Connect with us

Politika

VRHOVAC: “Kozara ima potencijal sjajne TURISTIČKE DESTINACIJE, i može biti motor razvoja cijelog kraja”

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dražen Vrhovac, najavio je da će Savjet za razvoj turizma grada Prijedora sutra raspravljati o razvoju Nacionalnog parka Kozara, čiji kapacitet je ogroman, ali nažalost nedovoljno iskorišten.

Kao narodni poslanik učestvovaću u toj raspravi i učiniti sve da od Kozare napravimo atraktivnu turističku destinaciju koja može i mora biti motor razvoja cijelog kraja, poručuje Vrhovac.

“U vrijeme kada sam bio u Turističkoj organizaciji Prijedora ustanovio sam manifestaciju ‘Zima na Kozari’, koja i danas traje, te veliki broj festivala. Ali, sve to nije dovoljno. Kozara ima šta da ponudi, prema Kozari gravitira devet opština i gradova, Kozara je udaljena od granice EU 25 kilometara i smatram da je vrijeme da iskoristimo dar koji nam je dala priroda, ali i da sačuvamo njene ljepote. Moramo naći način da omogućimo razvoj i izgradnju turističkih kapaciteta i sadržaja na Kozari, ničim ne urušavajući njen prirodni ambijent. To je apsolutno moguće, a primjera u svijetu je mnogo, ali i okruženju, kao što su NP Plitvice ili NP Durmitor u Crnoj Gori“, ističe Vrhovac.

On smatra da za bolju ponudu i razvoj turističkog kapaciteta Kozare ne treba nijedna marka iz budžeta, jer, kako kaže, zna da domaći privrednici jedva čekaju da se omogući izgradnja na Kozari.

“Zakonski i na svaki drugi način mora se regulisati da ona bude provedena uz potpuno poštovanje prirodnog ambijenta, od spratnosti turističkih objekata, materijala koji se koriste u gradnji, kao i atraktivnih sadržaja za turiste, pješačkih staza, sportskih sadržaja i slično. Lijep primjer je etno selo koje je izgradio jedan sveštenik kod crkve u Knežici, u srcu Kozare, koje je sačinjeno od nekoliko starih, drvenih, za ovaj kraj autohtonih kuća koje je sam pronašao po kozaračkim selima i sastavio u ambijentalnu cjelinu. I ovaj turistički biser, koji čuva duh nekadašnje Kozare, mnogim turistima danas je nepoznat i skriven. I dok smo mi spavali, Italijani su po Kozari otkupljivali iste takve stare kuće i objekte i odvozili praveći svoje turističke oaze“, navodi Vrhovac.

Dodaje da mu je poznato da je spreman regulacioni plan za Kozaru te smatra da svi zajedno treba da učestvuju u tome, da se poboljša turistička ponuda, smještajni kapaciteti i sadržaji, a samim tim i život ljudi na ovim prostorima, stavljajući Kozaru u  funkciju razvoja cijelog kraja.

“Parlament grada Prijedora će zvanično uputiti inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstvu turizma da počnemo da radimo na ovom pitanju. Već ove ili naredne sedmice, kao narodni poslanik, pokrenuću inicijativu i pozvati sve poslanike iz opština i gradova Potkozarja u Narodnoj skupštini Republike Srpske da razgovaramo o Kozari i da zajedno sa nadležnim ministarstvima i Vladom Srpske otvorimo ovo pitanje i predložimo rješenja koja će nas dovesti do cilja, a to je da Kozara ostane biser prirode u kojem treba da uživaju turisti iz svih krajeva svijeta. U planu razvoja Kozare treba da učestvuju svi i on treba da bude sveobuhvatan, uz uvažavanje stručnog mišljenja i arhitekata i ekologa i turističkih stručnjaka. Iskreno se nadam da ćemo imati snage i da ćemo uspjeti svi zajedno da vrata Kozare otvorimo svijetu“, poručuje Vrhovac.

Atv

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Politika

Preliminarni rezultati referenduma u Bijeljini: Koliko je birača glasalo ZA, a koliko PROTIV

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića glasalo je 14.954 birača, a protiv 32.294, izjavila je Srni predsjednik Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić Božić.

Ona je dodala da je bilo ukupno 47.248 važećih glasačkih listića.

Pravo glasa na referednumu imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Nastavi čitati

Politika

Milovanović: Volju naroda treba poštovati

Miroslav Milovanović, šef Štaba koalicije za opoziv bijeljinskog gradonačelnika, rekao je, nakon što opoziv nije uspio, da treba poštovati to kako su se građani izjasnili na referendumu, piše InfoBijeljina.

Iz SNSD-a su se zahvalili svih aktivistima i članovima SNSD-a koji su bili u ovom procesu.

“Logično i normalno je u politici da budemo poraženi, građani su se na referendumu izjasnili i to treba poštovati. Građani Bijeljine su rekli to što su rekli. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za opoziv i protiv opoziva”, rekao je Milovanović.

Podsjećamo, u Bijeljini je danas održan referendum na kojem su se građani izjasnili protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Nastavi čitati

Aktuleno