Connect with us

Politika

VLADA SRPSKE U NABAVCI! Poješće TONU zelene salate, 7000 jaja i 340 KILOGRAMA HOBOTNICE!

Vlada Republike Srpske odlučila je da nabavi hranu i piće vrijednu skoro milion maraka, a od ponuđača zahtijevaju da raspolaže sa 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara, te sa deset kafe aparata.

Ugostiteljski servis Vlade RS raspisao je nabavku prehrambenih proizvoda za restoran Narodne skupštine RS, Palatu predsjednika, za restoran „Rajska dolina“ na Jahorini, za poslovni objekat Vlade u Istočnom Sarajevu kao i za restoran u Administrativnom centru Vlade RS.

Ono što je interesantno je da se od ponuđača koji ih bude snabdijevao gaziranom vodom traži da ima najmanje 15 rashladnih vitrina zapremine 418 litara i temperaturnog režima od nula do deset stepeni celzijusovih.

Takođe od ponuđača kafe zahtijeva se da posjeduje najmanje deset kafe aparata.

Kada je u pitanju riba, planiraju kupiti više od tone bijelog oslića, dok će nabaviti 400 kilograma očišćenje pastrmke.

U Vladi procjenjuju da će se u pomenutim institucijama i hotelu „Rajska dolina“ pojesti skoro sedam tona pomfrita, kao i 430 kilograma fileta orade.

Zatražili su i 340 kilograma hobotnice, kao i 200 kilograma lignji.

Planiraju nabaviti i 3.000 komada crnih vekni od po pola kilograma, kao i 35.000 komada lepinja za roštilj.

Procjenjuju da će im biti potrebno čak 70.000 komada prirodne vode od 0.33 litra, kao i 50.000 boca vode od 0.25 litara.

Očekuju i da će se pojesti 7.000 komada jaja, kao i 600 kilograma telećeg buta i plećke.

Planiraju utrošiti tonu zelene salate, kao i gotovo tonu paprika.

Damjan Ožegović iz organizacije „Transparency international“ u izjavi za CAPITAL ističe da je generalno praksa ugostiteljskih objekata da od dobavljača hladnih pića i kafa dobijaju na korištenje frižidere i kafe aparate.

„Međutim, ono što bi moglo biti sporno jeste tražena količina rashladnih vitrina i kafe aparata, pogotovo jer se za rashladne vitrine dodatno traže uslovi poput zapremine i temperaturnog režima. To bi svakako moglo uticati ograničavajuće na konkurenciju“, istakao je Ožegović komentarišući uslove iz tenderske dokumentacije.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno