Connect with us

Zanimljivosti

U SLUČAJU POBUNE MAŠINA! Google uveo “ustav za robote”

Google laboratorija za istraživanje vještačke inteligencije DeepMind predstavio je AutoRT, robotski sistem inspirisan principima robotike Isaka Asimova, koji poboljšava donošenje odluka za obavljanje zadataka u stvarnom svijetu.

U značajnom koraku prema poboljšanju sposobnosti robota, DeepMindov robotski tim je predstavio tri inovacije usmjerene na omogućavanje bržeg, efikasnijeg i sigurnijeg donošenja odluka robota u stvarnim uslovima.

Jedna od pomenutih inovacija uključuje implementaciju sistema za prikupljanje podataka pod nazivom AutoRT, koristeći Visual Language Model (VLM) i Large Language Model (LLM) u tandemu. Ovaj sistem omogućava robotima da razumiju svoje okruženje, prilagode se novim okruženjima i odrede odgovarajuće zadatke.

Inspirisan knjigom “Tri zakona robotike” Isaka Asimova, DeepMind je predstavio koncept “Robot Constitution” (Ustav za robote) – skup upita usmjerenih na bezbjednost koji usmjeravaju LLM da izbjegava zadatke koji uključuju ljude, životinje, oštre predmete i električne uređaje. Osim toga, roboti su opremljeni bezbjednosnim mehanizmom koji zaustavlja njihov rad ako njihova sila pređe određeni prag. Ljudski operateri takođe imaju pristup fizičkom prekidaču za trenutnu deaktivaciju.

Tokom perioda od sedam mjeseci, Google je postavio 53 AutoRT robota u četiri poslovne zgrade, sprovodeći više od 77.000 testova. Ova ispitivanja su uključivala i daljinsko upravljanje od strane ljudskih operatera i autonomni rad pomoću Googleovog modela učenja AI, Robotic Transformer (RT-2). Roboti utilitarnog izgleda, koji imaju samo kameru, robotsku ruku i mobilnu bazu, oslanjali su se na VLM da razumiju svoje okruženje i na LLM da predlažu i donose odluke o odgovarajućim zadacima, prenosi “b92”.

Dodatne DeepMind tehnologije uključuju SARA-RT, naprednu arhitekturu neuronske mreže koja poboljšava tačnost i brzinu postojećeg RT-2 robotskog transformatora. Još jedna inovacija, RT-Trajectory, uključuje 2D konture za poboljšanje performansi robota u određenim fizičkim zadacima, kao što je brisanje stola.

Iako su potpuno autonomni roboti, koji mogu da samostalno poslužuju piće i obavljaju složene zadatke, još uvijek daleka realnost, ova poboljšanja, posebno AutoRT sistem, označavaju značajan napredak u razvoju robota sa poboljšanim sposobnostima donošenja odluka.

Zanimljivosti

MLADIĆI U BIH NAPRAVILI BAZEN OD SIJENA: Otkrili koliko ih je sve koštalo (VIDEO)

Grupa prijatelja iz semberskog sela Dragaljevac spas od vrućine pronašla je u bazenu koji su napravili od ni manje ni više nego bala sijena.

Da poljoprivredno orijentisana Semberija sa svojim plodnim ravnicama može poslužiti i kao svojevrsno izletište pokazala je ova grupa mladića sa svojom originalnom idejom, piše “Buka”.

“Sjedio sam jedno poslijepodne sa prijateljima i žalili smo se jedni drugima na ove velike vrućine. Razmišljali smo kako da se rashladimo i onda smo došli na ideju da od bala sijena napravimo bazen. Ovdje u selu, svi se pretežno bave poljoprivredom, a žetva je upravo prošla. Tako da smo sve imali” ovako priču o svom neobičnom izumu za Buku počinje Slaven Ljubinković.

Sve što je bilo potrebno za bazen koji su odlučili postaviti u Slavenovom dvorištvu pored originalne ideje i dobre volje, jeste nekoliko bala slame, najlon i traka. I odmah su krenuli u akciju.

“Poredali smo 20 bala sijena, kupili najlon 12x12m i okolo smo ovom trakom pričvrstili. Bazen je širine 7 metara. Stane vode nekih od 40 do 45 kubika. Dubina mu je oko 1,10 metara, iako su bale od slame 1,20 metara ali nismo ga baš punili do kraja. Imali smo malo problem sa vodom, trebalo je napuniti preko bunara što je išlo teško. Onda smo pozvali vatrogasce, platili smo njima tri cisterne vode i mi smo još nasuli i sada tu ima 43 kubika. Voda je topla, na ovim vrućinama brzo se ugrije” kaže za “Buku” Ljubinković.

Sve ih je, kaže Ljubinković koštalo 550 maraka što je, navodi, daleko isplativije nego kupovina gumenih bazena, kakvi se ovih dana nude u tržnim centrima, a i cijena ulaznice za kupališta nije ni malo jeftina da bi se mogao priuštiti odlazak na kupanje svaki dan, posebno za višečlane porodice – kaže za Ljubinković, koji je od svog porodičnog seoskog imanja ovih dana napravio malo izletište za svoju porodicu, prijatelje i komšije.

“Svako veče, kada završimo sa poslom ili radovima u polju, nas nekoliko, stalnih, ovdje se okupimo na kupanju. Pridruže nam se i okolni mještani a i mi koga god vidimo da prolazi, zovemo da svrati , pridruži nam se i rashladi u ovom našem bazenu, uz muziku, pivo i roštilj” kaže Ljubinković

Nastavi čitati

Zanimljivosti

“OVO NE BI TREBALO DA JE TU”: Rover slučajno razbio kamen na Marsu

Rover je slučajno razbio kamen na Marsu i otkrio nešto neuobičajeno.

Kada je 30. maja NASA-in rover “Curiositi” sa svojih 899 kilograma prešao preko stijene, razbio se. Naučnici su se iznenadili kada su u njegovoj unutrašnjosti primijetili žute kristale sumpora. Iako su sulfati prilično česti na Crvenoj planeti, ovo je prvi put da je sumpor tamo pronađen u svom čistom elementarnom obliku.

Kada pomislimo na sumpor, obično pomislimo na miris pokvarenih jaja. Ali taj miris dolazi od gasa vodonik-sulfida. Elementarni sumpor nema miris i formira se u veoma ograničenim uslovima. Tako su naučnici bili zadivljeni kada su bliže pogledali okolinu, kanal Gediz Valis, i primijetili mnogo svijetlih stijena koje su ličile na one koje je zdrobio rover, prenosi Index.

“Ovakve stijene nije trebalo da budu tu, pa sada moramo da objasnimo”
Konkretno, stručnjaci su vjerovali da na Crvenoj planeti ne bi trebalo da bude stijena od čistog sumpora.

“Pronalaženje polja čistih sumpornih stijena je kao otkrivanje oaze u pustinji. One nisu trebale da budu tamo, tako da sada moramo to da objasnimo”, rekao je Ešvin Vasavada iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon.

“Istraživanje udaljenih planeta je zaista uzbudljivo zbog ovih čudnih i neočekivanih otkrića”, dodao je on.

Sulfati su soli koje se formiraju kada se sumpor, obično u obliku jedinjenja, kombinuje sa drugim mineralima u vodi. Kada voda ispari, minerali se isušuju, ostavljajući sulfate iza sebe. Čisti sumpor, s druge strane, nastaje samo pod određenim i ograničenim uslovima.

Ovim krajem je u davnoj prošlosti tekla rijeka
Naslage elementarnog sumpora nastale redukcijom ili bakterijskom razgradnjom sulfata mogu se naći na mnogim mjestima na Zemlji, uglavnom u SAD duž obale Meksičkog zaliva, ali stručnjaci nisu očekivali da će ga pronaći na Crvenoj planeti.

Očigledno, još uvijek ima mnogo nepoznanica o geološkoj istoriji Marsa. Sada treba da razumijemo kako je elementarni sumpor završio na površini Marsa. U međuvremenu, rover Curiositi će nastaviti da prikuplja podatke i uzorke za analizu kako bi nam olakšao razumijevanje geologije Crvene planete.

Kanal Gediz Valis je veoma zanimljivo područje kroz koje je prije više milijardi godina tekla drevna rijeka, a naučnici su čekali priliku da uzmu uzorak kamenja iz kanala. To su postigli 18. juna. Iako nisu mogli da uzorkuju stijenu koja sadrži sumpor, bila je premala i krhka za bušilicu, u blizini su uočili velike stijene koje su bile savršene za uzorkovanje.

Inženjerima je trebalo neko vrijeme da pronađu optimalnu lokaciju za bušenje. Tek tokom 41. rupe uspjeli su da uzmu uzorak praha. Nakon te misije, rover je nastavio duž kanala, spreman za moguća iznenađenja već kod sljedeće stijene.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

ŽIVOT JE NEKOME MAČKA, A NEKOM MAĆEHA Kako Lagerfeldova MAČKA TROŠI naslijeđene milione

Jedan od najpoznatijih dizajnera svih vremena Karl Lagerfeld preminuo je u februaru 2019. godine nakon borbe sa rakom pankreasa.

Svoju ekscentričnost tokom karijere pokazivao je nebrojeno puta, ali je završni “udarac” zadao nakon smrti, kada je šokirao svijet odlukom da svoje bogatstvo ostavi nikom drugom do svojoj mački.

Lagerfeld je jednom prilikom i istakao da njegova ljubimica živi poput princeze, te da bi se, samo da je moguće, i oženio Šapet.

“Još ne postoji mogućnost braka između ljudskih bića i životinja… Nikada nisam mislio da ću se ovako zaljubiti u mačku”, rekao je svojevremeno Lagerfeld.

Baš iz tog razloga, ljudi su u ogromnom broju počeli da se raspituju šta je sa Šapet, pa čak i nudili da je udome. Međutim, veoma brzo se saznalo da je Šapet sa jednom od svojih dadilja i da joj ne nedostaje ništa, te da živi okružena pažnjom i ljubavlju.

Šapet je, inače, rođena 15. avgusta 2011. godine, a kod Karla Lafegrfelda je došla igrom slučaja, iako se za njega smatralo da će biti, kako kažu njegovi poznanici, posljednja osoba koja će udomiti ljubimca.

Naime, Karlov prijatelj, model Baptist Điabikoni, dobio je mačku na poklon za svoj rođendan, a onda je prilikom posjete roditeljima u Parizu zamolio Lagerfelda da pričuva mačku. Iako se dizajner prvobitno protivio ideji, ipak je na kraju pristao da je pričuva, ali se toliko vezao za nju da je Šapet postala njegovo “sunce”, kako je sam izjavio, do te mjere da se u nju i zaljubio.

Koliko para i šta sve ima Šapet? Mačka je naslijedila 13 miliona dolara, a život pahuljasto bijele birmanske mačke navodno uključuje tjelohranitelja, ličnog kuvara, dvije sobarice i social media menadžere.

Večera bi isključivo mogla biti kavijar, dimljeni losos i kraljevski rakovi, a putuje privatnim avionom. Ima i svoje verifikovane naloge na društvenim mrežama, zbog čega je dobila nadimak “najrazmaženije mačke na svijetu”. Takođe ima redovan manikir i sopstveni iPad.

U aprilu 2023. pojavila se u Vogue u naručju Naomi Kembel kao tribjut Lagerfeldu, a bila je pozvana na prošlogodišnju Met galu. Družila se čak i sa Kim Kardašijan, iako je isprva frktala na nju, a kako se čini po njenom Instagramu, danas ima više nego zanimljivu svakodnevicu. Biće da u ovom slučaju važi – život je nekome mačka, a nekom maćeha, prenosi Mondo.

Nastavi čitati

Aktuelno