Connect with us

Društvo

Privrednici OGORČENI zbog novih cijena struje, TVRDE DA NIJE ISPOŠTOVAN DOGOVOR

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da nije ispoštovan dogovor između poslodavaca i “Elektroprivrede RS”.

Privrednici u Srpskoj traže hitnu reakciju nadležnih jer su, tvrde, izigrani prilikom dogovora o poskupljenju električne energije za ovu godinu. Iz poslovne zajednice poručuju da su sve strane usaglasile nove cijene struje, ali da je prekršeno obećanje da na računima mrežarina neće biti veća od deset odsto.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da nije ispoštovan dogovor između poslodavaca i “Elektroprivrede RS”.

– Dogovoreno je da bude povećana cijena struje sa 40 na 65 evra, odnosno sa 50 na 65 evra po megavatu. Međutim, regulator je podigao mrežarinu za 35 odsto, iako tako nije dogovoreno. To nije korektno i zbog toga tražimo od Vlade i “Elektroprivrede” da ispoštuju dogovor – rekao je “Glasu Srpske” Trivić.

Naglasio je da je mrežarina neopravdano povećana.

– Mi smo se složili s tim da mrežarina bude povećana do deset odsto zbog rasta troškova i plata u distributivnim preduzećima. Međutim, oni su nakon toga povećali mrežarinu u enormno visokom procentu, što je neprihvatljivo jer je značajan pad cijena struje u inostranstvu. Pored toga, najveći dio evropske privrede prima subvencije od države da bi održali konkurentnost, a mi dolazimo u situaciju da “Elektroprivreda” neograničeno planira dizati cijene struje – poručio je Trivić.

Naglasio je da će o svemu danas razgovarati sa predstavnicima Ministarstva energetike i rudarstva RS, “Elektroprivrede” te Regulatorne komisije za energetiku (RERS).

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da su prvi korigovani računi za struju privrednicima stigli i da su oni znatno viši u odnosu na kraj prošle godine.

– Računi su znatno viši, pogotovo za ona preduzeća koja su u prošloj godini imala dvogodišnje ugovore i cijenu od 40 evra po megavatu. Cijena energije otišla je na 65 evra, što je za 44 odsto više. Mrežarina je povećana, ali nije isto kod svih privrednika, odnosno ona zavisi od potrošnje struje. Pri određivanju iznosa mrežarine u obzir su uzeti inputi dobijeni od distributivnih preduzeća i naš stav je da mnoga od njih imaju viška radnika te velike gubitke, tako da je loše poslovanje sa tih adresa prevaljeno na leđa ostatka privrede – rekao je “Glasu” Ćorić.

Naglasio je da upravo o tome hoće da razgovaraju sa nadležnima kako bi utvrdili koji su to elementi doveli do enormnog poskupljenja mrežarine.

– Distributivna preduzeća treba da se ponašaju racionalnije i ne treba ostatak privrede da ispašta zbog njihove politike poslovanja i gubitaka – poručio je Ćorić.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić juče nije odgovarao na naše pozive, a nismo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa rukovodstvom “Elektroprivrede”.

U Uniji udruženja poslodavaca RS smatraju da visoki računi za struju ugrožavaju poslovanje značajnog broja poslodavaca te urušavaju konkurentnost domaće ekonomije.

Glas Srpske

Društvo

„Prointeru“ se smiješi državni posao od 37 MILIONA KM

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbacila je žalbu „Planet softa“ koji je bio nezadovoljan odlukom Poreske uprave RS da ih izbaci iz trke za tender vrijedan 37 miliona KM, te da kao jedinog kvalifikovanog ocijeni njihovog glavnog konkurenta „Prointer“.

Riječ je o tenderu za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Srpskoj koji je Poreska uprava RS raspisala polovinom prošle godine, ali koji još nije uspjela da privede kraju.

Naime, Poreska uprava je tek početkom ove godine uspjela da okonča postupak pretkvalifikacije za ovaj posao u kojem je kao jedinog kvalifikovanog ponuđača ocijenila „Prointer“, firmu koja je uglavnom i poznata po unosnim ugovorima sa javnim sektorom Srpske.

Takvim ishodom nije bio zadovoljan „Planet soft“ i firme koje su sa njim u grupi zbog čega su se žalili Kancelariji za razmatranje žalbi.

Međutim, ni tu nisu imali više uspjeha jer je KRŽ odbacila njihove navode.

„Žalba se obija kao neosnovana. Imajući u vidu činjenicu da žalilac nije dokazao niti učinio vjerovatnim postojanje činjenica i razloga koji se tiču povreda postupka i povreda materijalnog prava, koji ističe u žalbi, a što je bio dužan, te da su dostavljeni dokazi nepotpuni, žalbeni navodi se neosnovani“, piše, između ostalog, u obrazloženju odluke KRŽ.

KRŽ u obrazloženju zaključuje da je Poreska uprava prilikom ocjene zahtjeva za učešće „Planet softa“ napravila određene propuste u dokazivanju činjenica koje se tiču ocjene njegove kvalifikovansti.

„Međutim, ovaj organ cijeni da učinjeni propusti ne mogu uticati na drugačije rješenje stvari, odnosno na pitanje kvalifikovanosti žalioca, tako da ne mogu uticati ni na donesenu odluku o rezultatima pretkvalifikacije“, navedeno je u odluci.

Podsjećamo, ovo je druga žalba “Planet softa” u vezi sa ovim tenderom.

Prvom su uspjeli da spriječe, kako su tvrdili, favorizovanje “Prointera” jer je Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatila njihovu žalbu nakon čega je PURS izmijenila tendersku dokumentaciju.

Međutim, i nakon toga „Prointer“ je ostao glavni igrač u ovoj vrijednoj nabavci,  a „Planet soft“ sada ima mogućnost da pokrene sudski postupak s ciljem poništenja rješenja KRŽ.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom, koji PURS planira da uspostavi, definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa.

Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda.

Tender je raspisan krajem jula prošle godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao je neophodan “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakog gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj, prenosi Capital.

Nastavi čitati

Društvo

ŠKOLUJU SE DA BI SE ZAPOSLILI U EU Čak 6.000 medicinskih radnika napustilo BiH u posljednjih sedam godina

Veliki broj mladih školuje se kako bi se zaposlili u zemljama Evropske unije, a to je posebno izraženo kod medicinskih radnika.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje u BiH su poražavajući.

Kroz sedam godina u Njemačku otišlo raditi 6.000 medicinskih radnika

Od 2013. do 2020. godine u Njemačku je otišlo raditi skoro 6.000 medicinskih radnika i njegovatelja. Podaci su to samo jedne institucije koja posreduje u zapošljavanju.

Iste ambicije i želje imaju i Merjem i Anđela, učenice bihaćke Medicinske škole, koje perspektivu u Bosni i Hercegovini ne vide.

– Većina mojih prijatelja iz razreda planira ići vani. Razlog se zna. Dakle, situacija u našoj zemlji – kaže Merjem Pjanić, učenica Medicinske škole u Bihaću.

– Upisala sam isključivo zbog odlaska u Njemačku, zato što ovdje nema budućnosti za nas mlade. Zato što je tako, realno gledam sve, Njemačka je bolja opcija za nas – navodi učenica Medicinske škole u Bihaću Anđela Stipić.

A zašto nam mladost odlazi, svi bismo se trebali zapitati, kaže Fehima Jusufović, ravnateljica Medicinske školu u Bihaću za koju iz godine u godinu vlada velik interes.

Ostajemo bez doktor, stomatologa, medicinskih tehničara

– Neki prvenstveno imaju afiniteta prema pomaganju drugima, ali najveći dio učenika želi upisati i završi ovu školu zbog odlaska u inostranstvo. Nažalost. Ne vidim neko rješenje i žalim zbog toga, jer naša zemlja ostaje bez mladosti, i to vrlo vrijednih učenika budućih medicinskih radnika, doktora, stomatologa…, naglašava Jusufović.

Na isti način razmišljaju i mnogobrojni mladi doktori. I njih je sve manje, kažu za BHRT u Županijskoj bolnici u Bihaću, a probleme ima i tamošnji Dom zdravlja.

– Ako oni koji odlučuju ne shvate ono o čemu govorimo i ne promijene nešto radikalno u pristupu prema doktorima i ostalim zdravstvenim radnicima, za par godina će definitivno doći do sloma zdravstvenog sustava u Unsko-sanskoj županiji – smatra  predsjednik Sindikata ljekara USK Amir Rekić.

– Nema doktora na tržištu, nema ih. Izgubite s jedne strane tri, a dobijete jednog, i to jedva ga nađete. Bilo ko od ljudi koji vode zdravstvene ustanove Boga mole da im ko ne ode – ističe ravnatelj Doma zdravlja u Bihaću Ademir Jusufović.

Kako bi zadržali mlade doktore, iz Sindikata su županijskoj Vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti.

Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja te rješavanje stambenog pitanja doktora samo su neke od njih, prenosi BHRT.

Nastavi čitati

Društvo

Danas je prvi dan proljeća

Proljeće počinje danas u 22.24 časova, saopštilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”.

U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Obdanica će trajati 12 sati i 8 minuta, a noć 11 sati i 52 minuta.

-Na dan proljećne ravnodnevice, obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže Sunce iznad horizonta – dodaje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuleno