izjavi citirao NJegovo preosveštenstvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija rekavši da je pukovnik Jović “kosovski junak našeg vremena”.

“Kada je u ratno vrijeme pukovnik Jović došao na naše prostore srpski narod je osjetio veliku sigurnost. Zahvaljujući njemu i svim div junacima koji su položili svoje živote za Republiku Srpsku, srpski narod je opstao i ostao na ovim prostorima”, istakao je Perić.

Prethodno su na spomen-obilježje ispred Doma kulture u Donjoj Trnovi položeni cvijeće i vijenci u znak sjećanja na Milana Jovića i na 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja.

Pukovnik Milan Jović rođen je 1951. godine u Donjoj Trnovi, službovao je u Zagrebu, Varaždinu i Mariboru, a raspad Jugoslavije zatekao ga je na dužnosti načelnika štaba 195. motorizovane brigade u Mariboru.

Početkom ratnih dejstava u BiH 1992. godine Jović je prihvatio poziv upućen oficirima rođenim na teritoriji današnje Republike Srpske da dođu i pomognu svom narodu i biva postavljen na čelo Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske na kojem je ostao sve do pogibije.

Pukovnik Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u mjestu Bilalići, predvodeći saborce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

U Ugljeviku je na gradskom trgu 2018. godine otkrivena spomen-statua Milana Jovića, rad vajara Miloša Komada.

Iza pukovnika Jovića ostali su supruga Slavka i sinovi Dejan i Darko.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Jović posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U njegovu slavu opština Ugljevik svake godine organizuje manifestaciju “Jovićevi dani”.

Hronika

Uhapšen otac iz pakla koji je držao kćerku (osam) zatočenu godinama

Uroš Pašajlić, otac koji je godinama držao osmogodišu kćerku zatočenu u stanu, uhapšen je u stanu na Karaburmi, u Beogradu, saopšteno je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

On je uhapšen po nalogu dežurnog zamjenika tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u saradnji sa policijom.

Za osumnjičenim je bila raspisana potraga u petak, 24. marta.

Uroš P. osumnjičen je za krivično djelo nasilje u porodici i protivpravno lišavanje slobode na štetu nevjenčane supruge, kao i krivična djela zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete.

U roku od 48 časova osumnjičeni će iznijeti odbranu pred tužiocem.

Prema pisanju “Blica”, Uroš je uhapšen u rezervnom stanu na Karaburmi, gdje se krio kod jednog prijatelja koji je, takođe, poznat po problematičnom ponašanju.

Dijete su juče pronašli pripadnici MUP-a u stanu u Mirijevu neuhranjeno i zapušteno, pošto je pretučena partnerka Uroša P. uspjela da pobjegne iz stana i u policiji prijavi nasilje u porodici. Prema navodima medija, otac je svoju kćerku godinama držao zatočenu u stanu.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Hronika

Državljanin Srbije osumnjičen da je počinio 34 krađe u Banjaluci

Banjalučka policija je danas podnijela Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv lica D.R. iz Srbije koje se sumnjiči da je počinilo 34 krivična djela teška krađa od početka godine.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Banjaluka, u okviru operativne akcije kodnog naziva “SILVER”, a koja je usmjerena na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela, policijski službenici su došli do saznanja da se lice D.R. može dovesti u vezu sa izvršenjem 34 krivična djela teška krađa izvršena na području Banjaluke u od 1. januara do 5. marta ove godine.

“Lice D.R. se sumnjiči da je uz upotrebu fizičke snage i podesnog alata nasilo ulazilo u unutrašnjost porodičnih kuća i stanova na području grada Banjaluka, a potom vršilo premetačinu, pronalazilo i otuđilo novac i razne vrijedne predmete. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 160.000 KM”, piše u saopštenju.

Dalje se navodi da na osnovu naredbe sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, izvršen je pretres stana i drugih prostorija u

Banjaluci, kao i putničkog vozila opel, koje je lice D.R. koristilo.

“Tom prilikom je pronađen 91 predmet koji je uz potvrdu privremeno oduzet (zlatni i srebrni nakit, ručni satovi, mobilni telefoni, vatreno oružje, odjevni predmeti), a koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela. Policijski službenici preduzimaju sve mjere i radnje u cilju pronalaska lica D.R., koje se nalazi u bjekstvu”, ističe se u saopštenju Policijske uprave Banjaluka.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Hronika

UBIJEN radnik televizije u Tirani, policija TRAGA ZA UBICAMA

Jedan radnik albanskog kanala “Top čenel” ubijen je noćas, nakon što su nepoznati napadači pokušali da upadnu u zgradu ove televizije u Tirani.

Nedugo nakon napada, koji se dogodio sat poslije ponoći, na obližnjem auto-putu pronađen je zapaljeni “rendž rover”, za koji se sumnja da su ga izvršioci koristili za napad na televizijske kancelarije, prenio je “Albenijen post”.

Pretpostavlja se da se u zapaljenom vozilu nalazi i “kalašnjikov” koji je korišćen u napadu.

Ubijen je radnik star 60 godina, koji je preminuo na putu do bolnice.

Zasad se ne zna motiv napada koji se dogodio na glavnom ulazu u “Top čenel”.

U Tirani je tokom cijele noći organizovana potjera za napadačima, a policija je postavila kontrolne punktove širom grada.

 

(Nezvisne novine)

Nastavi čitati

Aktuleno