Connect with us

Društvo

Učenici sve češće napuštaju škole: Brak i sportska karijera preči od diplome

Sportska karijera, maloljetnička trudnoća, brak, siromaštvo ali i loše ocjene samo su neki od motiva zbog kojih su 222 učenika školske 2021/2022. godine prekinula srednjoškolsko obrazovanje, što je za 26 odsto više u odnosu na godinu ranije, a prema riječima stručnjaka, ovakav trend je nedopustiv jer u modernom društvu ni diploma fakulteta nije garant kvalitetnog života.

Prema  podacima Zavoda za statistiku RS, srednju školu tokom prethodne školske godine napustilo je 149 dječaka i 73 djevojčice, a obrazovanje su najčešće prekidali odmah u prvom razredu. Statističari su izračunali da je loš uspjeh u školi primorao 76 učenika da se ispišu iz škole, siromaštvo je bilo razlog kod osam đaka, dok je zbog nedostatka podrške u porodici jedna djevojčica bila primorana da napusti srednju školu.U toku 2021/2022. godine, prema podacima Zavoda, u 61,7 odsto slučajeva srednjoškolci su obrazovanje najčešće napuštali zbog bolesti, trudnoće, braka i drugih ličnih razloga. 

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija Duško Đurić kaže za “Glas” da je broj đaka koji prekinu obrazovanje svake godine približno isti, te da nema drastičnog odstupanja.

– Srednju školu često napuste đaci koji se ozbiljno bave sportom jer ne mogu uskladiti obaveze. Smatraju da će se kroz te druge vidove životnih izbora ostvariti kao ličnost i napredovati u karijeri. Privatne srednje škole kasnije budu njihov čest izbor, kao i vanredno sticanje diplome – rekao je Đurić.

– Sklapanje braka bio je motiv jedne Gačanke da prethodne školske godine okonča srednjoškolsko obrazovanje – priča direktor Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” u Gacku Aleksandar Purović, navodeći da ova pojava nije česta na jugu Srpske.

– Posljednjih desetak godina školovanje su prekinula tri učenika, a sklapanje braka bio je razlog u sva tri slučaja. Smatram da je prekid srednjoškolskog obrazovanja nedopustiv, jer se i visoko obrazovanje u današnjem vremenu nameće kao obaveza. Tu je najviše zakazala porodica koja je develvirana u modernom društvu – ističe Purović.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić, tvrdi da ova pojava nije česta u školama koje gravitiraju ovom aktivu, ali prvi čovjek Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole (UTTŠ) u Banjaluci Boris Spasojević navodi da su lani imali đake koji su prekinuli obrazovanje.

– U pitanju su bili sporadični slučajevi, a razlozi su odlazak u inostranstvo i loše ocjene. Oni koji su napustili školu zbog odlaska u inostranstvo ne znam da li su tamo otišli da rade, nastave školovanje ili radi spajanja s porodicom – rekao je Spasojević.

Komentarišući ovu društvenu pojavu sociolog Drago Vuković smatra da je ona posljedica globalnih ideologija, koje ljudima daju lažnu nadu da mogu uraditi i postići sve što požele.

– Tako se čovjek stimuliše da uradi loše stvari, a napuštanje srednje škole je baš to, jer postavlja se pitanje šta će biti s tim mladim ljudima koji prekinu srednjoškolsko obrazovanje, kako će opstati u društvu jer danas je visoko obrazovanje postalo osnovni uslov za kvalitetno življenje. Takođe, mladi koji ne završe srednju školu mogu biti pogodni za razne manipulacije, na štetu društva i svoje porodice – kazuje Vuković.

Dodaje da su ambicije o uspješnoj karijeri, mimo školskog obrazovanja, samo lažna nada.

– Afirmacija prema sportu, muzici i slično treba da postoji, ali na to gledam isključivo kao zabavu i zdrav život. Napustiti školu radi sportske karijere i te­ kako je pogrešno, jer vrhunske rezultate ostvari tek mali broj ljudi – kategoričan je Vuković.

Inostranstvo

Prema podacima Zavoda za statistiku, tokom školske 2021/2022. godine 389 učenika promijenilo je srednju školu i to mahom unutar Republike Srpske. Na školovanje u inostranstvo otišla su 92 srednjoškolca, dok je 23 njih prešlo u neku od srednjih škola na području FBiH.

(BL portal)

Društvo

“Studenti ništa ne trpe”: Tvrde s Pravnog fakulteta nakon suspenzije asistenta zbog afere

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Suspenzijom višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, studenti ništa ne trpe, poručili su sa ove visokoškolske ustanove u Banjaluci.

Asistent je ionako bio na bolovanju, nije držao ni nastavu prethodnih dva mjeseca rekao je za Srpskainfo prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević.

Ovaj asistent suspendovan je juče sa posla zbog eksplicitnog snimka koji se pojavio u javnosti. Jović je, kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta, bio viši asistent na predmetu pravno-intelektualne svojine.

Vasiljević uvjerava i da asistenti trenutno nemaju posla, jer je u toku period ispita, koje drže profesori. A, ko će od oktobra voditi vježbe, još je, kaže, rano za reći.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin juče je donio rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, te postupak pred Etičkim komitetom.

Kako je saopšteno u prijedlogu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerzitetu u Banjaluci.

Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Društvo

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“, savjetnica Šukalo na svečanom otvaranju

Besjedom scenaristkinje i književnice, Milene Marković sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sveačno otvoren XXV Teatar fest „Petar Kočić“.

Ona se obratila publici citirajući riječi velikog Petra Kočića: „Evo mene večeras, pred vama stojim, četrdeset gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće – bez kuće, kod zemlje – bez zemlje, kod postojbine – bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim XXV Teatar fest ‘Petar Kočić’ otvorenim“.

Svečanom otvaranju u ime Grada prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen već danas, 6. juna i trajaće narednih pet dana.

Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autora Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autora Ane Tasić. Promocije počinju u 18.00 časova na Sceni „Petar Kočić“.

Grad je podržao Tetar fest „Petar Kočić“ putem Kalendara kulturnih manifestacija za 2023. godinu.
Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: I danas kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) tokom dana kiša će ponovo jačati, jače padavine očekuju se na istoku i sjeveru, a i dalje će biti uslova za lokalne nepogode.

Ujutru i prije podne biće pretežno oblačno uz povremenu kišu ponegdje na zapadu, u centralnim predjelima i na istoku, a u ostalim krajevima promjenljivo oblačno, uz povremene sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pljuskovi sa grmljavinom će se tokom dana postepeno premještati od zapada i juga ka sjeveru i sjeveroistoku.

Više sunčanih perioda tokom popodneva očekuje se u zapadnim predjelima.

Maksimalna temperatura vazduha iznosiće od 22 do 27, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Uveče će kiša postepeno slabiti i premještati se dalje ka istoku, a od sjeverozapada će se djelimično razvedriti.

Vjetar će biti slab do umjeren južni, a na sjeveru promjenljiv.

U Republici Srpskoj i FBiH jutros je oblačno i u većini krajeva registrovana je kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 8.00 časova: Bjelašnica pet, Gacko, Han Pijesak, Kalinovik i Drinić 13, Sokolac i Drvar 14, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Livno 15, Bileća, Bihać i Tuzla 16, Višegrad, Trebinje, Mostar i Neum 17, Banjaluka, Zvornik, Bijeljina i Zenica 18, te Doboj 19 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Nastavi čitati

Aktuleno