Connect with us

Region

VUČIĆ O ODNOSU EU PREMA SRBIJI “Nikada nismo imali podršku kao Ukrajina”

Evropska unija nikada nije Srbiji pružala toliku podršku kao Ukrajini, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Financial Times.

– Nemam ništa protiv Ukrajinaca. Međutim, nivo podrške EU Ukrajini, dodjejljivanje statusa kandidata za članstvo u EU u roku od godinu dana od datuma podnošenja zahtjeva i moguće otpočinjanje pregovora o članstvu sljedeće godine pokazuje nam da takva politička podrška nikada nije postojala za nas – rekao je Vučić.

Britanski list ukazuje da je Kijev podnio zahtjev za članstvo u februaru 2022, nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini, a samo četiri mjeseca kasnije dodijeljen je status kandidata. Nasuprot tome, Beograd je čekao više od četiri godine za početak pregovora o članstvu.

Stoga list konstatuje da su pojedini lideri Zapadnog Balkana frustrirani što Ukrajina prestiže njihove zemlje u pridruživanju EU.

Pregovori Srbije i EU su u zastoju zbog nekoliko pitanja, među kojima je i, kako piše list, neuspjeh Beograda da normalizuje odnose sa tzv. Kosovom. Osim toga, Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, što je, kako se navodi u tekstu, umanjilo njene izglede za članstvo u EU.

List podsjeća i na još jedan bezuspješan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu i ukazuje da je potom visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao da “bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju”.

Ipak, Vučić za Financial Times kaže da odlaganje članstva ne odražava realnost u Srbiji, za koju ističe da je “u mnogo boljem stanju nego što su bile Rumunija i Bugarska 2007, kada su ušle u EU”.

Vučić je ukazao i na opadajuću sposobnost EU da primi nove članice.

– Najprije smo čuli za 2025, sada za 2030. Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina? Apsorpciona moć EU nije veća nego što je bila – ocenio je Vučić.

U tekstu se pominje i nedavno održan 18. Bledski strateški forum sa kog je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel poručio da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, ističući da to podrazumiijeva zemlje Zapadnog Balkana.

Sputnjik

Region

DETALJI NESREĆE U CRNOJ GORI: Poginuli mladić i djevojka

Podgoričanin J.R. (23) i njegova saputnica V.LJ. (23), takođe iz Podgorice, poginuli su u saobraćajnoj nesreći na putu Bar-Ulcinj, u mjestu Kruče.

Kako je saopšteno iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije Crne Gore, u sinoćnjem udesu povrijeđene su dvije osobe, prenosi Srna.

Iz OKC-a su kazali da se nesreća dogodila oko 22.20.

U udesu su učestvovala dva vozila, a saobraćaj je obustavljen zbog uviđaja.

Nastavi čitati

Region

SIMBOL CRNE GORE VEĆ 4 GODINE POD KATANCEM! Prijeti mu nestanak sa turističke mape

Nekada najprestižnije i najluksuznije naselje već godinama nije dostupno turistima.

Sveti Stefan, nekada jedan od simbola Crne Gore, danas je zatvoren i, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, polako klizi ka trajnom nestajanju s turističke mape, pišu Vijesti.

Vladimir Mitrović, svjedok najvećeg uspjeha popularnog “Sveca” i njegov direktor od 1969. do 1975. godine, ističe da država treba da preuzme grad-hotel, uloži novac i vrati mu sjaj koji je imao. On je to rekao komentarišući to što je ovaj grad-hotel četvrtu godinu zaredom zatvoren i svoj 64. rođendan dočekuje s katancem na gvozdenim vratima.

Malo paštrovsko ribarsko naselje, srednjovjekovno utvrđenje koje je vijekovima odolijevalo najezdama osvajača, 13. jula 1960. pretvoreno je, odlukom tadašnjih komunističkih vlasti, u mondensko ljetovalište. “Svetac” je postao sinonim luksuza i prestiža, a u njemu su odsjedale najpoznatije svjetske filmske zvijezde, političari, kraljevi, carevI itd.

Nažalost, noviju istoriju “Svetog Stefana” ispisuju vlade, počev od onih kojima je rukovodio Milo Đukanović, pa do vlada od pada DPS-a zaključno s posljednjom Milojka Spajića. Sveti Stefan zajedno s Vilom “Miločer” i hotelom “Kraljičina plaža”, koji je u međuvremenu srušen i na negovom mjestu je započeta gradnja novog s apartmanima za tržište, data je 2007. u zakup kompaniji Adriatic properties, koji je mendžment povjerio brendu Aman.

Katastrofa za Crnu Goru
Sukob na relaciji zakupac-Vlada, koji su eskalirali međunarodnom arbitražom u Londonu teškom stotinu miliona evra, već četvrtu godinu kao posljedicu ima da je popularno ljetovalište zatvoreno, a male su nade da će gosti ovoga ljeta odmarati na ostrvu.

“Evo četiri godine ‘Sveti Stefan’ nije radio, a nije radio i četiri godine zbog renoviranja, praktično osam godina. To je katastrofa za Crnu Goru, za Budvu, jer je grad-hotel jedan, jedinstven na svijetu, takvog više nema. Pokušali su da ga imitiraju Francuzi, ali nisu uspjeli. Dajemo priliku da neko ko dolazi u Crnu Goru kaže ako je ‘Sveti Stefan’ nešto najbolje što imate i ako je zatvoren, onda nešto ovdje nije u redu”, naveo je Mitrović.

Mitrović ističe da bi najbolje bilo da grad-hotel preuzme država i da ga dovede, kako kaže, tamo gdje je nekada bio. Ističe, da bi “Sveti Stefan” trebalo da se vratiti gdje je bio kada je plijenio cijeli svijet, kada su dolazili carevi kraljevi, viđeni gosti.

Nastavi čitati

Region

Detalji horora kod Majdanpeka: Ubio komšije zbog požara, pa pobjegao u šumu

Bračni par Rumena i Rade Jovanović ubijeni su na salašu između Majdanpeka i Donjeg Milanovca.

Njih je iz puške ubio komšija (89) nakon svađe.

U pucnjavi je ranjen i jedan muškarac koji je sa dvije prostrelne rane zbrinut u Domu Zdravlja u Donjem Milanovcu, kaže doktor Vladica Petrović.

Prema prvim informacijama, svađa je izbila zbog požara, ali se više detalja ne zna.

Ubica je pobjegao u šumu, policija traga za njim.

Ka mjestu pucnjave krenuli su i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

(Kurir.rs)

Nastavi čitati

Aktuelno