Connect with us

Politika

Ni vrijeme, ni mjesto! SPS POLITIČKU KAMPANJU VODI PO BOLNICAMA!

Političke kampanje ne mogu se voditi u bolnici, rečenica je od prije tri mjeseca bivšeg direktora bijeljinske Bolnice ‘’Sveti Vračevi’’ prof. dr Zlatka Maksimovića. On je smijenjen, a politička kampanja SPS-a nastavljena je u bijeljinskoj bolnici.
Predstavnice Foruma žena SPS, na čelu sa predsjednicom Jelenom Rodić, juče su posjetile odjeljenje za ginekologiju i akušerstvo Bolnice ‘’Sveti Vračevi’’ u Bijeljini tom prilikom darovale opremu za porodilje i novorođene bebe, saopšteno je iz SPS-a.
Podsjetimo, početkom marta Goran Selak, lider SPS-a pohodio je bijeljinski gradski odbor na čije čelo je tada izabran dr Srđan Mijatović. Podsjetu Bijeljini iskoristili su Selak i Rodićeva kako bi kritikovali tadašnjeg direktora bolnice prof. dr Zlatka Maksimovića jer navodno nije želio da im odgovori na dopis da uruče donaciju porodiljama i bebama.
Iz bijeljinske bolnice tada su demantovali SPS i naveli:
‘’Stav JZU Bolnica “Sveti Vračevi“ u Bijeljini uvijek je bio dosljedan i isti za sve političke partije – sve donacije su dobrodošle, ali bez kamera i stranačkih promocija jer im nije mjesto u zdravstvenim ustanovama. To smo rekli i predstavnicama SPS-a koje su nas kontaktirale, želeći da sprovedu javnu medijsku i partijsku akciju u našoj bolnici. Takve promocije se vrše u mjesnim odborima i na stranačkim skupovima, a ne među pacijentima koji trebaju mir.
Sve partije koje hoće darivati po onoj hrišćanskoj: “Neka tvoja ljevica ne zna šta čini tvoja desnica“, bez kamera u bolnici i uznemiravanja pacijenata, to su uvijek mogle učiniti i mnoge su i činile. Dođu i ostave poklone i donacije, bez uznemiravanja pacijenata, snimanja i pres konferencija. Žao nam je što se ispostavlja da neki to žele raditi isključivo radi lične i stranačke promocije. Možete li zamisliti na šta bi ličile zdravstvene ustanove kada bi sve političke partije poželjele slične promocije, a u Republici Srpskoj ih je više od 30? Zato smatramo ispravnim naš stav da samo predstavnici institucija, u ime tih institucija, mogu obilaziti bolnicu i javno uručiti donacije. Naša obaveza je da brinemo o pacijentima, a ne o promociji političkih partija’’.
Novi v.d. direktora bolnice je dr Mikajlo Lazić, za kojeg se tvrdi da je jedan od najozbiljnijih kandidata SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine, pa ne čudi da je vrata bolnice otvorio za političke kampanje. Biće zanimljivo vidjeti njegovu reakciju ukoliko Ljubiša Petrović, koji je favorit za gradonačelnika, zajedno sa GrO SDS-a sutra poželi da i oni daruju porodilje. U SNSD-u i SPS-u su vjerovatno proračunali da je Petrović ljekar i da sebi tako nešto neće dozvoliti.
Podsjećanja radi, predsjednik GrO SPS u Bijeljini je dr Srđan Mijatović koji je političku karijeru počeo u SDS-u, da bi potom prešao u Pokret ‘’Uspješna Srpska’’, a onda u SP Petra Đokića odakle je prešao u SPS Gorana Selaka. S obzirom na to da voli transfere, ne čudi da je angažovan u Fudbalskom savezu BiH gdje svoju ljubav prema BiH iskazuje držanjem ruke na srcu dok svira himna BiH.

BN

Politika

SPORNA PODRŠKA SDS-a JELENI TRIVIĆ! Članovi SDS traže novu sjednicu gradskog odbora zbog brojnih nepravilnosti

Ne smiruju se tenzije u banjalučkom SDS-u. Brojni članovi ukazuju na nezakonito glasanje za podršku jednom od kandidata za gradonačelnika Banjaluke, Jeleni Trivić.
Iako je obećala radna mjesta i pare za kampanju Gradskom odboru SDS-a to neće moći ispuniti. Po staroj narodnoj, još jednom će se oni koji su vjerovali Jeleni i njenom “mentoru” iz Gradiške koji je uništio sopstvenu stranku u RS uvjeriti da je obećanje ludom radovanje. Gradski odbor SDS-a broji navodno 92 člana, od čega je na sjednicu došlo 59. Tokom rasprave i svađe članova Gradskog odbora jedan član je napustio sjednicu i ostalo je 58 članova. Za Jelenu Trivić kako je saopšteno iz Gradskog odbora ove stranke u Banjaluci glasalo je 29 ljudi, dok su za Draška Stanivukovića glasala 23 člana. 6 članova je bilo uzdržano. Nezadovoljni članovi koji su prisustvovali ovoj sjednici pitaju rukovodstvo SDS-a u Banjaluci zašto obmanjuju javnost tvrdeći da je podršku dobila Jelena Trivić kad za to nije postojala potrebna natpolovična većina. 58 -29= 29, a to nije većina poručuju članovi SDS-a koji ne žele da učestvuju u ovim malverzacijama na štetu svoje stranke. Takođe, kažu da će preduzeti sve potrebne mjere da zaštite SDS od ovakvih pokušaja falsifikovanja glasanja i obmanjivanja javnosti. Trivićeva nije dobila podršku SDS-a i to je sad jasno kao dan. Njenu pokušaji da “rasturi” SDS neće joj poći za rukom jer su čestiti članovi banjalučkog SDS-a spremni da se suprotstave svim pritiscima i neće ih noći potkupiti kao što je potkupila ovih 29 ljudi kojima je obećala radna mjesta u jednoj banci i “masnu lovu” za kampanju koju prima od stranaca.

Ali sav trud joj je uzalud. Oni koji su glasali za Jelenu Trivić su instalirani kadrovi SNSD-a poput glavnog lobiste, Branka Blanuše kojeg je SNSD imenovao za dekana Elektrotehničkog fakulteta i koji je napustio SDS zbog te funkcije. Otkud Blanuša opet u Gradskom odboru SDS-a? Odgovor je jasan – simbiozom Đajićevog i Trivićkinog fronta. Što se uspavani Blanuša sad probudio i koje mjesto mu je obećano? Uskoro opširnije…

Bilježimo brojna reagovanja članova SDS-a

Nastavi čitati

Politika

MARFI ODLAZI! Imenovan novi američki ambasador u BiH

Imenovan je novi američki ambasador u Bosni i Hercegovini – to je diplomata koji je veliki broj godina službovao u regionu zapadnog Balkana, između ostalog i u Crnoj Gori, u kojoj je obavljao odgovornu funkciju u ambasadi u Podgorici.

Žurnal javlja da je Predsjedništvo BlH na svojoj sjednici još prije nekoliko sedmica dalo agreman novoimenovanom ambasadoru. Radi se o Daglasu Džonsu.

Ambasador se trenutno nalazi u svojoj zemlji na pripremama za preuzimanje nove funkcije, što znači da trenutni ambasador u BiH, Majkl Marfi broji posljednje ambasadorske dane u Sarajevu.

Daglas D. Džons je preuzeo svoje dužnosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja u septembru 2021. On nadgleda evropsku bezbjednost, uključujući NATO, OEBS i kontrolu konvencionalnog naoružanja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku i nordijske i baltičke zemlje, kao i arktičku bezbjednost.

Džons je nedavno služio kao otpravnik poslova i zamjenik šefa misije u Misiji SAD-a pri NATO-u od avgusta 2018. do septembra 2021. Obavljao je još dvije dužnosti kao zamjenik šefa misije u američkim ambasadama u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Njegova prethodna domaća zaduženja uključuju direktora Kancelarije za održavanje mira, sankcije i borbu protiv terorizma u Birou za međunarodne organizacione poslove pri Državnom sekretarijatu, direktora za NATO i Zapadnu Evropu u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, kao i člana američke delegacije u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

U inostranstvu je takođe služio kao stariji civilni predstavnik u Pokrajinskom timu za rekonstrukciju u Džalalabadu u Avganistanu, i u američkim ambasadama u Sarajevu, Dablinu i Tel Avivu. Džons ima diplome osnovnih studija sa Bovdoin koledža i magistraturu iz međunarodnih odnosa sa univerziteta Prinston.

Mondo

Nastavi čitati

Banjaluka

“OVO JE ISTORIJSKA PRILIKA” Drinić predlaže da Banjaluka bude glavni grad Srpske

Banjaluka ima istorijsku priliku da postane glavni grad Republike Srpske, poručuje poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić, te najavljuje da će amandmanski djelovati na Deklaraciju Svesrpskog sabora o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Drinić smatra da o ovom pitanju mora da postoji nacionalno jedinstvo.

– Ranije su takve pokušaje opstruisali bošnjački političari, a Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda nova je prilika da riješimo i to u Narodnoj skupštini Republike Srpske – kaže Drinić.

Napominje da najveći grad u Republici Srpskoj vodi odgovornu nacionalnu politiku, te da nova generacija srpskih političara u Banjaluci završava centralni spomenik poginulim borcima iz svih dijlova Republike Srpske, nakon tri decenije, uprkos sim opstrukcijama.

– Naša je obaveza da pamtimo. Da ne dozvolimo ponavljanje istorije. Da ujedinimo narod. Da se razlikujemo po nekim političkim pitanjima, ali da znamo šta nam je vitalni nacionalni interes i da njime ne trgujemo. Da jačamo ekonomiju. Da pišemo ćirilicom. Mi se tako i ponašamo – zaključuje Drinić.

Nastavi čitati

Aktuelno