Connect with us

Društvo

“U maju dolazimo pred zgradu Vlade Srpske”

Dok vlasti u Republici Srpskoj još “vagaju” koga će postaviti za novog ministra rada i boračko-invalidske zaštite, ratni veterani uveliko se spremaju za proteste, saznaje Srpskainfo.

Iako je od završetka izbora prošlo više od četiri mjeseca, u Vladi Republike Srpske i dalje je upražnjena fotelja ministra za boračka pitanja nakon što je Dragoslav Kabić, ubrzo nakon imenovanja, podnio ostavku na tu funkciju.

S obzirom na težak materijalni položaj boračke populacije, brojna udruženja koja okupljaju ratne veterane traže da se to pitanje što hitnije završi kako bi, vele, imali “adresu” na kojoj bi mogli da rješavaju goruća pitanja. Od povećanja boračkih dodataka i naknada, invalidnina, pa do rješavanja brojnih drugih statusnih problema.

Bez konsultacija s borcima
Srpskainfo je, podsjećamo, nedavno objavila da je Čedo Kovačević, nekadašnji pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite, postao ozbiljan kandidat da preuzme ministarsku dužnost nakon što je iz “trke”, po svemu sudeći, ispao Danijel Egić, koji se ranije pominjao kao najvjerovatniji Kabićev nasljednik.

Resorni ministar što prije treba da bude imenovan jer je to od značaja za boračku populaciju – poručio je predsjednik BORS Radan Ostojić.

Iz Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, koje je još krajem prošlog mjeseca najavilo masovne demonstracije ukoliko se vlasti ogluše na zahtjeve za poboljšanjem materijalno-socijalnog položaja boraca, ističu da je, prije svega, ponižavajuće to što učesnike rata i one koji su stvarali Republiku Srpsku, kako tvrde, niko čak i ne konsultuje oko izbora novog ministra.

– Svjesni smo da je to prvenstveno političko pitanje i da ministre imenuju pobjedničke stranke na izborima. Međutim, mislimo da bi bilo korektno i normalno da se borci makar konsultuju oko toga ko će biti nadležan za njihova prava – kaže za Srpskainfo Nedeljko Klincov, potpredsjednik udruženja.

Posljednji sastanak

Osim peripetija oko izbora novog resornog ministra, Klincov ističe da su ratni veterani ogorčeni i time što nakon skoro godinu dana od održavanja tematske sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o poboljšanju statusa i položaja boraca, nijedan od usvojenih zaključaka, prema njegovim riječima, nije realizovan.

Pisali smo nadležnim institucijama i tražili objašnjenje zašto se zaključci Narodne skupštine ne poštuju. Nismo dobili odgovor. Uskoro planiramo da tražimo još jedan, posljednji sastanak s najvišim zvaničnicima Srpske na kojem ćemo ultimativno tražiti ispunjavanje naših zahtjeva. Ukoliko toga ne bude, eto nas u maju pred zgradom Vlade u Banjaluci! To je konačna odluka. Mnogi naši saborci su spremni na takav korak i sigurno je da se nećemo povući sve dok oni koji su se borili za Republiku Srpsku ne dobiju status dostojan čovjeka – poručuje Klincov.

Vlada Srpske je, podsjećamo, sredinom januara donijela odluku o utvrđivanju osnovice za obračun mjesečnog boračkog dodatka za 2023. godinu u iznosu od 2,2 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, dok je visinu osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za 2022. odredila u iznosu od 4,43 po mjesecu provedenom na prvoj liniji fronta.

Sredinom prošle godine, nakon sastanka Koordinacionog odbora boračkih organizacija u Bijeljini, usvojeni su zaključci o neophodnosti uvođenja jedinstvenog boračkog dodatka na mjesečnom nivou za sve demobilisane borce čija bio osnovica bila pet KM, kao i povećanje osnovice za obračun ličnih i porodičnih invalidnina na 80 odsto prosječne neto plate iz prošle godine.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno