Connect with us

Društvo

Za “farbanje” ćirilice ili latinice kazne i do 1.000 KM

Svako ko se ubuduće usudi da prefarba (precrta) ili na neki drugi način prekrije ćirilicu ili latinicu na saobraćajnim znakovima u BiH biće novčano kažnjen od 400 KM, pa čak do 1.000 KM.

To predviđa Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, koji je u prvom čitanju usvojio Dom naroda BiH, a kojim se takođe predviđa i da će informacija o učinjenom prekršaju ubuduće biti dostavljena nadležnom tužiocu.

Pooštravanje kaznene politike za “šaranje” po ćirilici i latinici dolazi jer, kako kažu predlagači, postojeće kazne od 100 do 300 KM nisu urodile plodom, i zbog toga što je u svim dijelovima BiH primjetno oštećenje na saobraćajnim znakovima, te da to zbog prirode djela može dovesti do uznemirenosti svih građana.

“U članu 235. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH dodaje se novi stav (5) koji glasi: ‘(5) Za prekršaje iz tačke 22. stav (1) ovog člana kojim je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva prisutna pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400,00 do 1.000,00 KM, a informacija će se dostaviti i nadležnom tužilaštvu'”, glasi usvojeni prijedlog dopuna zakona, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

S druge strane, Snježana Novaković Bursać, delegat u Klubu srpskog naroda, kazala je za “Nezavisne novine” da su izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH usvojene u prvom čitanju u Domu naroda i da sada teče rok od 15 dana za podnošenje amandmana, kojih će sigurno biti, jer je, kako tvrdi, usvojeni tekst u jednom dijelu nesprovodiv, pa samim tim i neprihvatljiv.

“Ne možemo polaziti od pretpostavke da počinioci nekog prekršaja ili krivičnog dijela neće biti pronađeni, nego moramo preduzeti moguće mjere. Svrha svih zakona ima svoju preventivnu, ali i kaznenu komponentu, a mi se nadamo da će se smanjiti, ako ne i potpuno obustaviti pojava prefarbavanja dijelova ili čitavog saobraćajnog  znaka, posebno imajući na umu da se to jako često dešava kada su u pitanju nazivi naseljenih mjesta napisani ćirilicom”, poručila je Novaković Bursać.

Da ova priča, nažalost, ima mnogo osnova, za “Nezavisne novine” svjedoči i Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On kaže da se nebrojeno puta na teritoriji Federacije BiH suočio sa prešaranim natpisima na saobraćajnim znakovima, a da počinioci tih djela nikada nisu pronađeni, odnosno da se sve završavalo sa NN počiniocem/ima.

“U svim kantonima, bez obzira na to da li su većinski bošnjački ili hrvatski, primjetno je da su ćirilični natpisi prefarbani ili obrisani. To je izraženo u svim naseljima, čak i u onima gdje su Srbi većinski narod. Policija nikada nije uspijevala da pronađe počinioce, iako se radi o lokalcima, koji su poznati po vršenju krivičnih djela. Zato se nadam da će policija jače postupati po pitanju pronalaska tih ljudi, jer ovdje nije u pitanju samo prekršaj iz oblasti ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, već krivično djelo iz oblasti vjerske mržnje prema pravoslavcima, jer su Srbi najviše korisnici ćiriličnog pisma”, kategoričan je Radanović.

On tvrdi da Odbor nema informacije da su u Republici Srpskoj zabilježeni slučajevi precrtavanja latinice, dok je ćirilica prebrisana čak i na ulazu u Sarajevo.

Isto tako, Radanović tvrdi da ni novčane kazne od 1.000 KM neće riješiti problem.

“Kazne u novcu nisu problem, već je problem u nepostupanju policije i tužilaštava u FBiH. Vi možete propisati kaznu i 10.000 i 20.000 KM, ali šta imamo od toga kad nema počinioca, i sve se završi na NN licu. Želimo počinioce”, jasan je Radanović.

Da počinioci ostaju nekažnjeni, za “Nezavisne novine” svjedoče i iz JP “Ceste Federacije BiH”. Ističu da apsolutno podržavaju dopune zakona i pooštravanje kazni, jer je dosadašnja praksa bila takva da na određenim područjima u FBiH imaju konstantan problem uništavanja saobraćajnih znakova.

“Odnosno farbanja ćiriličnih, a u manjoj mjeri i latiničnih naziva naseljenih mjesta, ali i putokaznih tabli. Osim farbanja naziva naseljenih mjesta, saobraćajni znakovi su česta meta raznih vrsta uništavanja”, navode iz  JP “Ceste FBiH”, te dodaju:

“U okviru redovnog održavanja vrše se zamjene dijelova znakova ili se oni čiste određenim hemikalijama. Želimo napomenuti da prilikom čišćenja hemikalijama dolazi do smanjenja retrorefleksije saobraćajne signalizacije, koja nakon više čišćenja bude skroz uništena, a samim tim i prometni znak neupotrebljiv. Nažalost, čak i nakon čišćenja, vrlo brzo dolazi do ponovnog farbanja natpisa.”

 

(Nezavisne novine)

Društvo

“Studenti ništa ne trpe”: Tvrde s Pravnog fakulteta nakon suspenzije asistenta zbog afere

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Suspenzijom višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, studenti ništa ne trpe, poručili su sa ove visokoškolske ustanove u Banjaluci.

Asistent je ionako bio na bolovanju, nije držao ni nastavu prethodnih dva mjeseca rekao je za Srpskainfo prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević.

Ovaj asistent suspendovan je juče sa posla zbog eksplicitnog snimka koji se pojavio u javnosti. Jović je, kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta, bio viši asistent na predmetu pravno-intelektualne svojine.

Vasiljević uvjerava i da asistenti trenutno nemaju posla, jer je u toku period ispita, koje drže profesori. A, ko će od oktobra voditi vježbe, još je, kaže, rano za reći.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin juče je donio rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, te postupak pred Etičkim komitetom.

Kako je saopšteno u prijedlogu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerzitetu u Banjaluci.

Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Društvo

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“, savjetnica Šukalo na svečanom otvaranju

Besjedom scenaristkinje i književnice, Milene Marković sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sveačno otvoren XXV Teatar fest „Petar Kočić“.

Ona se obratila publici citirajući riječi velikog Petra Kočića: „Evo mene večeras, pred vama stojim, četrdeset gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće – bez kuće, kod zemlje – bez zemlje, kod postojbine – bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim XXV Teatar fest ‘Petar Kočić’ otvorenim“.

Svečanom otvaranju u ime Grada prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen već danas, 6. juna i trajaće narednih pet dana.

Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autora Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autora Ane Tasić. Promocije počinju u 18.00 časova na Sceni „Petar Kočić“.

Grad je podržao Tetar fest „Petar Kočić“ putem Kalendara kulturnih manifestacija za 2023. godinu.
Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: I danas kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) tokom dana kiša će ponovo jačati, jače padavine očekuju se na istoku i sjeveru, a i dalje će biti uslova za lokalne nepogode.

Ujutru i prije podne biće pretežno oblačno uz povremenu kišu ponegdje na zapadu, u centralnim predjelima i na istoku, a u ostalim krajevima promjenljivo oblačno, uz povremene sunčane periode, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Pljuskovi sa grmljavinom će se tokom dana postepeno premještati od zapada i juga ka sjeveru i sjeveroistoku.

Više sunčanih perioda tokom popodneva očekuje se u zapadnim predjelima.

Maksimalna temperatura vazduha iznosiće od 22 do 27, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Uveče će kiša postepeno slabiti i premještati se dalje ka istoku, a od sjeverozapada će se djelimično razvedriti.

Vjetar će biti slab do umjeren južni, a na sjeveru promjenljiv.

U Republici Srpskoj i FBiH jutros je oblačno i u većini krajeva registrovana je kiša, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 8.00 časova: Bjelašnica pet, Gacko, Han Pijesak, Kalinovik i Drinić 13, Sokolac i Drvar 14, Mrkonjić Grad, Sarajevo i Livno 15, Bileća, Bihać i Tuzla 16, Višegrad, Trebinje, Mostar i Neum 17, Banjaluka, Zvornik, Bijeljina i Zenica 18, te Doboj 19 stepeni Celzijusovih.

SRNA

Nastavi čitati

Aktuleno