Connect with us

Politika

Višković o poskupljenju električne energije “Struja u Srpskoj ostaje najpovoljnija u regionu”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je neodrživo da cijena električne energije u Srpskoj ostane na sadašnjem nivou, ali da će i u narednoj godini biti najpovoljnija u BiH i okruženju.

Višković je naglasio da će cijene električne energije za domaćinstva i privredu Srpske biti povoljnije nego u Federaciji BiH ali da je potrebno napraviti određene korekcije.

– Imamo jednogodišnje i dvogodišnje ugovore sa našim privrednicima koji ističu krajem ove godine. Prema tome se dolazi u poziciju da se prave novi ugovori i sigurno da će tu doći do određenih korekcija. Čak imamo i saglasnost privrednika da mora doći do korekcije cijena električne energije, da je neodrživo da ostane na postojećem nivou – rekao je Višković za ATV.

On je dodao da će opredjeljenje Vlade Srpske biti da domaćinstva, koja troše određenu količinu električne energije za svoje osnovne potrebe, nemaju poskupljenje električne energije ili da to poskupljenje bude zanemarivo.

Očekivanja povećanja cijena električne energije u domaćinstvima može biti isključivo tamo gdje se primijeti enormno povećanje ove godine u odnosu na prethodne godine – naglasio je Višković.

Za funkcionisanju novog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, koji obuhvata elektronske zdravstvene knjižice u Srpskoj, Višković je rekao da je potrebno određeno vrijeme za njegovu potpunu implementaciju.

– Mogu da prihvatim da postoje određeni tehnički problemi. To vodi Fond zdravstvenog osiguranja. Obavijestili su me da su njihovi timovi već otišli do Doma zdravlja Banjaluka da vide o čemu se radi – rekao je Višković i dodao da je svrha tog informacionog sistema da olakša finkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Od javnih preduzeća svi da imaju korist”
Višković je izjavio da Vlada želi da od javnih preduzeća korist imaju i građani i budžet Srpske, a ne da budu dovoljna sama sebi.

Višković smatra da javna preduzeća nisu dala dovoljan doprinos budžetu Srpske uplaćujući dobit koju su imala.

– Kada javna preduzeća uplate dividendu u budžet Srpske, onda se može planirati da ta sredstva budu usmjerena za socijalna davanja, povećanje penzija, boračkih davanja… Tamo gdje bude utvrđeno da menadžment preduzeća nije odgovorio zadatku i sproveo odluke Vlade biće smijenjen – rekao je Višković za Alternativnu televiziju.

Govoreći o najavljenoj reformi javnih preduzeća u Republici Srpskoj, Višković je podsjetio da je reorganizacija “Željeznica” i “Elektroprivrede Republike Srpske” započeta prije nekoliko godina u dogovoru i aranžmanu sa Svjetskom bankom.

– Naša je obaveza da se, u skladu sa aranžmanom sa Svjetskom bankom, u okviru kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske formira jedno tijelo koje će vršiti finansijski nadzor i poslovni nivo javnih preduzeća u Srpskoj, a sve s ciljem da bi se naša javna preduzeća učinila profitabilnijim – pojasnio je Višković.

On je rekao da će se ovo tijelo baviti finansijskim pokazateljima, učincima i operativnim planovima javnih preduzeća.

– Ovo tijelo će sa menadžmentima javnih preduzeća dati prijedloge kako neke stvari treba poboljšati, napraviti uštede, a sve da njihovi finansijski izvještaji na kraju godine budu što veći – pojasnio je Višković.

On je podsjetio da je Vlada ove godine povećala plate, dodatno rasteretila privredu, davala olakšice i jednokratne pomoći određenim kategorijama društva i da je inflacija u svijetu prouzrokovana zbog sankcija uvedenih Rusiji.

– Davanja smo uvećavali i prije godinu i dvije. Bili smo među malobrojnim vladama koje su u vrijeme virusa korona isplaćivale sredstva za lična primanja, poreze i doprinose kako bi radna mjesta u Srpskoj bila sačuvana – ponovio je Višković.

On je podsjetio da je agrarni budžet za narednu godinu duplo viši od ovogodišnjeg i iznosi 180 miliona KM.

“Omogućiti da mediji imaju svoj zakon”
Višković smatra da je neophodno da se uredi medijski prostor na način da mediji imaju svoj zakon.

Višković je, govoreći o novom zakonu prema kojem bi kleveta bila tretirana kao krivično djelo, rekao da će Republika Srpska učiniti sve da bi njen medijski prostor bio uređen zakonskim rješenjima.

– Zakon za tu branšu imamo još iz vremena bivše Јugoslavije koji je po svemu prevaziđen. Ne može se neki portal ili korištenje javnog prostora preko savremenih mreža odvojiti od medijskog prostora – rekao je Višković ..

On smatra da treba jasno definisati šta je medij, šta je medijski prostor, te šta jeste, a šta nije dozvoljeno.

Politika

VJERSKI SLUŽBENICI ZVECKACU ORUŽJEM! Nešić reagovao “Strašno je da se djeca obučavaju streljaštvu”

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da vjerski službenici Nezim Halilović i Harun Hodžić šire mržnju porukama u kojima zveckaju oružjem, te ocijenio da je u BiH jedino odgovorno pozvati na njenu demilitarizaciju.

– Strašno je da vjerski službenici Nezim Halilović i Harun Hodžić šire poruke mržnje, pozivaju da se djeca obučavaju streljaštvu i pripremaju za neke ratove. Od vjerskih službenika se prije svega očekuje da promovišu mir, toleranciju, poštovanje, ljubav, suživot, a ne da zveckaju oružjem – rekao je Nešić.

Nešić je istakao da djecu treba podsticati da se takmiče u matematici, književnosti, nauci, fudbalu, a ne da se obučavaju za ratove koji nisu stali u nekim ludim glavama.

Prema njegovim riječima, to je zabrinjavajuće i užasavajuće, da je u BiH prošlost istovremeno i sadašnjost.

Nešić je dodao da je dobio informaciju da je Halilović član Glavnog odbora SDA, a da je ovoj partiji blizak i Hodžić.

– Zato pozivam SDA da pokaže odgovornost i ogradi se od ovakvih stavova, da kažu da budućnost nije u oružju, nego u školama i naučno-tehnološkom razvoju. Dosta je u prošlom vijeku u ovoj zemlji bilo krvi, za sto narednih vijekova – istakao je Nešić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara rekao je da se budućnost mora posvetiti obrazovanju djece, razvoju nauke i naučno-tehnološkom napretku.

U ovoj zemlji kojom vijekovima vladaju mržnja i stradanja, lako su se palili fitilji, kaže Nešić i dodaje da je jedino odgovorno pozivati na zabranu svake vrste oružja i naoružanja, na njenu demilitarizaciju.

– Strašno je čuti ovakve poruke od ljudi vjere. Takve poruke i takvo ponašanje prije svega treba da osude i odbace Bošnjaci i Islamska zajednica. Želim da vjerujem da oni ne dijele ove stavove i da i bošnjački narod želi da bude civilizovan evropski narod koji je spreman da gradi neku bolju budućnost – rekao je Nešić.

On je ukazao da se treba takmičiti ko ima više radnih mjesta, bolje plate i penzije, ko je napravio više puteva i auto-puteva, otvorio preduzeća, podigao standard, uradio nešto dobro, umjesto što se širi mržnja.

– Mržnja je uvijek znak slabosti onog ko mrzi i vrati mu se kao bumerang – rekao je Nešić za Srnu.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

On je naveo i kako u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.

Na tribini je govorio i Nezim Halilović Muderis, koji je rekao da „agresija na BiH traje“.

Hodžić je na ovom predanju rekao da je u Zenici bio pripadnik 7. muslimanskom brigadom tzv. Armije BiH. Riječ je o zloglasnoj brigadi u kojoj su bili mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.

Prema pisanju portala „Dnevnik.ba“, Halilović je neformalni vođa vehabija, imam fahdove džamije u Sarajevu i ratni komandant 4. Muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Konjicu. Inače je visokorangirana osoba u Upravi Islamske zajednice BiH.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

HODŽA I VJEROUČITELJ POZIVAJU NA RAT: „Od streljana i lovačkih društava pravite vojsku!“ (VIDEO)

Nove ratnohuškačke poruke stižu iz FBiH. Ovoga puta iz Zenice i to od strane vjerskih službenika.
Uhvatili bi se oružja, po svemu sudeći vjerski učitelj Nezim Halilović i imam Harun Hodžić, koji su tokom rata bili zapovjednici u zloglasnoj, 7. muslimanskoj brigadi.

Naime, vjersko-domoljubna tribina, kako su je od milja nazvali, pretvorila se u poziv na naoružavanje i rat.

Kako je to uz poziv naveo pomenuti dvojac, valjalo bi „za ne daj Bože“.

Neposredni povod za to, bila su dešavanja u Gazi, koja su okarakterisali kao terorizam.

Halilović je visoki je službnik Islamske zajednice. Odlikovan je najvišim odličjima tzv. Armije BiH.

On je kazao da je Gaza danas velika opomena Bošnjacima, pozivajući da budu svjesni svojih potencijala „biološkog i materijalno-tehničkih sredstava (MTS)“, što je izraz koji se koristi u vojnoj terminologiji, te da nikome drugom ne smiju vjerovati u slučaju drukčijeg raspleta stvari.

Na sve se nadovezao Hodžić, koji kaže kako od streljačkih i lovačkih klubova treba napraviti vojsku.

– Želimo poslati jednu tešku poruku, da više nikada ni jedna Bošnjakinja neće biti silovana na ovom području. Da u našim streljanama, streljačkim klubovima, a kumovali smo ih širom BiH, imamo puno streljačkih klubova, obučimo sve do jedno naše dijete da se bavi sportom streljaštvom. Po zakonu. Bez ikakvih ambicija da nekome prijetimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza. U našim lovačkim udruženjima istjerajte s predsjedničkih mjesta one koji „loču“ alkohol, a dovedite penzionisane i razvojačene časnike tzv. Armije BiH, neka od svake lovačke družine naprave formaciju koja je spremna braniti vaše mjesto kao što brane lovočuvari – kaže imam Hodžić.

Slučaj iz Kotor Varoša

Ovo je drugi put u mjesec dana da Bošnjaci zveckaju oružjem.

Ratne zastave, ratne uniforme, ratni pokliči – sve je to stavljeno pod naziv tzv. „marša mira“ u Kotor Varošu, početkom novembra mjeseca.

Na taj skup, dolazilo se organizovano, autobusima.

Ova dešavanja su uznemirila građane.

(ATV)

Nastavi čitati

Politika

BUKEJLOVIĆ O LJUDSKIM PRAVIMA “Srpska štiti i obezbjeđuje ljudska prava pojedinaca”

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović poručio je da Republika Srpska štiti i obezbjeđuje ljudska prava pojedinaca, koja su uslov mira, tolerancije i pravde.
Bukejlović je istakao da u Srpskoj svi moraju biti jednaki, bez obzira na razlike u pogledu rase, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog, društvenog porijekla ili bilo kojeg oblika različitosti.

On je rekao povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, je jedan od osnovnih prioriteta Ministarstva pravde Srpske podizanje svijesti o poštovanju ljudskih prava i sloboda u svim segmentima.

To je, dodao je, neophodno za ravnopravno i prosperitetno društvo, posebno za eliminisanje svih oblika diskriminacije prema najosjetljivijim društvenim grupama.

– Da bi se omogućilo uravnoteženo poštovanje ljudskih prava i sloboda, neophodno je da jednaka prava vrijede za sve građane, bilo da se radi o pojedincima ili grupama – rekao je

Prema njegovim riječima, svaka država koja želi pristupiti ЕU treba da poštuje ljudska prava, te je stoga unapređenje, promocija i poštovanje ljudskih prava i sloboda obaveza BiH na njenom putu ka evropskim integracijama.

Napominjući da su ljudska prava su podeljena u nekoliko grupa koje potvrđuju pravo svakog pojedinca na život, rad, obrazovanje, jednakost pred zakonom, privatnost i mnoga druga, on je naglasio da sva ljudska prava i slobode, bilo da pripadaju pojedincima ili grupama, ne treba shvatiti kao bezuslovna i neograničena, nego se mogu i ograničiti, ali samo u posebnim okolnostima i u skladu sa zakonom.

Bukejlović je podsjetio da su u Republici Srpskoj ljudska prava zagarantovana njenim Ustavom kao najvišim pravnim aktom u Poglavlju dva, koje je posvećeno odredbama o ljudskim pravima i slobodama, u kojima se navode običajna prava, slobode i dužnosti čovjeka i građanina.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je 1948. godine Generalna skupština UN usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvi pravni dokument kojim su utvrđena osnovna ljudska prava koja bi trebalo da budu univerzalno zaštićena.

Shodno tome, sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka i kao takva imaju svoja prava koja pripadaju svima podjednako, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, a koja nas globalno povezuju kao zajednicu sa istim vrijednostima.

Nastavi čitati

Aktuelno