Connect with us

Društvo

Za skupu hranu krivi radnici

Cijene većine osnovnih životnih namirnica na tržištu Srpske neće pratiti trend pojeftinjenja goriva i mogu samo biti više, a na listu glavnih krivaca proizvođačima su sada došli i radnici, jer im, kako navode, treba povećati plate, dok bi prema mišljenju drugih bilo neozbiljno svaki mjesec stavljati na rafove niže brojeve.

Svi proizvođači, ali i ostali pružaoci usluga, prošle godine, baš u ovo vrijeme, kada je gorivo poskupljivalo i koštalo i više od 3,50 maraka po litru korigovali su cijene naviše iz dana u dan i kao glavni razlog za to navodili ponašanje naftaša, jer kod njih raste cijena goriva. Sada, kada je situacija obrnuta i litar goriva jeftiniji i više od jedne marke u odnosu na period prije godinu dana, korekcije cijena naniže proizvoda i usluga nema ni na vidiku.

Predsjednik Udruženja mlinara Zoran Kos navodi da je brašno u Srpskoj pojeftinilo proteklih mjeseci od dva do osam feninga po kilogramu.

– Kako su cijene pšenice počele da padaju tako su i mlinari vršili korekcije. Tako je za vreću brašna od 25 kilograma, koja je ranije koštala 32 marke, sada potrebno izdvojiti od dvije do tri marke manje – rekao je “Glasu” Kos, koji za sada ne iznosi prognoze kada je riječ o cijeni brašna u narednom periodu, jer navodi da ne zna kako će se kišno vrijeme odraziti na novi rod pšenice.

Ipak navodi da ne bi trebalo nikako da dođe do novog rasta cijena brašna, odnosno pšenice, jer su silosi u regionu puni.

– Jedino se može desiti da zbog vremenskih prilika rod bude ugrožen kada je riječ o kvalitetu. Tada bi se moglo desiti da kvalitetna pšenica poskupi, a ona koja bude manjeg kvaliteta služi za ishranu stoke – naveo je Kos.

Iako su mlinari oborili cijene, pekari koji od njih kupuju brašno neće korigovati cijene hljeba i pekarskih proizvoda, štaviše navode da će prije doći do poskupljenja nego do pojeftinjenja.

– Razlog za to je tržište radne snage, koje je takvo da nemamo dovoljno radnika. Moramo dizati plate. Više rastu troškovi po pitanju plata, nego što padaju cijene energenata i brašna – rekao je “Glasu” predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić i dodao da u pekarama radnici obavljaju teške poslove i moraju imati i veće plate.

Identičnog stava je i predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš, koji navodi da nisu ni prošle godine na prvi mah dizali cijene pa neće ni sada da spuštaju.

– Došlo je do blagog pada cijena pšenice i brašna, ali pitanje je koliko će se to zadržati. Situacija je nestabilna kada je riječ o energentima, repromaterijalu i sirovinama. Sve zavisi i od stanja na svjetskom tržištu. Bilo bi neozbiljno svaki mjesec da povećavamo, odnosno smanjujemo cijene – kazao je “Glasu Srpske” Pelemiš i dodao da se uštede kada je riječ o padu cijene goriva i brašna prelivaju na plate zaposlenih da bi ih zadržali na poslu u pekarama.

Na kraju ipak naglašava da će situaciju pratiti te ako bude prostora na kraju i korigovati cijene hljeba i pekarskih proizvoda.

Za sada nema najava ni sa adresa prevoznika da bi moglo doći do korekcije cijene prevoza, a predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza RS Dejan Mijić navodi da se u republičkom saobraćaju slobodno formiraju cijene, odnosno prevoznici ih sami određuju.

– Koliko znam većina cijena u međugradskom saobraćaju nije ni povećana. Većinu cijena prevoznici nisu mijenjali zbog pada putnika i visoke konkurencije. Ranije su svi podigli cijene prije prevoznika, a sada očigledno čekaju da oni prvo koriguju svoje – rekao je “Glasu” Mijić i dodao da na lokalnom nivou cijene formiraju u skladu sa odlukama gradskih, odnosno opštinskih organa.

Iako su iz najvećeg grada u Srpskoj ranije najavljivali da će cijene pojedinačne gradske karte pasti kada litar goriva bude koštao 2,56 maraka, a daleko je ispod toga trenutno, još nije došlo do promjena kada je riječ o cijenama i ne zna se ni da li će i kada uopšte to da se i desi.

Ekonomisti u Srpskoj navode da se na domaćem tržištu više ne uvozi inflacija iz inostranstva, već da je sami sada pumpamo.

– Istraživanjem smo došli do podatka da je prije godinu litar goriva koštao 3,41, a sada je 2,41 KM. Za godinu to je pojeftinjenje za 30 odsto. Mi nemamo normalnu centralnu banku, kao što imaju Srbija i Hrvatska. Naime, Hrvatska narodna banka došla je do podatka da je kod njih 75 odsto inflacije interno generisano, a samo 20 odsto je došlo sa strane. Više se ne uvozi inflacija iz EU, već sada naši učesnici na tržištu sami ugrađuju svoja očekivanja te guraju i dalje taj talas poskupljenja – rekao je “Glasu” profesor sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac.

Naglašava da su u Hrvatskoj trgovački lanci iskazali enormne dobiti te da je situacija u tom domenu identična i na domaćem tržištu.

– Nemamo podatke za Srbiju i BiH, ali situacija je tu manje-više ista, jer kada kod njih cijena goriva raste, isto se dešava i kod nas. Kod nas je stopa PDV-a niža nego kod njih pa je kod nas nešto povoljnije. Zaključak je da je u 99 odsto slučajeva i kod nas slična situacija kao u Hrvatskoj – rekao je Radivojac i poručio da više nije glavnina problema na inostranstvu, već na domaćem tržištu.

Naglasio je da ćemo sami po sebi ući u inflatornu spiralu te dodao da ako Evropljani zaista imaju dobre namjere za BiH, prva monetarna mjera treba da bude uvođenje evra u platežni sistem.

– Ako Crna Gora može uvesti evro, koja je dalje od nas u odnosu na EU, zašto BiH to ne bi mogla uraditi? Hrvatska je dobila milijarde evra pomoći za saniranje posljedica pandemije virusa korona, a šta smo dobili mi? Ništa. Nama se isporučuju posljedice sa kojima se borimo, a nikakve koristi od toga nema. Sa aspekta monetarne politike nemamo šta više čekati i treba uvesti evro, ali da dođemo pod ingerenciju Evropske centralne banke – kazao je Radivojac i dodao da Centralna banka BiH uporno gubi kapital, rasprodaju zlatne rezerve te sami sebi dodjeljuju priznanja, što je u 2023. neozbiljno i neprofesionalno.

Lančana reakcija

Izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je da treba što prije sniziti cijene osnovnih i svih drugih namirnica, jer su znatno pale cijene goriva.

– Pojeftinilo je i ulje i sada košta manje od KM po litru. Trgovci, kada je počeo talas poskupljenja namirnica, pozivali su se na poskupljenje goriva i ulja, čije su cijene sada snižene, a to bi lančano trebalo da prate i ostale cijene namirnica – rekla je Marićeva.

Glas Srpske

Društvo

Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije

Muzički festival “Zlatna nit” koji će se održati od 8. do 10. juna u Bosanskoj Krupi danas je premijerno najavljen i u Banjaluci.

Festival koji će se održati u sklopu rizorta “Zlatna nit” već sada je prozvan najsvježijim festivalom u zemlji te će u tri dana okupiti neke od najvećih muzičkih zvijezda današnjice.

Prvog festivalskog dana pred publikom će nastupiti grupe “The Croatian Pink Floyd Show”, “Van Gogh” i “Opća opasnost”.

Drugo festivalsko veče je rezervisano za nastupe sastava “Helem Nejse”, “Divlje Jagode” i “Let 3”.

Posljednjeg dana festivala za publiku je spremljena poslastica u vidu koncerata grupa “Zona isključenja”, “SARS” i “Dubioze koletiv”.

Pored velikih regionalnih bendova publika će moći da uživa i u takmičarskom dijelu festivala gdje će se predstaviti najbolji domaći i regionalni demo bendovi koji će se boriti za vrijedne nagrade.

Ispred organizacije festivala “Zlatna nit” Elvir Reklić ističe da je festival postavio čvrste temelje sa najboljim lajnapom izvođača i samim tim se nametnuo na sceni kao najsvježiji festival u zemlji.

“Sve ćemo pratiti i vatrometom, sa vrhunskom tehnikom i tri stejdža. Meni je zadovoljstvo da samo danas u Banjaluci. Moram da kažem da mi nismo birali bendove na taj način da se regionalno biraju sastavi, nego se desilo da nam takmičarski demo bendovi dolaze iz Prijedora, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Banja Luke, ali i Hrvatske i Slovenije”, rekao je Reklić.

Organizator dodaje da je ovo jedini način da se bendovi u razvoju kvalitetno predstave publici te da se nada da će svi oni vremenom sa demo bine preći na glavnu pozornicu.

Povodom najave festivala u Banjaluci javnosti se obratio i David Jojić predstavnik benda “Charna” iz Banjaluke koji će nastupiti u takmičarskom programu festivala.

“Ono što ratzlikuje ovaj festival u odnosu na ostale je taj momenat koji se posvećuje demo bendovima. Kada su u pitanju headlineri, vjerujem da je ovo jedan od boljih lajnapa za ovu festivalsku sezonu, a sam festival otvara vrata nekim novim muzičarima koji tek treba da utabaju stazu na sceni. Posebno nas raduje sjajna organizacija, vrhunska oprema i susret sa publikom. Daćemo sve od sebe da se prikažemo u najboljem svjetlu”, rekao je Jojić.

Posjetioci festivala “Zlatna nit” svoje ulaznice i kamp mjesta mogu kupiti putem sistema kupikartu.ba ali i na fizičkim prodajnim mjestima koji će uskoro biti predstavljeni.

Više informacija o samom festivalu, smještaju i lajnapu moguće je pronaći putem kanala društvenih mreža i sajta festivala: https://www.musicfestzn.org/

Nastavi čitati

Novosti

SPC dobila novog sveca: Prvi Beograđanin još od srednjeg vijeka

Srpska pravoslavna crkva dobila je u nedjelju novog sveca Sveštenomučenika Nedeljka Streličića, a u pitanju je prva kanonizacija ličnosti iz Beograda još od srednjeg vijeka.

Na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Jovana Bogoslova, na svetoj Liturgiji koju je, u hramu Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički gospodin Petar, vikar Patrijarha srpskog, izvršen je svečani čin kanonizacije Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija, gosti iz Ruske Pravoslavne Crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vjernog naroda. Na malom hodu, Preosvećeni Episkop gospodin Petar je pročitao odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve o pribrajanju Svetog sveštenomučenika Nedeljka Rakovičkog liku svetih, a zatim je, uz pojanje tropara Svetom sveštenomučeniku Nedeljku Rakovičkom, krstoliko uzdigao ikonu Svetog Nedeljka blagosiljajući prisutne.

Ko je bio Nedeljko Streličić?

Sveštenik Nedeljko Streličić, paroh kneževački, rođen je u selu Pusto Šilovo, srez leskovački, 26.2.1907. godine u seoskoj porodici. Školovao se u Kosovskoj Mitrovici, a Bogosloviju Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu završio je 1929. godine sa odličnim uspjehom. Rukopoložen je u čin đakona i prezvitera 1930. godine i postavljen za paroha u Prištini. Godine 1931. upisao je Bogoslovski fakultet u Beogradu i iste godine biva postavljen na parohiju u Lapljem selu kod Prištine. U januaru 1935. godine blagoslovom Patrijarha Varnave postavljen je na parohiju kneževačku sa sjedištem u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu 1936. godine.
Od 1937. do 1939. godine zajedno sa Poverenstvom za gradnju hrama uspio je da sagradi Hram i parohijski dom u Rakovici uz blagoslov i materijalnu pomoć Patrijarha Varnave, ktitorke Jelene Radojkić i drugih bogoljubivih ljudi.

Činio je djela milosrđa sve vrijeme rata, organizovao je prikupljanje hrane i druge materijalne pomoći siromašnim građanima, udovicama i ratnim siročićima. Prikupljao je namirnice za ranjenike u bolnicama, kao i ratne zarobljenike kojima je pakovao i u logore slao pakete. Ratne 1944. godine predložio je da se na dan hramovne slave izostavi posluženje za goste, već da se novac predviđen za to pokloni dječijem izbjegličkom domu u manastiru Rakovica, a jednom broju parohijana podjeli određeni novčani iznos. Ovog milosrdnog djela još uvijek se sjećaju starosjedioci Rakovice koji su tada bili djeca.

U martu 1945, komunisti su ga u večernjim satima odveli na informativni razgovor s kojeg se više nije vratio. Prema svjedočenju mještana sveštenik Nedeljko Streličić, optužen da je ljotićevac, strijeljan je bez suđenja i milosti kod današnjeg restorana “Rubin” u Košutnjaku zajedno sa još dvojicom parohijana. Njegovo tijelo, kao i drugih građana Rakovice, pokopano je u jednoj od mnogobrojnih tajnih grobnica koje su rasute po Beogradu, prenosi “Telegraf”.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Društvo

Koje su egzotične životinje uvezene u Bosnu i Hercegovinu

Ove i prethodnih godina u Bosnu i Hercegovinu su uvezene mnogobrojne egzotične životinje, kao što su dvogrbe kamile, sibirski i bengalski tigar, lame, majmuni, rakuni, kenguri, zebre i ostale.

Za “Nezavisne novine” su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH rekli da su, prema njihovim podacima, u toku ove godine od egzotičnih životinja uvezene dvije lame Pacos alpaca.

“Tokom prošle godine su u BiH došle činčile i lemuri, a godinu ranije dvije dvogrbe kamile, majmun ženka i mužjak sorte buff checkeg gibbon. Tokom 2020. stigli su veliki stepski soko i dva majmuna”, naveli su iz UIO BiH.

Dodali su da su tokom 2019. godine stigli bengalski i sibirski tigar, zebra, četiri kengura, genet, dvije sove, američki rakun, berberska ovca i patagonijska mara.

“U 2018. godini su u Bosnu i Hercegovinu stigli ženka lava i afrički lav, dok je 2017. godine stigla patagonijska mara i kapibara – vodeno prase”, navodi se u ovim podacima.

Prilikom uvoza životinja carinici moraju poštovati Zakon o veterinarstvu, Pravilnik o uslovima uvoza i provoza živih životinja, sirovina, proizvoda i nusproizvoda životinjskog porijekla, veterinarskih lijekova i hrane za životinje u BiH, Odluku o uslovima i načinu rada graničnih veterinarsko-inspekcijskih prelaza u BiH, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o uslovima u pogledu zdravlja za nekomercijalni uvoz i provoz kućnih ljubimaca i Priručnik kojim se određuju odobrena mjesta za ulazak kućnih ljubimaca u BiH.

Odlukom o uslovima i načinu sprovođenja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES propisuju se uslovi pod kojima se obavlja uvoz, izvoz, unos, iznos ili tranzit, trgovina i uzgoj ugroženih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, te njihovih dijelova i derivata.

U Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja piše da je propisano da je zabranjena prodaja egzotičnih životinja i životinja zaštićenih zakonom, a članom 6. stav 3. pomenutog zakona zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.

Ipak, na jednoj od najvećih platformi za kupoprodaju olx.ba može se pronaći loptasti piton po cijeni od 430 do 450 KM, dok je cijena tarantule od 40 do 100 KM. Na ovoj platformi se može pazariti i iguana po cijeni od 350 KM.

Zakonom je propisano da je novčana kazna za prekršaj posjedovanja ovih životinja u Bosni i Hercegovini od 30 do 10.000 KM.

“Novčanom kaznom u iznosu od 200 do 200.000 KM može se kazniti osoba koja preprodaje ove životinje”, stoji u Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH.

Nezavisne

 

Nastavi čitati

Aktuleno