Connect with us

Društvo

Učenici sve češće napuštaju škole: Brak i sportska karijera preči od diplome

Sportska karijera, maloljetnička trudnoća, brak, siromaštvo ali i loše ocjene samo su neki od motiva zbog kojih su 222 učenika školske 2021/2022. godine prekinula srednjoškolsko obrazovanje, što je za 26 odsto više u odnosu na godinu ranije, a prema riječima stručnjaka, ovakav trend je nedopustiv jer u modernom društvu ni diploma fakulteta nije garant kvalitetnog života.

Prema  podacima Zavoda za statistiku RS, srednju školu tokom prethodne školske godine napustilo je 149 dječaka i 73 djevojčice, a obrazovanje su najčešće prekidali odmah u prvom razredu. Statističari su izračunali da je loš uspjeh u školi primorao 76 učenika da se ispišu iz škole, siromaštvo je bilo razlog kod osam đaka, dok je zbog nedostatka podrške u porodici jedna djevojčica bila primorana da napusti srednju školu.U toku 2021/2022. godine, prema podacima Zavoda, u 61,7 odsto slučajeva srednjoškolci su obrazovanje najčešće napuštali zbog bolesti, trudnoće, braka i drugih ličnih razloga. 

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija Duško Đurić kaže za “Glas” da je broj đaka koji prekinu obrazovanje svake godine približno isti, te da nema drastičnog odstupanja.

– Srednju školu često napuste đaci koji se ozbiljno bave sportom jer ne mogu uskladiti obaveze. Smatraju da će se kroz te druge vidove životnih izbora ostvariti kao ličnost i napredovati u karijeri. Privatne srednje škole kasnije budu njihov čest izbor, kao i vanredno sticanje diplome – rekao je Đurić.

– Sklapanje braka bio je motiv jedne Gačanke da prethodne školske godine okonča srednjoškolsko obrazovanje – priča direktor Srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” u Gacku Aleksandar Purović, navodeći da ova pojava nije česta na jugu Srpske.

– Posljednjih desetak godina školovanje su prekinula tri učenika, a sklapanje braka bio je razlog u sva tri slučaja. Smatram da je prekid srednjoškolskog obrazovanja nedopustiv, jer se i visoko obrazovanje u današnjem vremenu nameće kao obaveza. Tu je najviše zakazala porodica koja je develvirana u modernom društvu – ističe Purović.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić, tvrdi da ova pojava nije česta u školama koje gravitiraju ovom aktivu, ali prvi čovjek Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole (UTTŠ) u Banjaluci Boris Spasojević navodi da su lani imali đake koji su prekinuli obrazovanje.

– U pitanju su bili sporadični slučajevi, a razlozi su odlazak u inostranstvo i loše ocjene. Oni koji su napustili školu zbog odlaska u inostranstvo ne znam da li su tamo otišli da rade, nastave školovanje ili radi spajanja s porodicom – rekao je Spasojević.

Komentarišući ovu društvenu pojavu sociolog Drago Vuković smatra da je ona posljedica globalnih ideologija, koje ljudima daju lažnu nadu da mogu uraditi i postići sve što požele.

– Tako se čovjek stimuliše da uradi loše stvari, a napuštanje srednje škole je baš to, jer postavlja se pitanje šta će biti s tim mladim ljudima koji prekinu srednjoškolsko obrazovanje, kako će opstati u društvu jer danas je visoko obrazovanje postalo osnovni uslov za kvalitetno življenje. Takođe, mladi koji ne završe srednju školu mogu biti pogodni za razne manipulacije, na štetu društva i svoje porodice – kazuje Vuković.

Dodaje da su ambicije o uspješnoj karijeri, mimo školskog obrazovanja, samo lažna nada.

– Afirmacija prema sportu, muzici i slično treba da postoji, ali na to gledam isključivo kao zabavu i zdrav život. Napustiti školu radi sportske karijere i te­ kako je pogrešno, jer vrhunske rezultate ostvari tek mali broj ljudi – kategoričan je Vuković.

Inostranstvo

Prema podacima Zavoda za statistiku, tokom školske 2021/2022. godine 389 učenika promijenilo je srednju školu i to mahom unutar Republike Srpske. Na školovanje u inostranstvo otišla su 92 srednjoškolca, dok je 23 njih prešlo u neku od srednjih škola na području FBiH.

(BL portal)

Društvo

Sutra nam se sprema kiša: Nazire li se kraj TROPSKOG TALASA

U BiH sutra će biti sunčano i toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom od 32 do 38 stepeni Celzijusovih, dok se poslije podne očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina.

Ponegdje se očekuje tropska noć, ujutro i prije podne biće pretežno sunčano, dok je kiša moguća samo ponegdje na sjeveru, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne će biti veoma toplo, povremeno sa kišom u svim predjelima izuzev Hercegovine.

Očekuju se i pljuskovi sa grmljavinom, lokalno su moguće nepogode uz obilnije padavine, jake udare vjetra i pojavu grada ponegdje, pretežno na sjeveru i sjeveroistoku.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, poslije podne u Semberiji pojačan, a u Hercegovini slab do umeren južni.

Nastavi čitati

Društvo

Regionalni raspad elektro-energetskog sistema, UBRZO STABILIZACIJA

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je za RTRS da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

“Desio se regionalni raspad elektro-energetskog sistema koji je obuhvatio BiH, cijelu Dalmaciju, dijelove Hrvatske do Ogulina i cijelu Crnu Goru i nezavisni operateri u ovim zemljama rade na podizanju kapaciteta kako bi se sistem stablizovao. Očekivati je da se vrlo brzo po tehničkim instrukcijama sistem stabilizuje”, rekao je Petrović.

Na pitanje šta je razlog iznenadnog nestanka električne energije, Petrović je rekao da to mogu znati samo nezavisni operateri sistema ovih zemalja, ali da je u pitanju prenosna mreža, visoki napon.

Nastavi čitati

Društvo

DOBRODOŠLI MALIŠANI: U Srpskoj rođeno 17 beba, najviše u Banjaluci

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 17 beba, 13 dječaka i četiri djevojčice, rečeno je u porodilištima.

UBanjaluci je rođeno sedam beba, po tri bebe u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, dvije u Zvorniku i po jedna beba u Prijedoru i Doboju.

U Banjaluci je rođeno pet dječaka i dvije djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i jedna djevojčica, i u Istočnom Sarajevu dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dva dječaka i po jedan dječak u Prijedoru i Doboju.

Poroda nije bilo u Trebinju, Nevesinju, Gradišci i Foči.

Nastavi čitati

Aktuelno