Connect with us

Region

VELIKI BROJ NEVAKCINISANE DJECE: Stručnjaci mole da roditelji ne slušaju javne ličnosti, VEĆ LJEKARE

U Srbiji svakog dana raste broj zaraženih Bordatelom pertusis, bakterijom koja izaziva veliki kašalj. Od te zarazne bolesti, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u decembru prošle godine umrle su tri bebe, a tokom januara još jedna.

dravstvene vlasti su prijavile ukupno 1.595 potvrđenih slučajeva velikog kašlja u periodu od 1. januara 2023. do 28. januara ove godine. Međutim, epidemiolozi kažu da taj broj treba množiti sa tri, jer se mnogi ne jave ljekaru i bolest se ne dijagnostikuje.

FOTO: M. JAKOVLJEVIC RINGIER
FOTO: M. JAKOVLJEVIC RINGIER

Javnost se sa razlogom pita kako smo od bolesti koja je bila na korak od iskorenjivanja, došli do toga da nam djeca umiru od velikog kašlja?

Objašnjenje je jednostavno, pao je obuhvat vakcinisane djece. Jak kolektivni imunitet obezbjeđuje se ukoliko se vakciniše više od 95 odsto djece u generaciji. Srbija je posljednjih nekoliko godina daleko od tih brojeva.

Jak imunološki bedem obezbjeđuje da bakterija ne može da se širi. Na taj način se vakcinacijom ne štite samo oni koji prime cjepivo, već se štite i novorođenčad koja nisu stasala za imunizaciju, ali i djeca koja zbog bolesti ne mogu da se vakcinišu.

Prof. Georgios Konstantinidis, predsjednik Udruženja pedijatara Srbije kaže za Evronjuvs da uprkos zakonskoj obavezi vakcinacije, pojedini roditelji ne vakcinišu svoju djecu. Navodi da je procenat vakcinisane djece prvom dozom 91 odsto, da je broj onih koji prime revakcinu sa 18 mjeseci oko 80 odsto i za drugu revakcinu oko 90 odsto.

Konstantinidis: Previše nevakcinisane djece

Konstantinisdis u emisiji “Hajde da razgovaramo” pojasnio je da treba napomenuti da je 80 odsto koji prime prvu revakcinu, zapravo 80 odsto od onih 91 odsto vakcinisanih prvom dozom.

FOTO: RTS/SCREENSHOT
FOTO: RTS/SCREENSHOT

– To znači da se obuhvat smanjuje na 70 odsto. Druga revakcina, koja ide pred školu, opet je 90 odsto od onih koji su primili prvu revakcinu. To je u krajnjem zbiru oko 60-62 odsto vakcinisane djece u jednoj generaciji, što je nedovoljno. U ovom trenutku u svakoj generaciji ostaje oko 25.000 nevakcinisane djece. To je razlog zbog čega se pertusis proširio više nego obično. Njega ima svake godine, ali pomalo i do sada novorođenčad i odojčad nisu oboljevala – izjavio je Konstantinisdis, prenosi Blic.

Dodaje da u svakoj generaciji ostane oko 25.000 nevakcinisane djece, što je ogroman broj potpuno nezaštićenih od bakterije koja se brzo i lako prenosi.

– To je preveliki broj nevakcinisane djece. Previše bi bilo i da je 10 odsto nevakcinisanih. Bakterija je stalno u cirkulaciji. To je respiratorna, kapljična infekcija koja se u zimskim mjesecima prenosi. Vakcinacija više nije samo medicinsko pitanje, to je problem za široku društvenu zajednicu – naveo je on.

Smatra da je takvo ponašanje roditelja posljedica globalnog, tabloidnog obrasca ponašanja. Navodi da se danas izjednačava svako mišljenje – jednog ljekara, profesora, epidemiologa i mišljenje neke javne ličnosti.

Upitan da li očekuje reakciju države, on je rekao da smatra da će reakcija uslijediti kroz provjeravanje vakcinalnih kartona. On je dodao da ne prijeti opasnost samo od velikog kašlja, već i drugih zaraznih bolesti, poput, malih boginja. U epidemiji morbila, koja je buknula 2017-18 u Srbiji umrlo je 15 osoba.

Maris: U Beogradu oboljelo 760 osoba

Epidemiolog dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da je u Beogradu od velikog kašlja od marta prošle godine do danas oboljelo 760 osoba i da je najviše oboljelih među djecom školskog uzrasta, od 10 do 19 godina.

FOTO: TELEVIZIJA K1 / SCREENSHOT
FOTO: TELEVIZIJA K1 / SCREENSHOT

– Ta djeca su primila vakcinu u drugoj godini života, ali je ta zaštita tokom godina oslabila. Dobra zaštita traje prve četiri godine, a zatim od pete do desete slabi. Preležana bolest daje zaštitu koja traje 10 do 15 godina – navela je ona za TV Prva.

Dodaje da je posljednjih nekoliko godina slab obuhvat vakcinacijom u Beogradu, da je to za vakcinu koja štiti od velikog kašlja između 80 i 90 odsto.

– Oslabio je kolektivni imunitet. Bordatela pertusis je bakterija koja se brzo širi. U prvim danima bolest ne daje tešku kliničku sliku, te osoba ne sumnja da je oboljela od velikog kašlja. Tako se širi infekcija – navela je Maris.

Kod velikog kašlja najugroženije su novorođenčad koja nisu stasala za vakcinaciju. Kod njih se najčešće javljaju komplikacije. Dr Maris kaže da je preporuka da se vakcinišu trudnice u trećem trimestru trudnoće, ali da je to sada nemoguće u Srbiji jer nije registrovana vakcina protiv pertusisa za odrasle.

– Od naredne godine planirana je vakcinacija djece u osmom razredu, a to znači da će biti registrovana vakcina koja se daje i odraslima. Pentaksim, koji se daje bebama i djeci, nije vakcina za odrasle – objasnila je ona.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, jedna trećina djece uzrasta do godinu dana, koji obole od velikog kašlja, zahtjeva bolničko liječenje, a jedan od 100 njih završi smrtnim ishodom.

 

Region

MALTRETIRANJE SE NASTAVLJA! Sud produžio pritvor trojici Srba koji su uhapšeni u Banjskoj

Osnovni sud u Prištini produžio je za još dva mjeseca pritvor trojici Srba, koji su ranjeni, pa uhapšeni tokom sukoba sa policijom samoproglašenog Kosova u Banjskoj kod Zvečana prošle godine.

“Nakon zahtjeva Specijalnog tužilaštva za produženje mjere pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenih V.T, B.S. i D.M. Osnovni sud u Prištini – Posebno odjeljenje je usvojilo zahtjev, tako da im je produžena mjera pritvora u trajanju od dva mjeseca, za svakoga”, navela je portparol Osnovnog suda u Prištini Mirlinda Gaši.

Ona je pojasnila da mjera produženja pritvora važi do 24. aprila, prenosi RTS.

Trojica Srba su ubijena, a šestorica uhapšena poslije pucnjave na ulazu u selo Banjska na sjeveru Kosova i Metohije 24. septembra, kada je jedan pripadnik policije Kosova ubijen, a drugi ranjen.

Nastavi čitati

Region

KURTI BIJESAN “Ukinite kaznene mjere Prištini”

Premijer privremenih institucija u Prištni Albin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske Unije na Kosovu i Metohiji.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je na sastanku istakao da očekuje napredak u procesu članstva Prištine u Savjetu Evrope, kao “neophodnost za dalje jačanje pravde i vladavine prava i zaštitu ljudskih prava svih zajednica”.

On je ocijenio da EU treba “što prije da otkloni kaznene mjere prema Prištini”, jer su, kako tvrdi, razlozi zbog kojih su one uvedene prestali već u septembru prošle godine.

Tada je, kako je rekao, vlada u Prištini preduzela radnje na stvaranju pravnog osnova za omogućavanje procesa vanrednih izbora u četiri opštine na sjeveru Kosmeta.

Agencije

Nastavi čitati

Region

Samo budala može da izjavi da nam je DODIK RASTURIO STRANKU

Ja sam vrlo zahvalan predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku što nam je otvorio oči. On nije uticao na mene, ali nam je objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile. Ja sam mu vrlo zahvala na tome – rekao je “Glasu Srpske” jedan od osnivača pokreta “Mi – Glas iz naorda” Branimir Nesotorović na tvrdnje Siniše Ljepojević da je za raskol u pokretu kriv niko drugi do predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Da je Dodik rasturio pokret to može da izjavi samo budala i izdajnik. To je to. Imam ja 70 godina tako da je malo kasno da neko utiče na mene, ali mi je on objasnio da to neće funkcionisati i dao mi je neke informacije koje su meni koristile – kazao je Nestorović i dodao da on nije ni napustio pokret “Mi – Glas iz naroda”.

Podsjetimo, jedan od osnivača ovog pokreta, Siniša Ljepojević rekao je da je za raskol u pokretu kriv Milorad Dodik jer je on predložio Nestoroviću da je organizaciji potreban predsjednik, a ne kolektivno rukovodstvo.

Jovan Janjić, jedan od osnivača pokreta “Mi – glas iz naroda”, rekao je da je Milorad Dodik mnogo uticao na Branimira Nestorovića.

– Imali su sastanak Nestorović i Pavić sa Dodikom, bio je još jedan naš član, bez znanja nas ostalih. Izašli su na konferenciju za medije i iznosili stavove koje su iznosili, predstavljeni su kao poslanici “Mi”, a da ostali osnivači i članovi nisu znali ništa o tome. Govoreno je u naše ime, a da o tome mi ništa nismo znali – kaže Janjić.

Dodao je da je Dodik predložio Nestoroviću da treba da se uništi kolektivno rukovodstvo i da treba da se izglasa predsjednik

Nastavi čitati

Aktuelno