Connect with us

Društvo

DANAS JE SPASOVDAN: Praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja danas Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obilježava 40 dana nakon Vaskrsa.

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.

Prema hrišćanskom vjerovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: “Idite po svemu svijetu i propovijedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko povjeruje i krsti se, biće spasen, a ko ne povjeruje biće osuđen”.

Da bi u tome uspjeli, Hristos im je obećao Duha utješitelja i zapovjedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli prenijeti Hristovu vjeru u svijet i time ljude spasavati u vjeri – odatle naziv Spasovdan.

Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši djelo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Na večernjoj službi, koja se služi u srijedu uoči Vaznesenja, vrši se u skladu sa crkvenim tipikom, takozvano odanije Pashe, neka vrsta opraštanja sa Vaskrsom.

Spasovdan je slava manastira Visoki Dečani, Beograda, Banjaluke, Nevesinja i Istočnog Novog Sarajeva.

Koliki je značaj Spasovdana govori podatak da je najstariji istorijsko-pravni dokument srpske srednjovjekovne države – Dušanov zakonik obnarodovan baš na Spasovdan 1349. godine.

Društvo

I SUNCE I KIŠA: Kakva nas temperatura očekuje sutra

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti uglavnom sunčano vrijeme uz oblačne periode i temperaturu vazduha do 33 stepena Celzijusova.

Kasnije tokom dana očekuje se toplije vrijeme uz postepen razvoj oblačnosti, koja lokalno može usloviti prolaznu kišu ili pljusak, pretežno po brdsko-planinskim predjelima na istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni do sjeveroistočni, a u Hercegovini ujutro pojačan uz jake udare bure.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 20, u višim predjelima od 10, a dnevna od 27 do 33, u višim predjelima od 23 stepena Celzijusova. piše Srna.

 

Nastavi čitati

Društvo

HOLANĐANIN KRENUO NA BALKAN SPREMAN ZA RAT! Tamo ga dočekalo ono što nije očekivao ni u snovima

Holandski travel bloger Luk Patrik Hugmoed nedavno je posjetio Balkan, te je prenio utiske o svojoj posjeti.

Ovaj mladić je na Instagramu prvo objavio nekoliko fotografija i video iz BiH te ispričao kako mu je bilo u zemlji za koju su mu, kako kaže, mnogi rekli da je opasna.

„Toliko ljudi mi je reklo da budem oprezan kada idem u Bosnu (i druge balkanske zemlje). Zašto ideš tamo? Zar ne znaš da je tamo jako opasno? Zabavi se gazeći na minu, govorili su mi. Nakon što sam posjetio Bosnu i Hercegovinu već 3 puta, sa sigurnošću mogu reći da je to jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope. Čak bih rekao da je to jedna od najboljih evropskih zemalja za putnike“, napisao je Luk na društvenoj mreži.

Dodao je da mu se najviše svidjelo Sarajevo.

„Nije najljepši grad, ali je najzanimljiviji. Najviše me zaintrigirala istorija grada, istorija devedesetih, kao i mnoge stvari koje su se događale ranije“, objasnio je.
„Sarajevo nije najlepše, ali Mostar jeste. Bez sumnje najljepši grad u Bosni i Hercegovini“, nadovezao se. Izdvojio je i vodopad Kravice, za koji kaže da je njegovo omiljeno mjesto u zemlji. Napomenuo je da je BiH odlična destinacija za ljubitelje prirode.

Potom se Luk uputio u Hrvatsku gde je posjetio Dubrovnik, Split, Zadar i Pulu. Najviše mu se svideo, Zadar.

„Split i Dubrovnik su lijepi i apsolutno ih vrijedi posjetiti, ali nisu idealni za moj ukus. Zadar jeste. Najviše su mi se svidjele morske orgulje. Zadar mi je najdraži grad u Hrvatskoj jer se u njemu ne osjeti gužva“, objasnio je.

„Hrvatska je jedna od najljepših i najpopularnijih zemalja na svijetu. Kao nekome ko preferira mir i tišinu na putovanjima, ne čudi što Hrvatska nije jedan od mojih apsolutnih favorita u Evropi, ali sam ipak imao relativno dobro iskustvo“, dodao je Luk koji je prije BiH i Hrvatske posjetio i Crnu Goru.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano, temperatura do 33 stepena

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti uglavnom sunčano vrijeme uz oblačne periode i temperaturu vazduha do 33 stepena Celzijusova.

Kasnije tokom dana očekuje se toplije vrijeme uz postepen razvoj oblačnosti, koja lokalno može usloviti prolaznu kišu ili pljusak, pretežno po brdsko-planinskim predjelima na istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren vjetar, sjeverni do sjeveroistočni, a u Hercegovini ujutro pojačan uz jake udare bure.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 20, u višim predjelima od 10, a dnevna od 27 do 33, u višim predjelima od 23 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Aktuelno