Connect with us

Društvo

Vlada RS do kraja godine kupuje “Sarajevo-gas”

Vlada Republike Srpske je putem Akcijskog fonda RS objavila obavještenje o namjeri preuzimanja kompanije “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva.

Inače, Akcijski fond trenutno ima 30 odsto akcija u “Sarajevo-gasu”, Penzijski rezervni fond RS (PREF) 10 odsto i Fond za restituciju RS pet odsto, te tako zajedno posjeduju oko 45 odsto akcija.

U obavještenju se navodi da se za svaku akciju koja je predmet otkupa ponudilac obavezuje da će platiti cijenu od 0,9994 KM.

Iz Akcijskog fonda RS su naveli da je cijena utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja knjigovodstvenu vrijednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.

“Osnovni kapital emitenta iznosi 16.399.601 KM, a podijeljen je na 16.399.601 redovnu (običnih) akciju, klase A, nominalne vrijednosti jedan KM. Ponudilac i lice koje s njim zajednički djeluje zajedno posjeduju 7.379.825 akcija, što znači da je predmet ponude za otkup 9.019.576 akcija. Ukoliko bi bile sve otkupljene, ovaj posao bi ukupno koštao nešto više od devet miliona KM”, ističe se u ovom obavještenju.

Nedeljko Elek, direktor “Sarajevo-gasa”, rekao je za “Nezavisne novine” da je ovo strateška odluka Vlade RS da putem kupovine akcija ove firme kontroliše gasovod veličine 60 kilometara i krene u gasifikaciju cijelog istočnog dijela Republike Srpske.

“Na proljeće ćemo krenuti sa gasifikacijom šest opština. Iz vlastitih sredstva smo krenuli sa montiranjem velike gasne stanice u Šekovićima. Slijede Milići, Vlasenica, ski-centar ‘Igrišta’, jedan krak prema Han Pijesku, Pale, te gasifikacija ‘Toplane’ u Istočnom Novom Sarajevu”, objasnio je Elek.

Na pitanje koji su naredni ciljevi nakon preuzimanja “Sarajevo-gasa”, Elek odgovara da je prvi i osnovni gasifikacija navedenih opština.

“Paralelno s tim imamo namjeru da gradimo jedno veliko skladište u Istočnoj Ilidži, gdje bismo mogli da lagerujemo gas. Tu je i cilj nastavak gasifikacije prema Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku”, kazao je Elek.

Miloš Grujić, direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, kazao je kratko za “Nezavisne” da će ova institucija učestvovati u preuzimanju kompanije “Sarajevo-gas”.

“Dobili smo obavještenje, upoznati smo s odlukom Vlade RS te ćemo imati aktivnosti za realizaciju ove investicije. Maksimalan iznos transakcije, pod uslovom da se prijave svi akcionari, je 9.014.368,68 maraka. PREF će učestvovati sa najviše jednom trećinom iznosa. Ovakva preuzimanja traju do dva mjeseca. Nadamo se da će biti završeno do kraja godine”, istakao je Grujić.

Do jula ove godine je većinski vlasnik “Sarajevo-gasa” bio Vojin Mitrović, aktuelni ministar transporta i komunikacija BiH, i to preko svojih bijeljinskih firmi “Oktan promet” i “Šipad komerc”.

Podsjećamo, Vlada RS donijela je odluku 1. septembra kojom zadužuju Investiciono-razvojnu banku RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju (Akcijski fond RS, Fond za restituciju RS i Penzijski rezervni fond PREF) preuzmu redovne akcije “Sarajevo-gasa”.

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno