Connect with us

Hronika

ŽENE NAJČEŠĆE ŽRTVE ZLOČINA U REPUBLICI SRPSKOJ! Ubijaju ih muževi, sinovi, LJUBAVNICI! Statistika sve crnja

U Republici Srpskoj je za 10 mjeseci ove godine evidentirano 838 žena žrtava nasilja, od kojih je 712 punoljetnih i 126 maloljetnih, a tri su smrtno stradale, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto: Anspleš
Prošle godine evidentirano je 940 žena žrtava nasilja, od kojih su 823 punoljetne i 117 maloljetnih, a smrtno su stradale četiri.

– U toku 2020. godine evidentirano je 1.057 žena žrtava nasilja, od kojih je 940 punoljetnih i 117 maloljetnih. Smrtno su stradale četiri – naveli su iz MUP-a.

Prema podacima koje prikuplja, evidentira i obrađuje Republički zavod za statistiku za krivična djela rodno zasnovanog nasilja od 2016. do 2020. godine izrečeno je ukupno 2.625 krivičnih sankcija i 383 zatvorske kazne.

U Džender centru – Centru za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske rečeno je Srni da je broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama od 2016. do 2020. godine prilično isti, da se ne može reći da je nasilje nad ženama u porastu, ali da je svakako riječ o brojci koja je neprihvatljiva za savremeno društvo.

– Nasilje u porodici se prema zakonskim propisima moglo kvalifikovati kao krivično djelo i kao prekršaj sve do posljednjih izmjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakonika Republike Srpske, kada je nasilje u porodici kvalifikovano isključivo kao krivično djelo – navode iz Džender centra.

Iz ovog centra dodaju da su, prema podacima MUP-a Srpske, za period od 2016. do 2020. godina prijavljena ukupno 2.783 krivična djela rodno zasnovanog nasilja, od čega su 2.383 kvalifikovana kao nasilje u porodici.

– Ukupan broj žrtava za krivična djela rodno zasnovanog nasilja je 3.289 od čega su 2.484 žene. Ukupan broj prijavljenih lica za krivična djela rodno zasnovanog nasilja je 2.875 od čega su 2.672 muškarca – navode iz Džender centra.

Iz ovog centra dodaju da u ove podatke, pored nasilja u porodici, ulaze i podaci o drugim rodno zasnovanim krivičnim djelima – silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, polno uznemiravanje, obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina, iskorištavanje djece za pornografiju, polna ucjena, obljuba zloupotrebom položaja, bludne radnje.

Iz Džender centra ističu da nasilje u porodici čini procenat veći od 85 odsto prijavljenih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja u kojima je žena žrtva.

– Ukoliko govorimo o prekršajnom djelu MUP Srpske je zaprimio 3.113 prijava. Ukupan broj prijavljenih lica za ovaj prekršaj je 3.194, od čega je 2.799 muškaraca. Ukupan broj žrtava je 3.728 od čega su 2.573 žene – navode iz Džender centra.

Iz ovog centra navode da u okviru obilježavanja globalne kampanje 16 dana borbe protiv nasilja nad ženama, kontinuirano još od 2008. godine realizuju kampanju „Život bez nasilja“ i „Bijela vrpca – muško NE nasilju nad ženama“.

Ove godine u fokusu kampanje, kako navode iz Džender centra, biće postizanje nulte stope tolerancije na nasilje, sa posebnim naglaskom na prevenciju rodno zasnovanih ubistava, odnosno femicida.

S tim u vezi, 9. decembra biće organizovana stručna konferencija posvećenu femicidu kao jednom od najgorih oblika rodno zasnovanog nasilja.

– Cilj svake naše kampanje je podizanje svijesti šire javnosti o pravima i zaštiti od nasilja nad ženama i u porodici, te ćemo i ove godine realizovati kampanju putem društvenih mreža gdje ćemo upoznati javnost sa pravima na zaštitu i mogućnostima sprečavanja rodno zasnovanog nasilja – ističu iz Džender centra.

Iz ovog centra navode da podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se od 2016. do 2020. godina na SOS telefon broj 1264, koji vode nevladine organizacije, javilo ukupno 18.713 lica.

Svjetska kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počinje sutra, a obilježava je 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta.

Kampanja počinje Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Na prvom sastanku Feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. godine 25. novembar je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Taj datum su potvrdile i UN rezolucijom iz 1999. godine.

(Srna)

Hronika

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. APRIL 2024! Rak odgovoran, Lav veliča sebe

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan voli da radi danas, Bik samostalan, Blizanci uživaju, Rak odgovoran, Lav veliča sebe, Djevica ima dobar dan, Vaga neodlučna, Škorpija dobro, Strijelac pun eleana, Jarac u punoj snazi, Vodolija se trudi, Ribe muči prošlost. Ovo je dnevni horoskop za 17. aprila 2024. godine.

OVAN
POSAO: Danas ćete imati manje promjene kada je u pitanju posao. Neće vam biti lako da ostvarite svoje planove.
LJUBAV: Trenutno stanje između vas i voljene osobe vodi do problema i svađa. Niste zadovoljni vašom vezom.
ZDRAVLJE: Potrebno vam je više sna.

BIK
POSAO: Dobro ste raspoloženi i motivisani za posao. Možete da očekujete da ćete ostvariti dobre rezultate.
LJUBAV: Ukoliko ste ušli u neku novu ljubavnu vezu, radite na tome da budete otvoreniji prema partneru.
ZDRAVLJE: Osjetljiv predio zglobova.

BLIZANCI
POSAO: Danas ste prilično napeti, pa vam na poslovnom polju sve smeta. Teško vam je da se skoncentrišete.
LJUBAV: Voljena osoba će pokazati svoja iskrena osjećanja prema vama. Spremni ste da joj uzvratite istom mjerom.
ZDRAVLJE: Moguća je ukočenost.

RAK
POSAO: Danas ćete imati prepreke koje će vam stajati na polju posla. Nećete uspjeti da realizujete sve ono što želite.
LJUBAV: Ako ste u braku, spremni ste za nova poznanstva i za početak neke ozbiljnije veze.
ZDRAVLJE: Proverite nivo holesterola u krvi za svaki slučaj.

LAV
POSAO: Danas ćete uspjeti da ostvarite svoje poslovne planove. Bićete zadovoljni situacijom na ovom polju.
LJUBAV: Moguće je da ćete spontano uspjeti da ostvarite poznanstvo sa osobom prema kojoj ćete početi da gajite jaka osjećanja.
ZDRAVLJE: Odlično se osjećate.

DJEVICA
POSAO: Možete da očekujete da ćete imati neke nove prilike za zaradu. Spremni ste da se usmjerite na poslovne promene.
LJUBAV: Imate jako mnogo povjerenja u voljenu osobu i spremni ste da sa njom gradite budućnost.
ZDRAVLJE: Izbjegavajte pretjeran unos šećera.

VAGA
POSAO: Pred vama je period u kojem ćete imati mnogo obaveza. Moguće je da vam posao postaje prilično naporan.
LJUBAV: Veoma ste zaljubljeni i sa voljenom osobom imate dobar odnos. Spremni ste i za nešto ozbiljnije.
ZDRAVLJE: Problemi sa glavoboljom.

ŠKORPIJA
POSAO: Ne čekaju vas nikakve dodatne obaveze kada je u pitanju posao. Današnji dan vam je povoljan za odmor.
LJUBAV: Moguće je da vam nije lako da donesete odluku o prekidu veze sa osobom do koje vam više nije stalo.
ZDRAVLJE: Cirkulacija vam je malo slabija.

STRIJELAC
POSAO: Očekuje vas period u kojem ćete biti skloni manjim problemima kada je u pitanju posao.
LJUBAV: Moguće je da u vašem ljubavnom životu nedostaju neke promjene. Osjećate da monotonija vlada već duže vrijeme.
ZDRAVLJE: Povišen pritisak.

JARAC
POSAO: Moguće je da će doći do manjih promjena u odnosu sa saradnicima. Te promjene će se dobro odraziti na vaš posao.
LJUBAV: Ako ste zauzeti, sa voljenom osobom ćete imati jako lijep odnos danas. Zadovoljni ste vašom vezom.
ZDRAVLJE: Ukočenost vas prati.

VODOLIJA
POSAO: Sa kolegama sa kojim sarađujete ostvarujete pozitivnu radnu atmosferu kojom ste zadovoljni.
LJUBAV: Spremni ste za nova poznanstva. Očekuje vas povoljan period za flert i za ljubavne promjene.
ZDRAVLJE: Mogući su manji problemi sa jetrom.

RIBE
POSAO: Možete da se nadate prilici da ostvarite poboljšanje zarade. Spremni ste da na poslu primijenite svoje kreativne ideje.
LJUBAV: Dopada vam se osoba koju poznajete od ranije. Očekuje vas šansa da pokrenete bolju komunikaciju sa njom.
ZDRAVLJE: Na polju zdravlja nemate probleme.

Nastavi čitati

Hronika

TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ! Ždrale i Šljivić na slobodi

Nakon što su im uzete izjave u Okružnom Tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, Đorđe Ždrale i Zoran Šljivić pušteni su na slobodu i biće prekršajno kažnjeni.

Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je osam osoba, četiri zbog prijetnji i četiri zbog nasilničkog ponašanja.

Naime, N.N., L.S., N.K. i B.E. iz Istočnog Sarajeva, uhapšeni su zbog sumnje da su ispred ugostiteljskog objekta prijetili da će baciti bombu, prenosi Avaz.

Nakon toga uhapšeni su Z.Š, Đ.Ž, K.P. i D.B, a kako je ranije objavio pomenuti portal među njima Đorđe Ždrale i Zoran Šljivić, muž poslanice u Narodnoj skupštini RS Nikoline Šljivić.

Oni se sumnjiče da su prekjuče u ulici Spasovdanska udarcima vatrenim oružjem, pištoljem, nanijeli povrede osobama prethodno uhapšenim zbog spomenutih prijetnji.

Pomenuti portal saznaje da je Ždrale priznao da je učestvovao u tuči. Protiv njega će biti, kako stoje stvari, podignuta optužnica.

Avaz

Nastavi čitati

Hronika

Bilans masovne tuče u Sarajevu: UHAPŠENE TRI OSOBE

Povodom sinoćnje masovne tuče u garaži šoping centra u centru sarajeva, danas su se još jednom oglasili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policijska uprava Centar obaviještena je sinoć u 21,15 časova da je u ulici Vrbanja, došlo do narušavanja javnog reda i mira tučom između više lica.

Izlaskom na teren policijski službenici su ustanovili da je grupa od više NN lica, na izlazu iz podzemne garaže tržnog centra, zaustavili putničko motorno vozilo „Fiat Stilo“ i podesnim predmetima oštetili predmetno vozilo, a potom fizički napali četiri osobe u vozilu.

Licima A.V. i E.B. iz Sarajeva su konstatovane lakše tjelesne povrede, lice B.V. je odbio ljekarsku pomoć, a S.M. nije imao tjelesnih povreda.

Obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je događaj okvalifikovao kao krivična djela nasilničko ponašanje i oštećenje tuđe.

Radeći na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, policijski službenici su pronašli i lišili slobode tri osobe, i to: A.K., rođen 1999. godine u Sarajevu, A.T., rođen 1992. godine u Zagrebu i J.H., rođen 1991. godine u Sarajevu, svi nastanjeni u Sarajevu.

Osumnjičeni su predati u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Nastavi čitati

Aktuelno