Connect with us

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Danas pljuskovi s grmljavinom, UVEČE ZNATNO ZAHLAĐENJE

U cijeloj BiH danas se očekuju jači pljuskovi sa grmljavinom i obilne padavine, a tokom dana i uveče biće sve hladnije.

Tokom prijepodneva na sjeverozapadu biće hladnije sa jakom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, na istoku i jugu suvo i toplo uz sunčane periode, a tokom dana padavine će jačati na zapadu i sjeveru, zatim i na jugu.

Poslije podne i do večeri jača kiša zahvatiće i istočne predjele, uveče će biti obilnih padavina u većini predjela, a do večeri će i na istoku doći do pada temperature vazduha, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće umjeren do jak vjetar, na planinama ponegdje i olujni, južnih smjerova, na sjeveru slab do umjeren.

Dnevna temperatura vazduha biće od 18 na sjeverozapadu do 31 na istoku, u višim predjelima na zapadu od 16 stepeni Celzijusovih.

(Srna)

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Oblačno i hladno, na putevima OPREZ zbog poledice

U BiH će danas prije podne preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa sabim padavinama, a tokom dana suvo i hladno sa temperaturom od dva do šest stepeni Celzijusovih.

Na jugu će temperatura biti do 11 stepeni, a u višim predjelima od minus tri stepena, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prije podne će padavine prestati u svim predjelima, a tokom dana smjenjivaće se sunčani i oblačni intervali, biće hladno i uglavnom suvo.

Uveče se ponovo očekuje naoblačenje sa zapada.

Duvaće slab do umjeren sjeverni vjetar, poslije podne promjenljiv.

Jutros je pretežno oblačno vrijeme, a ponegdje u istočnim područjima pada slab snijeg, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 8.00 časova: Bjelašnica minus dva, Mrakovica i Kalinovik minus jedan, Sarajevo i Drvar nula, Doboj, Tuzla i Zenica jedan, Banjaluka, Bijeljina, Višegrad, Gacko i Bihać dva, Trebinje i Bileća četiri, Mostar šest, te Neum osam stepeni Celzijusovih.

Visina snijega: Bjelašnica 35, Han Pijesak 20, Čemerno 16, Ivan Sedlo 15, te Mrakovica 10 centimetara.

Stanje na putevima
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a vozači treba da budu oprezni jer ima i poledice, posebno u višim predjelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

“Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme”, napomenuli su iz ovog saveza.

Na dijelu magistralnog puta granični prelaz Rača-Balatun i regionalnom putu Gornja Čađavica-LJeljenča danas će biti sanirani kolovozi, te će saobraćaj biti naizmjeničan, jednom saobraćajnom trakom, uz povremene prekide.

Na regionalnom putu Razboj-Rudanka, na prevoju LJeskove vode, saobraćaj je zbog radova usporen za putnička vozila, dok se teretna preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, do 31. decembra biće izmjene u odvijanju saobraćaja.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Aleksandrovac-Aleksandrovac, auto-put, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog sanacije klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, izmijenjen je režim saobraćaja do 19. decembra.

Na dionici regionalnog puta Rača-Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, angažovanih na izgradnji dionice auto-puta Rača-Bijeljina.

Zbog sanacije klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje-Miljevina, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova, doći će do izmjene režima saobraćaja postavljanjem saobraćajne signalizacije na dionici magistralnog puta Vlasenica-Han Pijesak jedan.

Za vrijeme rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na dionici magistralnog puta Han Pijesak jedan-Han Pijesak dva i dionici Han Pijesak dva-Sokolac u toku je rehabilitacija puta, pa je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika, jer nakon destrukcija nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok je za putnička vozila brzina kretanja ograničena na 20 kilometara na čas.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na području FBiH, na magistralnom putu Livno-Šuica vozači su upozoreni na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Aktuelni su radovi na putevima Jablanica-Mostar, Novi Travnik-Bugojno, Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most /na ulazu u Sanski Most/.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

Nastavi čitati

Vrijeme

VREMENSKA PROGNOZA: Pretežno oblačno, ali toplo! Moguća poneka kap kiše

U BiH će danas biti pretežno oblačno i toplo vrijeme, a slaba kiša moguća je ponegdje u centralim predjelima i na istoku.

Jutros je umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz sunčane periode, ponegdje je moguća slaba kiša, a oko rijeka i po kotlinama je prolazna magla.

Više sunca se očekuje na jugu i sjeverozapadu, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Do večeri razvedravanje u većini krajeva.

Vjetar slab do umjeren sjeverornih smjerova.

Maksimalna temperatura vazduha od 20 na istoku do 29 na zapadu, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 7.00 časova: Gacko devet, Sokolac i Han Pijesak 10, Čemerno 11, Bileća, Rudo i Tuzla 12, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Sarajevo i Zenica 13, Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Doboj, Brčko i Bihać 14, Trebinje 16 i Neum 20 stepen Celzijusovih.

Stanje na putevima
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH na dionicama puteva u kotlinama i preko planinskih prevoja magla ponegdje smanjuje vidljivost, a iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske upozoravaju i na učestale odrone.

Na većini puteva saobraćaj se odvija nesmetano, osim na dionicama gdje se izvode radovi.

Iz AMS pozivaju na maksimalno opreznu vožnju, držanje odstojanje između vozila i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Na magistralnom putu Bijeljina – Brčko, na dionici Gredice – Brezovo Polje, danas od 7.00 do 17.00 časova, zbog radova vozila će saobraćati otežano jednom trakom, uz povremene obustave.

Na dionici regionalnog puta Rača – Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta angažovanih na izgradnji dionice auto-puta Rača – Bijeljina.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Aleksandrovac – Aleksandrovac /auto-put/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova na mostu “Bogdanovac”, izmijenjen je režim saobraćaja na auto-putu Gradiška – Banjaluka.

Na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova na sanaciji klizišta.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dionici magistralnog puta Han Pijesak jedan – Han Pijesak dva i dionica Han Pijesak dva – Sokolac u toku su radovi pa je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova izmijenjeno je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak jedan.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog deminiranja terena, na regionalnom putu Doboj – Maglaj, u mjestu Rječica Donja, grad Doboj biće privremene obustave saobraćaja od 8.00 do 16.00 časova – radovi će trajati 30 minuta, nakon čega će saobraćaj biti puštan 15 minuta, do 17. oktobra.

Zbog bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska – Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, biće privremena obustava saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica do 20. decembra.

Zbog klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zbog oštećenja mosta u Mačkovcu, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila na regionalnom putu Mačkovac – Piperi.

Na području FBiH na magistralnom putu Semizovac – Olovo – Kladanj na nekoliko lokacija u toku su radovi, pa se na tim lokacijama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na čišćenju akumulacije na brani “Bogatići” na magistralnom putu Sarajevo – Trnovo, tako da se na ovoj lokaciji od 000 do 19.00 časova saobraća jednom trakom, uz moguće kraće obustave.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Vrijeme

LIJEP DAN PRED NAMA: Toplo i sunčano, ponegdje poslije podne slaba kiša

U BiH će danas biti toplo vrijeme, uz sunčane periode i promjenljivu oblačnost.

Kasnije poslije podne i uveče očekuje se jače naoblačenje sa sjevera koje će donijeti slabu kišu ponegdje u istočnim predjelima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevna temperatura vazduha biće od 24 do 30, u višim predjelima od 20 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab i promjenljiv vjetar u prvom dijelu dana, a zatim umjeren, ponegdje i jak, sjevernih smjerova.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros je u većem dijelu BiH umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperatura vazduha izmjerena u 8.00 časova: Sokolac dva, Kalinovik i Gacko tri, Šipovo pet, Bileća i Rudo i Foča šest, Srebrenica, Sarajevo i Višegrad sedam, Bjelašnica, Zenica, Ribnik i Han Pijesak osam, Čemernoi, Mrkonjić Grad devet, Prijedor, Novi Grad, Doboj i Tuzla 11, Srbac i Trebinje 13, Bijeljina i Mostar 14, Neum 16, a Mrakovica 18 stepeni Celzijusovih.

Stanje na putevima
Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija bez zastoja i posebnih ograničenja, a u kotlinama, duž riječnih tokova i u višim predjelima moguća je jutarnja magla koja smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Oprez je neophodan i na dionicama u usjecima zbog odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor do 31. decembra biće izmjena u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na dionici regionalnog puta Rača-Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta angažovanih na izgradnji dionice auto-puta Rača-Bijeljina.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku broj 238 na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nakon destrukcija nastalih mehaničkim udarima nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog deminiranja terena, na regionalnom putu Doboj-Maglaj, u mjestu Rječica Donja, grad Doboj biće privremene obustave saobraćaja od 8.00 do 16.00 časova – radovi će trajati 30 minuta, nakon čega će saobraćaj biti puštan 15 minuta, do 17. oktobra.

Zbog bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, privremeno će biti obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča, u mjestu Kostajnica do 20. decembra.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Do kraja godine obustavljen je saobraćaj za sva vozila i pješake u Banjaluci u Ulici put srpskih branilaca, u zoni mosta preko Široke Rijeke, zbog rekonstrukcije mosta preko Široke Rijeke, odnosno izgradnje novog mosta. Za vrijeme obustave, i teretni saobraćaj će biti preusmjeren na brzi put Banjaluka-Klašnice.

Zbog čišćenja akumulacije na brani Bogatići na magistralnom putu Sarajevo-Trnovo, na ovoj lokaciji se svaki dan, osim nedjelje, od 7.00 do 19.00 časova saobraća jednom trakom, uz moguće kraće obustave.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Nastavi čitati

Aktuelno