Connect with us

Društvo

VANREDNA INSPEKCIJA U PRIJEDORU! Kontrola u Crnoj dolini

Republički ekološki inspektori u narednim danima izvršiće kontrolu koja se odnosi na ugrožavanje životne sredine na ležištu Crna dolina kod Prijedora, potvrđeno je za CAPITAL iz Inspektorata Republike Srpske.

„Inspektorat RS je 29. februara 2024. godine zaprimio predstavku za inspekcijsku kontrolu. Predstavka se odnosi na ugrožavanje životne sredine pri eksploataciji keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina kod Prijedora. Inspekcijska kontrola biće izvršena u narednim danima u skladu sa rokovima definisanim Zakonom o inspekcijama“, potvrdila je portparol Inspektorata RS Dušanka Nikolić.

Podsjećamo, CAPITAL je u petak objavio da firma „Nemetali“ iz Prijedora nezakonito vrši eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina, jer ne posjeduje Ekološku dozvolu.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su za naš portal da je „u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, 6. decembra prošle godine doneseno rješenje kojim se od pomenute firme zahtijeva izrada Studije uticaja na životnu sredinu“.

Precizirali su da se zahtjev za podnošenje Ekološke dozvole može podnijeti tek nakon okončanog postupka odobravanja Studije uticaja, te da se ne mogu izvoditi radovi ukoliko firma nema izdatu Ekološku dozvolu.

Mještani ovog prijedorskog naselja nekoliko puta su se obraćali nadležnima ukazujući na ugrožavanje životne sredine i žaleći se da jalovina iz Crne doline ugrožava njihove posjede i izaziva klizišta.

crna dolina

FOTO: Capital/Ilustracija

CAPITAL je u oktobru 2022. godine otkrio da firma „Nemetali“ na ležištu Crna dolina više od 23 godine vrši eksploataciju bez ugovora o koncesiji i bez licence za izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nakon našeg pisanja je početkom novembra 2022. godine firmi “Nemetali” izdao licencu za izvođenje rudarskih radova, a u februaru prošle godine Vlada Srpske je ovoj firmi dala koncesija za eksploataciju keramičkih i opekarskih glina na ležištu Crna dolina.

CAPITAL

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno