Connect with us

Politika

„UKRASTI U TAKVIM PRILIKAMA NE MOŽE NORMALNA OSOBA“: Konaković prokomentarisao poslednja dešavanja afere „Respiratori“

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković na društvenim mrežama prokomentarisao je posljednja dešavanja kada je u pitanju afera “Respiratori”.

U kojoj su optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica.

Kriminal u javnim preduzećima
Osvrnuo se Konaković i na bivšeg direktora OSA-e Osman Mehmedagić i bivši predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

– Bivši direktor OSA-e i predsjednik Suda BiH su u zatvoru jer su po navodima i dokazima Tužilaštva pravosudni sistem koristili za obračun i pritisak sa političkim neistomišljenicima, a i za zaštitu lopova iz svojih redova. Potvrđene su optužnice bivšim načelnicima, gradonačelnicima, ministru odbrane za nelegalnu prodaju naoružanja i još neke, a juče smo iz medija saznali da je potvrđena presuda u aferi “Respiratori” bivšem premijeru Vlade FBiH, direktoru Civilne zaštite i vlasniku privatne firme za zloupotrebu položaja i kriminal prilikom kupovine neadekvatnih respiratora – naveo je Konaković

Dodaje, da je otkriven kriminal u Autoputevima i JP Elektroprivreda.

– Ulaskom u javna preduzeća u vlasništvu Federacije BiH otkrili smo u kratkom roku kriminal u Autoputevima (na osnovni ugovor od 75 miliona KM naknadnih radova još 100 miliona KM zbog “geologije”) i JP Elektroprivreda (ugovori sa privatnim licima u 4 rudnika iz koncerna u iznosu od 150 miliona KM za usluge koje su rudnici morali realizovati sami. Firme su naravno bliske ili i vlasništvu tajkuna koji su kupovali razne muje, šilje i nijaze u klubu Bošnjaka kako bi zadržali aktuelnu vlast. JP EP u tom periodu u minusu 67 miliona na kraju godine), Agencija za upravljanje oduzetom imovinom i još neke. Brzo ćete saznati i stanje u BH Telecomu koje pokazuje kako “zaštitnici” i “patriote” upravljaju javnim dobrima – navodi Konaković.

Istakao kako je na “svakom koraku kriminal, slabljenje države i njenih institucija, partijski interes prije svega i sve to što su radili SDFA smo najavili”.

– Sve se potvrđuje. Ipak, predmet “Respiratori” je drugačiji od ostalih. Nabavka respiratora za vrijeme pandemije trebala je pružiti nadu i spas onima koji se bore sa iznenadnom pošasti, nada je trebala i njihovim porodicama. To su vanredne okolnosti, borba za život u vrijeme katastrofe. Ukrasti u takvim prilikama ne može normalna osoba niti običan lopov – napisao je Konaković.

“Hrabri su i tad ukazivali”
Naglasio je kako su mijenjali ugovor o nabavci koji su potpisali, a onda u taj falsifikovani upisali respiratore koji ne spašavaju i ne liječe.

– Dali su lažnu nadu, nisu ponudili spas, umjesto spasa su ljudima u borbi za život i njihovim porodicama ponudili laž. Da su znali da ne valjaju potvrđuju i poruke iz te famozne grupe “GENSEK”, preko koje je išao dogovor oko nabavke opreme. Jedna od poruka je, koje je napisala sekretarka Kalajdžić premijeru Novaliću jeste i: “Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”. Ali, kada su stigli respiratori, Kalajdžić je poslala novu poruku: Seb. zove, loši respiratori” – podsjetio je Konaković.

Naveo je da su nakon pokrenute istrage, u pokušaju da zaštite svoj kriminal, priključili veliki broj pacijenata na loše i pogrešne respiratore, a da je TV Hayat objavila slike koje je kasnije brisala.

– Predsjednik SDA išao na televizije da kaže kako “iz prve ruke zna da su ljudi priključeni i da dišu” , odgovorno je “iz prve ruke” rekao da su dobri i da pomažu. Pojavilo se i pismo anesteziologa koji su kasnije glavom bez obzira pobjegli sa KCUS u Opštu bolnicu. Hrabri su i tad ukazivali na sve ovo, a sistem je “sušio” pritiscima kroz koruptivnu osovinu u pravosuđu, a režimski mediji pratili režiranim izvještajima. Danas kad smo razmontirali tu koruptivnu hobotnicu na površinu izlaze njihova najgora nedjela. Afera “Respiratori” je dobila epilog prvog dijela vezanog za lopovluke – naveo je Konaković.

Istakao je kako mora dobiti i epilog drugog dijela odnosno priče o ljudskim životima i neljudskom postupanju pojedinaca.

– Važno je napomenuti da se predmetni respiratori danas u ćošku nekog podruma na KCUS i da su tamo dospjeli brzo nakon farse od pokušaja da se prikažu ispravnim. Znali su oni dobro šta rade, a ipak su to beskrupulozno radili. Nisu očekivali pad sistema koji ih štiti od svih nedjela, zato je krucijalno što smo takav sistem srušili – zaključio je Konaković, piše Avaz.

Politika

NEUSPJEŠAN SASTANAK U MOSTARU! Ništa od dogovora o ZAKONU O SUKOBU INTERESA

Lideri političkih partija koji čine većinu na nivou BiH nisu uspjeli dogovoriti usvajanje zakona o sukobu interesa, sudovima BiH i Izborni zakon BiH, koji su neophodni za odluku Evropske unije da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom.

“Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak. Evidentno je da nismo uspjeli kao predvodnici politika. Za očekivati je da u narednih par dana možemo nešto usaglasiti”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a dodajući da su različiti razlozi zbog kojih zakoni nisu usaglašeni.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata. On je rekao da su najbliži da dogovore zakon o sukobu interesa ali da su ostali “zakovani” kada je riječ o zakonu o sudovima i Izbornom zakonu.

“I kada se ne složimo, radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe i podjele. Probaćemo dalje da to riješimo”, rekao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da se od EU traži da obezbjedi datum za pregovore te da smatra da je dosta toga urađeno i da 21. marta, Evropski savjet treba da otvori pregovore Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

“Bez datuma o pregovorima to ne bi značilo ništa i bez datuma osjećali bi se prevarenima. Ostaje okvir od nekoliko zakona, zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon i naravno zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH koji smo rekli rješavati odmah poslije marta”, rekao je Dodik dodajući da se uspjela svesti priča o Izbornom zakonu na nekoliko tema, a to su izbori članova Predsjedništva BiH i izbor Centralne izborne komisije BiH.

Nastavi čitati

Politika

Dodik Crnoj Gori ponudio sporazum o SPECIJALNIM VEZAMA

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske ponudio je Crnoj Gori sporazum o specijalnim vezama sa Republikom Srpskom, isti onaj koji ima sa Srbijom.

“Ponudio sam Sporazum Crnoj Gori o specijalnim vezama onakav kakav imamo sa Srbijom. To je u okviru Dejtonskog sporazuma i smatramo da nema nijednog razloga da to ne prihvati Crna Gora i to sam predložio predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH to je dobro za saradnju privrede, infrastrukture, kulture, nauke i svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju”, rekao je Dodik dodajuži da je to sve dozvoljeno i predviđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom te da je Crna Gora to trebala uraditi ranije.

Nakon sastanka sa Andrijom Mandićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore, Dodik je rekao da bi bilo potrebno da Crna Gora treba da zaustavi svoje akcije na sprječavanju projekta Buk Bijela jer on ne zadire i ne potapa vode u Crnoj Gori.

“Želimo da nastavimo izgradnju Buk Bijele sa Srbijom ali se suočavamo sa time da Crna Gora na međuanrodnom nivu pokušava blokirati taj projekat. Ako postoji interes Crne Gore da se vrati u projekat Buk Bijela spreman sam da uvjerim Srbiju da se to uradi”, rekao je Dodik dodajući da vjeruje da ono što dolazi iz Crne Gore da je motivisano politikama koje dolaze iz Sarajeva.

Govoreći o odnosima sa EU, Dodik je rekao da evropski put ne može da ide na uštrb Republike Srpske.

“Republika Srpska nije remetilački faktor. Ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak. Sve ono što su radili visoki predstavnici nasiljem što su provodili to ne može da bude evropski put”, rekao je Dodik.

On je rekao da je i Republika Srpska protiv NATO saveza i da poštuje status u kojem se nalazi Crna Gora. Naglasio je da je NATO za Republiku Srpsku neprihvatljiv.

“Poštujući ustavni poredak Crne Gore došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu. Tu sam da podržim srpsku nacionalnu zajednicu bez namjere da narušim bilo kome nacionalnu konotaciju. Moja obaveza je da se borim za ravnopravan status srpskog naroda gdje god se nalazi. U Crnoj Gori je bila zapostavljena srpska zajednica”, rekao je Dodik.

On je rekao da je Mandića obavijestio da će iduće sedmice u Banjaluci biti potipsan ugovor za izgradnju puta Foča-Šćepan Polje čime će se riješiti dugogodišnje pitanje koje je značajno i za Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Sam Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore rekao da Crna Gora mora imati dobre odnose sa susjedima, jer ako je drugačije, onda imamo problem.

“Drago mi je što sam bio domaćin Miloardu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske koji i je i moj lični prijatelj”, rekao je Mandić

On je rekao i da je projekat Buk Bijela važan za Crnu Goru, kao i voda iz Bilećkog jezera i treba ga promovisati kao i ideju mira i dobrih odnosa.

“Sporazum koji je meni predstavljen sporazum o specijalnim vezama to je sve u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Sa koalicionim partnerima ću otvoriti dijalog i predočiću im ono što je predloženo sporazumom, a njime se spominje država BiH kao država, i Republika Srpska kao entiet. Republika Srpska iskazuje želju da gradi specijalne odnose sa Crnom Gorom i mislim da to nije na štetu nijednog građanina Crne Gore”, rekao je Mandić.

Nastavi čitati

Politika

U FOKUSU EVROPSKI PUT BIH: U Mostaru počeo sastanak lidera većine na nivou BiH

U Mostaru je počeo sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića, te lidera stranaka “trojke” – SDP-a Nermina Nikšića, Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Naše stranke Edina Forte.

U delegaciji SNSD-a su i Željka Cvijanović, Staša Košarac, te Snježana Novaković Bursać. Prisustvuju i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te ispred Narodne partije Srpske Senka Jujić.

Prisustvuju i iz HDZ-a BiH Borjana Krišto, Darijana Filipović i Davor Bunoza, iz Naroda i pravde Aljoša Čampara, Naše stranke Peđa Kojović i Sabina Ćudić, te iz SDP-a Nerin Dizdar.

Dodik je ranije danas rekao da očekuje da na ovom sastanku budu postignuti dogovori koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU, uvjeren da postoji i ljudska i politička zrelost da interesi tri naroda budu stavljeni ispred tuđih geopolitičkih interesa.

“Očekujem da nađemo način. Izgovora je bilo i previše. Očekujem da će želja da se učini dobro za sve narode biti jača od želje da se učini loše drugima”, naveo je Dodik.

Stranačke delegacije u centrali HDZ-a će pokušati da dogovore zakone neophodne za otvaranje pregovora BiH i EU 21. marta, a to su zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa. Prethodno je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, a pregovori sa Fronteksom su otvoreni.

Nastavi čitati

Aktuelno