Connect with us

Banjaluka

U BANJALUCI TURISTI OBARAJU REKORDE: Za četiri mjeseca ove godine evidentirana 33.393 dolaska

U Banjaluci su, prema statističkim podacima, za četiri mjeseca ove godine evidentirana 33.393 dolaska turista ili četiri odsto više nego u istom periodu lani, te 50.041 noćenje ili za 82 gosta više u odnosu na rekordnu 2023, rečeno je Srni u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u ovoj organizaciji Branka Branković rekla je da je Banjaluku za četiri mjeseca posjetio 13.021 domaći i 20.372 stranih turista.

“Banjaluku je u aprilu posjetilo ukupno 10.006 gostiju, i to 3.470 domaćih i 6.536 stranih”, navela je Brankovićeva.

Ona je istakla da je stalan porast dolazaka i noćenja u Banjaluku, te da Banjaluka raspolaže sa 2.221 krevetom.

“Nadam se da će maj biti obilježen još većim brojem dolazaka i noćenja s obzirom na to da su u tom mjesecu u Banjaluci bile dvije velike manifestacije – `Motofest` i Svjetsko prvenstvo u raftingu. Sve to ide u korist Turističke organizacije grada Banjaluka i nadamo se da će 2024. godina biti još plodonosnija”, naglasila je Brankovićeva.

Ona je napomenula da posljednje dvije do tri godine niko u Banjaluku ne dolazi na jedno noćenje, već uvijek tri i više.

Kada je riječ o broju noćenja, ona je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Brankovićeva je istakla da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su povezane avio-linijama sa Banjalukom.

“Primjetan je i veći broj turista iz azijskih zemalja, upravo zbog povezanosti sa beogradskim aerodromom”, dodala je Brankovićeva.

Brankovićeva je istakla da je Banjaluka po broju dolazaka i dalje prvi grad u Republici Srpskoj, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ UŽIVAO UZ HAUSERA! Smještajni kapaciteti Banjaluke POPUNJENI DO POSLJEDNJEG MJESTA

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prisustvovao je sinoć koncertu Stjepana Hausera na tvrđavi Kastel u okviru otvaranja festivala “Banja Luka Fest”.

“Banja Luka Fest je banjalučki brend koji je postao regionalno poznat i koji naš grad predstavlja u najboljem svjetlu širom Balkana! U prepunoj tvrđavi “Kastel” sinoć smo uživali u muzici maestralnog Stjepana Hausera koji je nakon Sidneja, Londona, Njujorka nastupio i u našoj Banjaluci”, poručio je Stanivuković.

Večeras ljubitelji dobre muzike mogu uživati uz vanvremenske hitove “Bijelog dugmeta”, a sutra nas očekuju Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić.

“Smještajni kapaciteti popunjeni su do posljednjeg mjesta kao i sve vrijeme do sada! Banja Luka živi”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

TRENINGOM U CENTRU GRADA, najavljen borilački spektakl FNC 18

Otvorenim treningom za javnost u centru Banjaluke, najavljen je FNC 18 borilački spektakl, koji će biti održan u našem gradu 13. jula.

U ringu na otvorenom prisutni su mogli da vide dio radne i trenažne atmosfere, kao i kikboksere koji će nastupiti na predstojećem spektaklu, među koji je bio MMA šampion Marko Bojković.

Treningu u centru grada pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio da se u Banjoj Luci prvi put održava jedan ovakav sportski spektakl.

-Postavljajući ovaj ring u centru grada htjeli smo da najavimo spektal i očekujemo veliki broj posjetilaca, ali i naših sugrađana. U Banjoj Luci svaki dan imamo događaj iz oblasti sporta, kulture ili neku turističku manifestaciju, tako da naš grad živi i prepun je turista – kazao je gradonačelnik.

Predstojeći borilački spektakl FNC 18 biće održan 13. jula u dvorani „Borik“ u organizaciji FNC i Hektor fajt najt.

Nastavi čitati

Banjaluka

KASTEL SINOĆ PRŠTAO OD RASKOŠI! Hauser otvorio “Banja Luka Fest”, KONCERT PRATIO I STANIVUKOVIĆ

Nastupom Stjepana Hausera u okviru njegove turneje “Rebel with a cello” sinoć je na Kastelu otvoren četvrti po redu regionalni muzički festival “Banja Luka Fest”, a viševjekovna tvrđava na obali Vrbasa postala je raskošna koncertna dvorana na otvorenom.

Hauser, jedna od najautentičnijih i najsenzacionalnijih pojava na svjetskoj sceni, talenat pokazuje na društvenim mrežama gdje ga prati milionska publika, ali i na koncertima koji su vatromet energije, romantike, strasti i ljubavi koju najekstavagantniji performer na violončelu današnjice pokazuje kroz svaki svoj nastup.

“Dobra večer Banjaluka. Ovo je moj prvi put u Banjaluci i radujem se što sam konačno tu. Imam za vas jako puno pjesama, te vas molim da ostanete sa mnom do kraja, jer sam za početak spremio nešto malo sporije i romantičnije, nadam se da nećete otići. A onda slijedi ludilo. Uživajte”, rekao je Hauser, prenose “Nezavisne novine“.
Na koncertu u Banjaluci buntovnik na violončelu uz pratnju orkestra izvodio je najlepša djela filmske muzike – “Now We Are Free” Hansa Cimera, pjesmu iz filmskog hita “Gladiator”, “The Phantom of the Opera” temu iz istoimenog filma kompozitora Endrua Lojda Vebera…

Čula se i pjesma “Caruso” italijanskog kantautora Luča Dale, a na zvuke “Pirates of the Caribbea” brojna publika je, vođena raskošnim muzičkim umijećem violončeliste, koje mu je obezbijedilo značajno mjesto na muzičkoj svjetskoj sceni, uživala u svakom odsviranom tonu.

Uslijedio je dio koncerta koji je bio ispunjen latino zvucima, a publika je za tili čas od sjedeće platforme banjalučku tvrđavu transformisala u plesnu dvoranu na otvorenom – Hauser je zasvirao “Let’s Get Loud” u originalnom izvođenju dive Dženifer Lopez, “Livin la vida loca” Rikija Martina, “Despacito” Luisa Fonsija, hitove “Señorita”, “La Isla Bonita”, “Volare”, “Bamboleo”, te pokazao zašto njegova turneja nosi epitet “svjetskog šoua”.
Hauser je tokom koncerta, posebno na oduševljene ženskog dijela publike, zavodljivo plesao te ležeći na bini svirao čelo.

“Set lista je pravi rolekoster emocija: publika prvo plače, onda se smije, zatim pleše. Kreće se lagano sa klasikom, kako odmiče koncert, sve je dinamičnije i luđe. Sviđa mi se raznolikost, jer se na mojim koncertima može slušati sve. Kada ste na rok koncertu, očekujete samo rok, ako je klasična muzika, to je samo klasika”, kazao je Hauser svojevremeno o svojoj turneji “Rebel with a cello”, a publika na banjalučkoj tvrđavi Kastel imala je priliku i da se uvjeri u ovu njegovu tvrdnju.

Zaštitni znak festivala je crveni tepih, na kojem su se prije koncerta pojavile brojne ličnosti iz svih sfera života: Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, muzičari Jelana Tomasević i Ivan Bosiljčić…

Za 5. i 6. jul u okviru “Banja Luka Festa” planirani su koncerti “Bijelog dugmeta”, najveće rok grupe na našim prostorima koja će nastupiti u okviru slavljeničke turneje, te najpoznatiji umjetnički par na našim prostorima Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić koji će premijerno održati zajednički koncert pod nazivom “Simfonija u dvoje” u pratnji Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno