Connect with us

Društvo

U Banjaluci se otvaraju IT kompanije, a zatvaraju kafane

Od početka ove godine registrovana su nova 802 preduzetnika i to najviše iz IT sektora, dok se ugostiteljske djelatnosti iz godine u godinu sve više gase.

Podaci su ovo Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave, koji potvrđuju da privredna djelatnost u Banjaluci cvjeta, i to naročito za preduzetnike iz oblasti informacionih tehnologija i komunikacije.

Trend sve većeg otvaranja IT kampanija, a zatvaranja ugostiteljskih objekata počeo je još prošle godine, a 2022. godina je nastavila u istom smjeru.

“Tokom 2021. godine zabilježena su ukupno 874 novoregistrovana preduzetnika, najviše iz oblasti informacione tehnologije i komunikacije, a odjavljena su 482 preduzetnika, od kojih je većina iz oblasti ugostiteljstva”, kazali su iz nadležnog odjeljenja za “Nezavisne”.

Podaci za ovu godinu idu u prilog cvjetanja privredne djelatnosti u Banjaluci, a kao i prethodne godine, prednjače preduzetnici iz IT oblasti.

“U periodu od 1. januara do 19. oktobra ove godine novoregistrovana su ukupno 802 preduzetnika, i to najviše iz oblasti informacionih tehnologija i komunikacije”, kazali su oni.

Prema njihovim riječima, 2022. godine odjavljeno je ukupno 396 preduzetnika, od kojih je opet najviše ugostiteljskih objekata.

Nezavisno od oblasti otvaranja, na osnovu podataka može se zaključiti da je privredna aktivnost u Banjaluci iz godine u godinu sve veća.

Tako je tokom cijele 2020. godine bilo registrovano ukupno 596 novih preduzetnika, a te godine najviše su se otvarali ugostiteljski objekti.

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, istakao je da broj novoosnovanih preduzetnika ili startap preduzeća rapidno raste te da pod krovom Inovacionog centra preduzetnici iz IT sektora čine 90 odsto od ukupnog broja novih preduzeća.

“Naši preduzetnici iz ove oblasti relativno lako dolaze do stabilnog tržišta i klijenata iz inostranstva. Naše firme ovdje postaju konkurentne i razumiju ponašanje evropskog tržišta”, kazao je Gverić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, dovoljno smo geografski blizu da možemo ostvariti saradnju s klijentom, a kulturološki se ne razlikujemo mnogo od zemalja zapadne Evrope. Kako kaže, odavno je težište prebačeno na digitalne servise i alate za koje nije bitno mjesto rada već je jedino važno isporučiti dobar servis ili uslugu. Trend povećanja ove vrste preduzeća, prema njegovim riječima, će se nastaviti, ali ga ograničava nedostatak radne snage koji predstavlja posljedicu ove pojave.

“Susrećemo se sa problemom nedostatka radne snage, naročito starijih ili senior developera, dok se za mlađe ili juniore snalazimo kroz razne interne i eksterne oblike edukacije i usavršavanja”, kazao je Gverić.

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno