Connect with us

Politika

VUKOMANOVIĆ “Vladajuća koalicija ZNALA JE JOŠ PROŠLE GODINE da će na izbore po ŠMITOVOM ZAKONU”

Nakon dva dana zasjedanja, juče je prekinuta 9. redovna sjednica NSRS i biće nastavljena naredni utorak. U dosadašnjem dijelu sjednice usvojeno je niz zakona, ali ne i Deklaracija o protivljenju otvaranju rudnika litijuma na teritoriji opštine Lopare. O ovim temama N1 je razgovarao sa poslanikom PDP-a u NSRS Tanjom Vukomanović, ali i o tome u koliko finansijskoj duobiozi je Republika Srpska.

Zbog čega nije bilo zasjedanja danas, nego će sjednica biti nastavljena tek u utorak?

Na početku ovog mandata bila je praksa da četvrtak bude dan za glasanje. Prekidanje sjednice u četvrtak je bilo dogovoreno na Kolegiju prije 10-ak dana. Nije bilo iznenađenje.

Tokom sjednice imali ste raspravu sa premijerom Radovanom Viškovićem. Je li ponudio odgovore na vaša pitanja o dugovanju prema poljoprivrednicima, ali i o zaustavljanju niza značajnih projekata?

On je ponudio odgovore, ali ja do danas nisam dobila potvrdu da je tako. Ministar poljoprivrede je prije nekoliko dana sam rekao da Vlada duguje 70-ak miliona poljoprivrednicima, rekao je to kao da se radi o 70 KM. Imamo informaciju da je Vlada dužna dobavljačima 500 miliona i izvođačima radova nekoliko stotina miliona zbog čega su mnogi radovi prekinut. Pitala sam premijera kada planira Vlada da izmiri te dugove, on je rekao da Republika Srpska ne duguje nikome i da su dugovanja izmirena te da, ako ima nekog duga, da su to fakture koje su stigle prije nekoliko dana. Tražila sam odgovor da li je to tako. Mislim da to nažalost nije istina.

Višković stabilnost sistema dokazuje time kako su u aprilu penzionerima isplaćene dvije penzije, izbjegavajući da kaže kako je jedna od njih majska i da je samo isplaćena nekoliko dana prije roka, zbog praznika. Jesu li to stvari kojima se treba hvaliti?

Ako smo došli do toga da se hvalimo nečim što treba da se podrazumijeva da se isplaćuje redovno i da se penzioneri ne pitaju da li će dobiti penziju, to je posao Vlade koji se podrazumijeva, ne da se hvali. To bilo kao da se trgovac ili neki drugi radnik saki dan hvali da je došao na vrijeme na posao. To se podrazumijeva, niko ih ne pita. Ali ako smo došli do toga da se mora naglašavati da su osnovne stvari izmirene, onda znači da smo itekako u teškoj situaciji i da je RS duboko zaglibila u finansijske probleme.

Očigledno vladajući ne odustaju od iskopavanja litijuma na Majevici. Juče odbačena Deklaracija ih neće zaustaviti u tome. Mogu li ih zaustaviti građani?

Jučer je u NSRS odbačena narodna incijativa, odnosno deklaracija građana, očigledno su većina njih zastapali interese tih investitora. Porazno mi je da su u raspravi o iskopavanju litijuma učestvovali samo opozicioni poslanici. O problemiam grđana, stanovnika Lopara poslanici iz vladajućih stranaka nisu imali potrebu da diskutuju niti da iskažu stav. To nam govori da je ovaj posao unaprijed dogovoren i da se s razlogom ćutali.

Kako se dogodilo da se na Majevici duže od 20 godina obaljaju geološka istraživanja, a da to građani i lokalna vlast ne znaju?

Ili su to radili mimo propisa i zakona ili tako da niko od građana ne zna. Ima i do toga što mještani Lopara nisu znali šta je litijum i da su shvatili kada je krenula frka i istraživanje u Srbiji. To otvara sumnju da se radi o nečemu nelegalnom. Kada se isplati penzija oni se hvale na sva zvona, a kamoli kada se radi o tako velikoj investiciji. Nemamo dokaze da će to biti dobra investicija, argumetni govore da će iskopavanje litija ostaviti velike posljedice po stanovništvo Semberije, a s obzirom na to da se podzemne vode ulijevaju u Savu i Drinu, to znači da posljedice mogu doći kroz cijelu RS. Otvara sumnju i da su same koncesije i dozvole davane pod velom tajne, a stanovništvo dovedeno pred svršen čin.

Zatražili ste odgovor zašto je Ministarstvo prodice omladine i sporta RS bez obrazloženja odustalo od Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama u kome se prvi put spominje i termin femicid. Šta kažu iz ministarstva?

Iz ministarstva ne kažu ništa. Niko nije odgovorio. Inicijativa se pojavila prošle godine kada smo imali niz ubistava i femicida, čim se u javnosti smirila priča povukli su se. Pojedinci su bili glasni govoreći kako im smeta riječ femicid jer je strana, da će to da ugrozi srpski jezik i tradicionalne porodične vrijednosti. To je tužno i porazno.

Zato je tu Zakon o kriminalizaciji klevete, ali i onaj o agentima stranog uticaja, koji je pomjeren za kraj aktuelne sjednice NSRS. Hoće li vladajući ipak odustati od ovog zakona?

Njima je bilo važnije da zaštite sebe od novianra nego što štite žene od nasilja u porodici. Ne znam hoće li odustati, ali nadam se da tamo sjedi neko pametan ko će ih uputiti kakve sve posljedice donosi.

Kako vlast objašnjava da ona, kada prima donacije iz drugih država, nije agent stranog uticaja?

Imamo doancije od strane raznih organizacija širom svijeta koje su donirale Banjaluci i RS, mnogi vrtići su izgrađeni upravo donacijama stranih ambasada, škole, lijekove su nam kupovali u koroni, utiču na opšte bolje u ovoj zemlji… Izgleda da se ovdje ne gleda racionalno već je cilj da se ušutkaju pojedini ljudi da se njima ne suprotstavljaju. Vidimo da su spremni da žrtvuju sve drugo zarad ličnog cilja i vlastite sigurnosti.

Ovih dana u fokusu javnosti su i lokalni oktobarski izbori. Vladajući u RS ponovo krive opoziciju što će na izbore po Šmitovom zakonu?

Vladajuća koalicija na čelu s Dodikom je, sigurna sam, znala još prošle godine da će izaći po Izbornom zakonu BiH, odnosno Šmitovom. Trebao im je izgovor. Jedini krivac zašto izlazimo po zakonu koji su nametnula osoba koja nije priznata u RS je vladajuća koalicija. Smiješno je svima. Dodiku, odnosno vladajućoj koaliciji, pred svake izbore treba neka tema kojom će se baviti jer su svjesni da građanima ne mogu ponuditi bolje plate, penzije i standard. Njima treba tema da kažu da oni nas štite, uglavnom od opozicionih političara koji tobože ruše Republiku Srpsku i koja ne bi postojala bez vladajućih.

Kada je riječ o lokalnim izborima, u RS će očito najveća borba biti u Banjaluci. Povećava se broj kandidata. Trenutno ih je četiri. Hoće li opozicija, podijeljena u nekoliko kolona, prepustiti pobjedu SNSD-u?

Uvijek je opasnost kada je u pitanju nesloga opozicije. U Banjaluci uopšte više nije upitno ko će biti prvo mjesto jer aktuelni gradonačelnik po istraživanjima nema konkurenciju. Opozicija će zadržati Banjaluku, Draško Stanivuković će zadržati mandat bez obzira na broj kandidata.

Je li vam neobično to što je dr Vlado Đajić koji je dugo tražio opoziv Stanivukovića, potpisivao peticije, sebe unaprijed proglašavao najboljim kandidatom za gradonačelnika – naprasno odustao od kandidature?

Sama djela dr Đajića govore zašto nije kandidat. Sam je svjestan da ne može biti kandidat. Niko takvog čovjeka ne želi da vidi na tako odgovornom mjestu. S druge strane, imamo katastrofalne rezultate UKC RS. Vjerujem da mu niko ne bio ponudio tu funkciju, čak i njegova stranke iz koje sam čula da nije bio ni opcija.

Nakon oktobarskih lokalnih, slijede i unutarstranački izbori u PDP-u. Koga vidite kao budućeg lidera stranke čiji ste član?

Mislim da je malo preuranjeno. Ono što znam da je PDP rasadnik mladih lica i nove politike. Jednog dana na čelu PDP-a vidim Draška Stanivukovića, ali je preuranjeno da sada kažem šta će biti nakon ovih lokalnih izbora.

N1

Politika

Počelo GAŠENJE RAČUNA firmama iz RS sa američke “CRNE LISTE”

Samo dan nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionisani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama, prenosi Capital.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Nastavi čitati

Politika

MINISTRE, GDJE SU ODGOVORI? Košarac ćuti na Bosićevo pitanje o imenovanju kontroverznog Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami

Predsjedništvo BiH smijenilo je nedavno počasnog konzula BiH u Panami, Fatiha Kola, zbog sumnje da je u vezi sa narko kartelom, ali su i dalje mnoga pitanja bez odgovora.

Među njima i ona koja je ministru spoljne trgovine i ekonomskih odbosa BiH Staši Košarcu postavio poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Mladen Bosić.

Zašto Košarcu? Prema nezvaničnim saznanjima, upravo je on lobirao kod srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanovića, da turski kontroverzni biznismen krajem 2023. na Predsjedništvu bude imenovan za počasnog konzula. Slučajno ili ne, Košarac je neposredno prije toga borabio baš u službenoj posjeti Panami, gdje mu je društvo pravio Kol.

-Nakon službene posjete i tokom službene posjete Košarac je izjavio da postoje velika interesovanja za ulaganje u Panamu i da postoje dobri programi za tako nešto – rakao je Bosić na jučerašnjoj sjednici PS BiH.

Kako je rekao „san svakog kriminalca je da postane konzul, a Fatih Kol očigledno jeste, jer je definisan kao perač novca najvećeg klana na ovim područjima koji je povezan sa trgovinom kokainom i protiv koga Tužilaštvo BiH vodi jasnu istragu“.

Pitanja
-Šta je bio razlog da se jedan takav čovjek, koji nema veze sa diplomatijom Bosne i Hercegovine, postavi na takvo mjesto u diplomatiji? – upitao je Bosić.

Bosić je upitao i šta je to što je BiH dobila da bi imenovala Fatiha Kola na to mjesto.

-Moje pitanje je upućeno ministru spoljne trgovine: Kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname u proteklih pet godina? Koji su ugovori potpisani u ovom periodu između ove dvije države? Kakva je uloga bivšeg počasnog konzula Fatiha Kola u razvoju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercgeovine i Paname – upitao je Bopsić, uz podsjećanje da je Panama poznata država po pranju novca, kao of šor poreski raj, prenosi BN TV.

-Znači, da li je Fatih Kol trebao da vrši pranje novca za pojedince koji su u vlasti u Bosni i Hercegovini i to pranje novca koji je izvučen iz budžeta? To je pitanje koje ću uputiti nadležnim organima u BiH i Tužilaštvu BiH. Ja sam prije 20 dana tražio pismeni odgovor, nikakav odgvor na ovako jednostavno pitanje kolika je saradnja između Paname i BiH nisam dobio i sad sam postavio to kao usmeno pitanje. Neodgovaranje na ovo pitanje je svojevrsni odgovor na moje pitanje – istakao je Bosić, piše Slobodna Bosna.

Međunarodna policijska akcija
Podsjećamo, Fatih Kol smijenjen je jer se dovodi u vezu sa aferom “Crna kravata 2”.

Kol se navodno nalazi na spisku osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da se dovode u vezu sa narko kartelom Tito i Dino.

Kol se u trenutku provođenja međunarodne policijske akcije nije nalazio u BiH, ali se njegovo ime našlo u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora ili mjera zabrane, koje su tada prezentovane u Sudu, o čemu svjedoče i dokumenti.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito, tvrdi portal Istraga.ba.

Kada je u pitanju Kol, on se prije četiri godine dovodio u vezu s izgradnjom luksuznog hotela Hilton u starom jezgru Sarajeva, kod Katedrale Srca Isusova.

-Hotel će biti luksuzan i imaće pet spratova. U sklopu objekta će biti 40 soba, četiri suit sobe, parking s blizu 50 mjesta… Želio sam da sve bude kvalitetno. Zbog toga sam odabrao najbolju lokaciju u Bosni i Hercegovini. To mora biti baš luksuzno i stvarati dobru sliku o gradu Sarajevu – rekao je Kol za Kliks u aprilu 2020.

Košarac i Kol zajedno u Panami

Ministar Košarac je govorio da se na tendenciozan način dovodi u vezu sa imenovanjem Fatiha Kola za počasnog konzula BiH u Panami. Istakao je da su Kola na tu funkciju predložile vlasti Paname, a ne on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-U avgustu 2022. boravio sam u službenoj posjeti na poziv ministra trgovine i industrije Republike Paname. Činjenica je da sam od. 24 do 27. avgusta imao sastanke sa ministrom za trgovinu i industriju, ministrom za Panamski kanal i brojne druge sastanke, a po povratku na aerodrom i sa ministrom spoljnih poslova Paname. Kol jeste bio na tim sastancima – naveo je Košarac.

Tvrdi da je saznao iz medija da Tužilaštvo vodi istragu protiv Kola i pozvao je nadležne da rade svoj posao.

-Opozicija ima pravo da pokreće moju smjenu, a da li će to raditi zbog medijskih navoda i to je okej, ali ozbiljno razmišljam da pokrenem tužbu protiv onih koji me dovode u vezu sa takvim aktivnostima i Skaj aplikacijom. Ponavljam, o postupku protiv Kola sam saznao iz medija i neka svako odgovara. Ostavku ne namjeravam dati – rekao je Košarac 13. maja.

Nastavi čitati

Politika

9. JANUAR JE VOLJA NARODA: Miličević uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju

Predsjednik SDS Milan Miličević potpisao je u Tesliću peticiju kojom Srpska demokratska stranka brani 9. januar kao Dan Republike.

– Pozivam sve građane da svojim potpisom još jednom pokažu volju naroda da 9. januar ostane Dan Republike Srpske. Niko ne smije politički trgovati simbolima Republike Srpske jer su preskupo plaćeni. 9. januar je dio identiteta srpskog naroda i to nam niko ne može uzeti – poručio je Miličević nakon što je potpisao peticiju za očuvanje 9. januara kao Dana Republike.

Predsjednik SDS je uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske koju organizuje Srpska demokratska stranka.

– Borba za znamenja SDS i borba za znamenja Republike Srpske su naša obaveza. Znamenja koja danas branimo su volja naroda i uslov opstanka Republike Srpske – zaključio je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno