Connect with us

Hronika

VARALI KINEZE U RS LAŽNIM KONTROLAMA: Kriminalno udruženje poreskog inspektora i službenika Vlade RS

Republičko javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv tri osobe, među kojima su inspektor Poreske uprave RS i službenik Vlade RS, a koji se terete da su organizovali kriminalnu grupu sa ciljem fiktivnih kontrola kineskih radnji širom RS.

Na taj način stekli su protivpravnu imovinsku korist od oko 9.400 KM.

Optuženi su poreski inspektor iz Banjaluke Milivoj Babić, Siniša Antić zaposlen u Službi za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske i Nebojša Grčić.

“Grupa je kontinuirano djelovala u periodu od januara 2023. godine do 16. marta 2023. godine na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora, te opština Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad i Kneževo. Fiktivnim poreskim kontrolama, optuženi su pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 9.401 KM”, stoji u optužnici.

Babić je optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja počinjeno u sastavu kriminalnog udruženja, Antić za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i lažno predstavljanje, te Grčić takođe za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

“Milivoj Babić i Siniša Antić dogovorili su i osmislili plan za navodnu kontrolu privatnih preduzetnika kineskih državljana, vlasnika radnji koji prodaju kinesku robu. Babić je koristeći svoju službenu značku poreskog inspektora, znanja i ovlaštenja, objasnio kako će djelovati i predstavljati se, u koja mjesta će ići i koga kontrolisati, znajući da ove radnje vrlo često ne izdaju fiskalne račune, te da daju određene novčane iznose kako poreski inspektori ne bi postupali u okviru svojih službenih ovlaštenja”, stoji u optužnici.

Babić je Antiću objasnio kako će ići zajedno sa njim u navodne poreske kontrole i lažno se predstavljati kao službeno lice, pokazivati službenu značku i uzimati novac, kao i da će angažovati još jednu osobu koja će ih voziti i imati zadatak da ulazi u kineske radnje kao navodni kupac i obavijestiti ih da li je dobio fiskalni račun.

Ulogu vozača i lažnog kupca dobio je Grčić.

U optužnici je detaljno objašnjeno kako su ulazili u kineske radnje u brojnim opštinama u RS, te uzimali novac od radnika i vlasnika u iznosu od nekoliko stotina do oko 1.000 KM, te ih međusobno dijelili.

Iz optužnice je vidljivo kako je na samom početku Babić u jednoj radnji uzeo 1.000 KM, te Antiću ponudio pola, na šta je ovaj rekao da mu je “puno”, pa mu je ovaj dao “samo” 200 KM, dok je kasnije Antić počeo i sam uzimati novac, a Babiću govoriti da nije dobio ništa.

U varanju kineskih državljana nije im uvijek išlo glatko, a nakon nekog vremena podjele plijena došlo je do rasta apetita ali i do trzavica unutar grupe, što je detaljno opisano u jednoj od tačaka optužnice.

Jedna od takvih situacija se desila u Mrkonjić Gradu, gdje je Grgić kupio baterije i za to dobio fiskalni račun, a kada je o tome obavijestio Antića, ovaj je ipak odlučio da uđe u radnju i pokuša da od radnika dobije novac.

“Lažno se predstavio kao poreski inspektor pokazujući službenu značku koju je prethodno dobio od Babića. Radnica mu je rekla da je radnja kontrolisana prije nekoliko dana i da joj nije jasno otkud sada opet kontrola, dok je druga radnica pokazivala dokumentaciju i zapisnik o izvršenoj kontroli. Na te okolnosti se Antić uspaničio, jer nije predviđao takvu situaciju pa, glumeći da mu zvoni mobilni telefon, izašao i zajedno sa Grčićem sjeo u auto”, stoji u optužnici.

Dodaje se da su se odmah potom uputili u trgovinsku radnju u donjem dijelu Mrkonjić Grada i dok je Grčić ostao u autu, Antić je sam ušao u radnju gdje je uzeo 800 KM.

“Zatim su se zajedno uputili za Banjaluku, da bi usput svratili u restoran Bjelajce gdje su ručali. Po dolasku u Banjaluku u kafani ih je čekao Babić, pitajući ih kako su prošli, na šta je Antić ispričao šta se desilo govoreći Babiću da u Mrkonjić Gradu nisu uzeli ništa, jer su navodno „provaljeni“. Babić se naljutio i počeo da galami”, navodi se u optužnici.

(MONDO)

Hronika

HOROR U DRVARU! Muškarac se raznio eksplozivom!

Šezdesetosmogodišnji muškarac inicijala Ž.K. danas je u Drvaru počinio samoubistvo, aktivirajući eksplozivnu napravu, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Samoubistvo je počinjeno u 6.30 u stambenoj zgradi u Titovoj ulici u Drvaru i policija je obavila uviđaj, piše ATV.

Vrdoljak je naveo da će odbukcija biti obavljena sutra u Banjaluci po nalogu kantonalnog tužilaštva.

Nastavi čitati

Hronika

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Golfom se zabio u benzinsku pumpu!

Teška saobraćajna nesreća dogodila se danas u mjestu Gornji Rainci u opštini Kalesija.

Vozač automobila marke “golf 2”, iz za sada nepoznatih razloga, udario je u benzinsku pumpu, odnosno, u točilicu goriva.

Ako je suditi po fotografijama, prizor je zastrašujući.

Policija je na terenu i vrši uviđaj.

Nastavi čitati

Hronika

OTAC DJEČAKA UBICE ŠOKIRAO JAVNOST! “Obraćajte mi se s poštovanjem, ja sam cijenjeni doktor”

U Višem sudu u Beogradu roditelj trinaestogodišnjaka koji je 3. maja 2023. ubio devetoro učenika i čuvara škole, poslije 10 minuta ispitivanja od strane glavnog javnog tužioca pokazao pravo lice

Otac dječaka-ubice, koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole, juče je pred Višim sudom u Beogradu koji vodi postupak protiv njega i njegove supruge izjavio da “nije kriv”, ali i da tužilac treba da mu se obraća s poštovanjem “jer je on cijenjeni doktor”.

Na početku izlaganja, optuženi je rekao i da ne želi i neće odgovarati na pitanja advokata koji zastupaju porodice ubijene dece i radnika obezbjeđenja škole.
Ponavlja da nije kriv

Sudsko vijeće, inače, usvojilo je predlog Višeg javnog tužilaštva da roditelji ubijene dece i sestra radnika obezbjeđenja nemaju status svedoka i da im se dozvoli da sede u sudnici i tokom iznošenja odbrane okrivljenog.

“Na početku suđenja, na koje je doveden iz pritvora u kom je od dana kada se stravičan masakr počinio, otac dječaka-ubice izjavio je da nije kriv za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti i da je on sve uradio po propisima i zakonu. Rekao je prvi put i da mu je žao zbog svega što se dogodilo, ali potpuno neuvjerljivo. Cijelo iznošenje odbrane trajalo je dvadesetak minuta, i opšti utisak je da on žali samo sebe i da je čak i da mu je žao rekao samo zato što smatra da je za njega dobro da to kaže, jer su u sudnici prisutni i roditelji djece koju je ubio njegov sin, kao i sestra čuvara škole”, kaže izvor Kurira.

Kako otkriva, otac ubice tokom dvadesetak minuta koliko je trajalo njegovo iznošenje odbrane, trudio se da djeluje mirno i staloženo. Međutim, prema njegovim riječima, eksplodirao je i pokazao pravo lice kada je glavni javni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović počeo da mu postavlja pitanja.

“Rekao je da je sve obezbijedio po propisima, i da je oružje i municiju čuvao u stanu po zakonu. Međutim, tužilac Stefanović ga je pitao kako onda objašnjava da je njegov sin, iz njegovih pištolja počinio tako strašan zločin i podsjetio ga da je ubijeno desetoro ljudi, od čega devetoro djece. Na to pitanje, iz faze smirenosti, optuženi otac dječaka ubice prešao je u fazu agresije i poslije svega 10 minuta ispitivanja od strane glavnog tužioca pokazao je svoje pravo lice. Obratio se sudu i to riječima: “Molim da mi se tužilac obraća s poštovanjem, ja sam cijenjeni doktor”, otkriva sagovornik Kurira i dodaje da su tek tada roditelji, koji su dostojanstveno slušali, negodovali u sudnici.

Sa suzama izašli

Nakon svega, roditelji ubijene djece napustili su sudnicu zagrljeni i sa suzama u očima.

“Dosta je, zaista, dosta…”, jedino je što je za Kurir uspeo da izusti Branko Anđelković, otac ubijene djevojčice Mare.

“Prvi je iz sudnice izašao otac ubijene Sofije, Slobodan Negić koji je bio uzrujan, a onda se vratio da zagrli svoju bivšu suprugu i tako su zajedno izašli iz suda”, kaže izvor.

Podsjetimo, optužnicom mu je na teret stavljeno i da je sina u streljani obučavao da puca, iako je on imao tek 13 godina, ali je prema riječima sagovornika Kurira krivicu za to otac juče u sudnici pokušao da svali na instruktora u streljani u koju je vodio sina. Inače, vlasnik i instruktor, takođe su optuženi, za davanje lažnog iskaza. Optužnicom je, podsjetimo, obuhvaćena i majka dečaka-ubice koja se sumnjiči za nedozvoljeno držanje municije i ona bi odbranu trebalo da iznosi pošto njen muž završi sa odgovaranjem na pitanja.

Nastavi čitati

Aktuelno