Connect with us

Svijet

IRAN PORUČIO IZRAELU “Ukoliko napadnete Liban, očekujte razorni rat”

Izrael će se suočiti sa katastrofalnim ratom ukoliko njihove snage napadnu Liban, poručio je Iran reagujući na pojačanu prekograničnu vatru između IDF-a i Hezbolaha.

Premijer Benjamin Netanijahu rekao je ranije ovog mjeseca da je Izrael “spreman za veoma intenzivnu operaciju” duž granice sa Libanom.

Iranska misija pri UN označila je pripreme Izraela kao “psihološki rat” i “propagandu”, ali je upozorila da će uslijediti “razarajući rat” ukoliko Izrael izvrši potpuni napad na libansku teritoriju.

“Na stolu su sve opcije, uključujući potpuno aktiviranje svih frontova otpora”, saopštila je iranska misija, koja je ranije navela da Hezbolah “ima resurse da brani sebe i Liban” i da će poraziti Izraelske odbrambene snage.

Izrael je u subotu ujutro pogodio nekoliko lokacija u južnom Libanu.

“U proteklih nekoliko sati, ratni avioni su napali nekoliko ciljeva Hezbolaha, uključujući vojni objekat u oblasti Zibkin, dve operativne infrastrukturne lokacije u oblasti Hiam i zgradu Hezbolaha u oblasti El Adisa”, saopštio je IDF.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant upozorio je ranije ove nedjelje da, iako Izrael ne traži rat sa svojim susjedom, “sprema se za svaki scenario”.

On je dodao da bi Izrael mogao da vrati “Liban u kameno doba”.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je odgovorio rekavši da potencijalni rat ne bi imao “nikakva ograničenja i pravila”.

Svijet

HOROR SCENE U ITALIJI! Odrubio bratu glavu i bacio s balkona, pa pozvao policiju

Italijanska policija uhapsila je 57-godišnjeg muškarca koji je prerezao vrat svom bratu (70) i odrubio mu glavu dok je spavao.

Nakon što je odrubio glavu, bacio je sa balkona i pozvao policiju, objavila je Ansa, a prenosi Tanjug.

Ubistvo se dogodilo u naselju Panarano u blizini Beneventa južno od Napulja.

Policija je saopštila da razlog ubistva još uvijek nije poznat, kao i da mu je prethodila “sitna svađa”.

Nastavi čitati

Svijet

NIJE SAMO POKUŠAJ UBISTVA! Atentat na Fica prekvalifikovan u teroristički napad!

Pokušaj ubistva premijera Slovačke Roberta Fica reklasifikovan je i istraživaće se kao čin terorizma, saopštio je slovački državni tužilac Maroš Zilinka.

-Na osnovu dokaza koji su prikupljeni tokom istrage, slučaj će dalje biti klasifikovan kao naročito ozbiljan zločin – teroristički čin – naveo je Zilinka na društvenim mrežama.

On je dodao da je osumnjičeni za pokušaj ubistva Fica već obaviješten o promjeni statusa slučaja.

Pisac Juraj Cintula ranio je Fica 15. maja u gradu Gandlova na zapadu Slovačke. Napadač je uhapšen i optužen za pokušaj ubistva iz političkih razloga.

Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak izjavio je ranije ove sedmice da će se Fico uskoro pojaviti u javnosti i da će početi postepeno da vrši svoje dužnosti.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN NEĆE DA ODUSTANE, Trampu rapidno raste popularnost!

Američki predsjednik Džozef Bajden odbacio je spekulacije da namjerava da odustane od kandidature na novembarskim izborima, navodeći da će ustrajati i na kraju pobijediti rivala, Donalda Trampa.

– Ostajem u trci do kraja. Pobijedićemo, jer, kada se demokrate ujedine, uvijek pobijedimo. Kao što smo pobedili 2020. godine, pobijedićemo ga i 2024.- rekao je Bajden nekoliko sati pošto je Njujork tajms, citirajući neimenovane izvore u Demokratskoj partiji, objavio da predsjednik SAD razmišlja da li da odustane od trke za drugi mandat.

Njujorški dnevnik piše da je Bajden, jednom od ključnih saradnika, rekao da mu je jasno da će teško spasiti kampanju ukoliko u narednim danima ne ubijedi javnost da je sposoban da obavlja funkciju predsjednika.

Tekst u Tajmsu izazvao je, odmah zatim, pravu paniku među demokratama, koji su se rastrčali da ubijede javnost da ne spremaju rezervnog kandidata, te da stranka i dalje čvrsto stoji iza Bajdena kao najboljeg rivala Trampu.

Istovremeno, Njujork tajms je objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja, prema kojem Tramp ima šest odsto veću podršku od Bajdena, odnosno najviše od kada je postalo izvjesno da će njih dvojica biti glavni rivali u trci za Bijelu kuću.

Demokrate su imale spreman odgovor i na to istraživanje, pa su suparnicima u Predstavničkom domu ubrzo poslali dopis u kojem tvrde da je razlika između kandidata na nivou statističke greške.

I potpredsjednica SAD, Kamala Heris koja je posljednjih dana slovila kao moguća zamena za Bajdena, čvrsto je podržala svog šefa, navodeći da će se “boriti i pobijediti”.

Bajden će se, kako je navela Bijela kuća, uskoro sastati sa dvadesetak guvernera iz redova Demokratske partije, te razgovarati sa nizom uticajnih članova stranke kako bi ih ubijedio da je i dalje ozbiljan kandidat za pobjedu na novembarskim izborima.

Nastavi čitati

Aktuelno