Connect with us

Zanimljivosti

Ovan očaran novim poznanstvom, Vage u žestokoj svađi

Pročitajte dnevni horoskop za 1. oktobar 2022. godine!

OVAN
Dnevni horoskop za 1. oktobar 2022. godine savjetuje Ovnove da iskoriste dan za druženje sa porodicom. Ostavite poslove i planove po strani i uživajte u dragocjenim trenucima sa najdražima. Slobodni Ovnovi imaju priliku da preko muške osobe upoznaju nekog s kim će poželjeti da prodube odnos.

BIK
Za vas nema odmora, previše je posla koji treba da obavite i ne možete da se opustite. Potrudite se da uveče odvojite vrijeme za druženje, prijaće vam da “razbistrite glavu”. Gledajte da ne trošite previše, dug je mjesec, ne zalećite se.

BLIZANCI
Potrebno vam je da se odmaknete od problema koji vas pritiskaju kako biste sagledali situaciju iz drugog ugla i pronašli rješenje. Očekujte pomoć prijatelja. Moguće su razmirice sa partnerom, ali brz ćete naći zajednički jezik.

RAK
Provedite ovaj dan aktivno, pozovite društvo, organizujte piknik. Muče vas ljubavni problemi, zapitajte se koliko ste iskreni u vezi. Slobodni Rakovi mogu da očekuju poziv od stare ljubavi, ovo nije veza kojoj bi trebalo da se vratite.

LAV
Jedna ženska osoba će vam se obratiti za pomoć, potreban joj je savjet. Budite blagi, pomozite joj da sama uvidi gdje griješi, ne namećite joj svoje mišljenje. Danas možete da očekujete priliv novca, najvjerovatnije od nekog člana porodice.

DJEVICA
Dnevni horoskop za 1. oktobar 2022. godine donosi dobre vesti Djevicama. Otkrićete jednu tajnu koja će vam mnogo značiti za dalje planove. Izbjeći ćete veliku grešku. Skloni ste troškarenju danas, ne zaboravite da obradujete nekog poklonom.

VAGA
Bilo bi dobro da danas povedete računa o tonu. Ne dozvolite da vaši problemi utiču na to kako sa drugima razgovarate, postoji mogućnost svađe sa dragom osobom, a bez realnog razloga. Slobodne Vage mogu da očekuju poziv za izlazak. Prihvatite ga!

ŠKORPIJA
Današnji dan vam donosi razrješenje nekih finansijskih problema. Pomoć stiže od osobe od koje ste se najmanje nadali. Ne zaboravite da joj se zahvalite. U drugoj polovini dana izdvojite vrijeme za prijatelje, neophodno vam je da se malo opustite.

STRIJELAC
Ako ste planirali da danas ljenčarite, ništa od toga! Očekuju vas porodične obaveze koje više ne možete da odlažete. Bićete zadovoljni kad sve završite. Partner ima neku tajnu zbog koje je povučen u posljednje vrijeme. Ne pritiskajte ga, pustite ga da se otvori pod svojim uslovima.

JARAC
Danas ste posebno kreativni, iskoristite ovaj nalet energije da uljepšate svoj dom. Posvetite pažnju na starijem članu porodice, osjeća se ranjivo, potrebna mu je topla riječ. Slobodni Jarčevi dobiće poziv od osobe iz bliskog okruženja koji će ih začuditi.

VODOLIJA
Upetljali ste se u odnos koji vam ne prija, osjećate da ste rastrzani između osjećanja i obaveza. Baš zato bi danas bilo dobro da isključite telefon, malo se osamite i razmislite o svemu. Očekujte priliv novca, najvjerovatnije ćete dobiti uplatu od koje ste digli ruke.

RIBE
Dnevni horoskop za 1. oktobar 2022. godine savjetuje Ribama da iskoriste dan samo za sebe. Dosta ćete bili nesebični, danas se posvetite svom uživanju. Moguć je flert, pa i strastven susret sa osobom koja već neko vrijeme čezne za vama. Uživajte, što da ne?

Zanimljivosti

NAUČNICI DEŠIFROVALI “BEBEĆI” GOVOR! Evo šta su otkrili

Bebino gugutanje je mnogo više od onog što se nama čini, smatra stručnjak.

Kada bebe guguću, možda govore roditeljima kako da razgovaraju sa njima. Iako naučnici već znaju da razgovor sa bebama pomaže novorođenčadima da nauče da govore, čini se da učenik zapravo vodi glavnu riječ.

Novo istraživanje otkriva da kada bebe „pričaju“, mogu da promene način na koji njihovi roditelji komuniciraju sa njima kako bi maksimizirali svoj potencijal za učenje. Oni su u osnovi bebi šefovi, ali na najbolji mogući način, prenosi 24sata.hr.
„Bebe zapravo oblikuju svoje okruženje za učenje na načine koji olakšavaju učenje“, rekao je koautor studije Steven Elmlinger, diplomirani psiholog sa Univerzitetu Kornel.

Dobro je dokumentovano da kada roditelji koriste „bebi razgovor“, bebama je lakše da uče. Kraće rečenice, jednostavnije riječi i sporije riječi višeg tona pomažu bebama da se fokusiraju i postave temelj za jezik.

Iako je mnogo manje proučavano, čini se da je isto i sa gugutanjem bebe. Kada bebe ispuštaju zvukove, one pokušavaju da ‘istupe iz svijeta’ i skoro uvijek su uspješne.
Istraživanja ukazuje na to da kako bebe dostižu različite faze u svom razvoju i menjaju način na koji verbalno komuniciraju, mame i tate mijenjaju svoj „bebi razgovor“. To bi moglo da znači da roditelji ne utiču samo na djecu, već i da djeca oblikuju ponašanje svojih roditelja.

Druga istraživanja pokazuju da kada bebe pokazuju i guguću o određenom predmetu, roditelji će vjerovatnije govoriti o tom objektu. Na primjer, ako dijete počne da guguće sa plišanim psom, mama i tata će vjerovatno vježbati da izgovore riječ ili zvuk psa, ili oboje.

„Znamo da govor roditelja utiče na to kako djeca uče – to ima smisla – i da sopstvena motivacija beba takođe mijenja način na koji uče“, rekao je Elmlinger i dodao da „ono što nije proučavano je veza između toga kako djeca mogu da promjene svoje roditelje ili jednostavno promeni okruženje za učenje u celini.

Kako kaže, to je ono što pokušavaju da urade.

Da bi stekli širu sliku o važnosti gugutanja beba, naučnici su proučavali ponašanje 30 majki i njihovih beba. Pokazalo se da kada beba guguće, majka odgovara jednostavnijim rečenicama i rečima nego kada beba ćuti. Što više roditelji razgovaraju sa bebama na ovaj način, bebe će brže shvatiti govor.

„Zaključak je da je bebino gugutanje mnogo više od onoga što se na prvi pogled čini. To je bebin način da dobije što više informacija od odraslih. Nije besmisleno“, kaže Elmlinger.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

“BIĆE VIŠE ROBOTA NEGO LJUDI”: Mračna prognoza Ilona Maska

Šef Tesle Ilon Mask prikazao je dioničarima snimak Optimus robota koji radi u jednoj od fabrika, i pritom ih izvijestio kako teče razvoj ove mašine.

Dosta smo napredovali sa Optimusom u kratkom periodu, i došli smo do robota koji zapravo vrši i neke korisne stvari u fabrikama danas – rekao je Mask.

Dodao je da dva Optimusa rade u fabrici u Fremontu u Kaliforniji, kao i da se “nekoliko njih nalazi i u Palo Altu”.

Do kraja godine, dodao je, Optimus će dobiti “jednu veliku reviziju hardvera”, a zatim slijedi ograničena serijska proizvodnja za korišćenje robota u fabrikama, gdje će dalje biti testiran.

Mask je predvidio i da će sljedeće godine Tesla imati “više od hiljadu, možda i nekoliko hiljada” Optimus robota koji rade za ovog proizvođača električnih vozila, rekavši da imaju dovoljno resursa da to uspešno izvedu.

Istakao je da će robot, jednog dana, biti i dovoljno autonoman da dopusti ljudskom kolegi da mu da instrukcije.

Čak, naveo je, Optimus će učiti izvršavanje nekih zadata samo ako gleda snimak toga.

Dodatno, Mask je dioničarima na sastanku rekao da će odnos “humaniodnih robota i ljudi biti veći nego 1:1”, i da “Tesla prednjači u tome”, podgrijavši time strahove o “ustanku mašina”, prenosi B92.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

“TRAŽIM MUŽA” Lijepa Banjalučanka zapalila društvene mreže (FOTO)

Danijela Veleušić iz Banjaluke plijeni ljepotom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

To govore svi oni koji su bili u kontaktu sa ovom Banjalučankom. Momci je salijeću, dobija mnoštvo pršte ponude za vezu i brak. Iako zvuči logično, mlada Danijela uspjela je da pratioce na društvenim mrežama zbuni i navede na razmišljanje.

Objavila je fotku sa transparentom u rukama na kojem piše “Tražim muža”. Hm, zar ona da traži? Valjda bi on nju trebao da traži… Mota se ta misao ljudima po glavi. Ipak, ova Danijela je za BL portal riješila dilemu.

“Ne tražim muža. Ovo je bilo za potrebe snimanja spota”, rekla nam je ona kratko kroz smijeh.

Osim toga, kroz šalu je dodala i da je još uvijek slobodna. Ljepotica Danijela nema momka – čeka onog pravog.

 

Nastavi čitati

Aktuelno