Connect with us

Svijet

Nove šok teorije o razlici između Kosova i Ukrajine stižu sa Zapada: Cijelu priču je “zakuvala” jedna američka političarka

Nova pitanja bude i nova pravdanja, a trenutno prednjače tvrdnje da je Kosovo oduvijek imalo autonomiju i da mu to daje pravo na otcjepljenje, pa se čak stiže dotle da je skoro pa bilo nezavisno od Srbije.

Upravo toliko daleko se došlo u pravdanju otcjepljenja Kosova, nakon što je jedna američka političarka koja se kandiduje za Kongres u ime republikanaca upitala “Zašto je Srbija morala da ustupi Kosovo, a Ukrajina ne mora da se odrekne ni djelića teritorije?”

U odgovoru na pitanje poručivali su joj da “miješa babe i žabe”.

– Kosovo i Vojvodina su već dobili autonomiju prije nego što je Jugoslavija počela da se raspada. Lažni referendum je korišćen da se oduzme pomenuta autonomija. Tada je genocid nad Albancima postao intenzivniji – samo je jedan od odgovora.

Ne tako mali broj objašnjenja nadovezao se u istom tonu.

– Ne poredite situaciju na Kosovu sa Ukrajinom, jer je Kosovo imalo autonomiju u bivšoj Jugoslaviji od 1974. godine, kada je Slobodan Milošević postao premijer Srbije i odlučio da okupira i deligitimizira autonomiju Kosova 1989. Prvo se obrazujte pre nego što dijelite dezinformacije – takođe je poručio jedan korisnik tvitera.

“Argumenti ne stoje”
Govoreći o tome, direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je za Blic da argumenti ne stoje, i da se iz federacije koju je Kosovo imalo nije mogla roditi nezavisna država, ali i da su Ukrajina i Kosovo potpuno različiti slučajevi.

– U ljudskoj je prirodi da poslije 10 godina sve zaboravi, a političari zaboravljaju poslije tri godine. Ukrajina je samostalna država, a Kosovo je bilo dio Srbije i pred raspad Jugoslavije koristili su autonomiju koja je bila skoro pa federacija i statusno nije bila republika. Sve do 1994. godine se borilo za visoku autonomiju, a onda od 1994. pod uticajem Danske, a prikriveno pod uticajem Njemačke i Holandije, počelo se sa težnjom za nezavisnošću pa se pojavio i OVK, neko ih zove gerilom neko teroristima – napominje Janjić.

Paraelu između Kosova i Ukrajine nedavno je povukao i milijarder i vlasnik kompanije “Tesla” Ilon Mask, kada je objavio na Tviteru da bi situacija u Ukrajini možda mogla da se riješi na sličan način kao što je riješena na Kosovu, i objavio link portala Britanika koji govori o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova.

Svijet

Mađarska mora platiti kaznu od 200 miliona evra jer vodi SOPSTVENU MIGRANTSKU POLITIKU

Sud pravde EU saopštio je odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona evra jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU”, navodi se u saopštenju suda.

U objavi se dodaje da Mađarska nije ispoštovala presudu iz 2020. godine u vezi sa međunarodnom zaštitom azilanata, njihovom pravu da zatraže zaštitu i ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o žalbi na odbijanje zahtjeva.

“Pritom ta država, ne obazirući se na princip iskrene saradnje, namjerno izbjegava primjenu zajedničke politike EU o međunarodnoj zaštiti u cjelini, kao i primjenu pravila koja se odnose na ilegelan boravak državljana trećih zemalja”, piše u saopštenju koje je objavljeno na veb stranici suda.

Sud pravde EU zaključio je da Budimpešta takvim ponašanjem “ozbiljno podriva princip solidarnosti i pravične podjele odgovornosti među članicama”.

Nastavi čitati

Svijet

Osam članica EU imaju zahtjev: OGRANIČITE RUSIMA KRETANJE

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski i šefovi diplomatija još sedam članica Evropske unije zatražili su da EU hitno uvede ograničenje kretanja ruskih diplomata u šengenskom prostoru.

“Obavještajne službe, propaganda ili čak priprema sabotaža glavni su dio rada velikog broja ruskih diplomata. Slobodno kretanje ljudi sa ruskim diplomatskim pasošem akreditovanih u jednoj zemlji po cijelom šengenskom prostoru olakšava štetne aktivnosti”, navedeno je u pismu koje su ministri poslali visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelu.

Šefovi diplomatija Češke, Danske, Estonije, Letonija, Litvanije, Nizozemske, Poljske i Rumunije zatražili su da se u 14. paket sankcija protiv Rusije ubaci i to da ruske diplomate i članovi njihovih porodica imaju pravo da se slobodno kreću isključivo u zemlji u kojoj se akreditovani, javila je novinska agencija “ČTK”.

Poljska je, krajem maja, poslije serije podmetnutih požara ovog proljeća, ograničila kretanje ruskim diplomatama pa oni mogu da se kreću samo u regionu Varšave, konzuli još u vojvodstvu u kome je konzulat, dok se na ambasadora Sergeja Andrejeva te restrikcije ne odnose.

“To je odluka naše države ali imamo dokaze da ruska država učestvuje u odobravanju sabotaža i u našoj zemlji. Nadamo se da će to Ruska Federacija shvatiti kao važno upozorenje”, kazao je tada šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski, navodi “b92”.

Nastavi čitati

Svijet

SATIMA MUČILI DJEVOJKU, potom je onesvješćenu bacili u rijeku

Trojica muškaraca i jedna žena su satima mučili i noževima ubadali sedamanaestogodišnju djevojku, koju su potom onesvješćenu bacili u rijeku Ems u Njemačkoj. Na sreću, djevojka je preživjela.

Tri muškarca su u pritvoru zbog pokušaja ubistva, a žena je uhapšena zbog pomaganja i podržavanja izuzetno brutalnog zločina i podstrekavanja na ubistvo.

“Zločin je veoma jeziv i surov. Motiv je trenutno nepoznat. Djevojčica je imala veliku sreću da je preživjela ovaj zločin,” rekao je u utorak Aleksandar Retemajer iz javnog tužilaštva u Osnabriku.

Zločin se dogodio 27. maja.

Prema prvoj izjavi istražitelja, 17-godišnja djevojka je poznavala četvoro optuženih.

“Prema njenim izjavama, optuženi ju je više sati mučio na usamljenom mjestu gdje su je namamili. Na kraju je onesvješćena bačena i vezana u hladnu rijeku Ems,” rekao je državni tužilac Aleksandar Retemajer.

Mjesto gdje je bila zlostavljana je napušteni dio pozorišta na otvorenom u Mepenu. Usljed zlostavljanja tinejdžerka je zadobila povrede opasne po život. Retemajer sumnja da se probudila iz nesvjesti u hladnoj vodi i uspjela da se spase “Temperatura vode u rijeci te noći bila je 12 stepeni,” dodao je on.

Prema navodima istražitelja, pretučena devojka je uspjela da izađe iz rijeke na obalu. Posljednjom snagom dovukla se do svoje kuće i pozvonila, a zatim izgubila svijest i srušila se na prag.

Hitna pomoć primila je poziv u 04.12 časova.

Djevojčica je sa povredama opasnim po život prevezena u bolnicu. Istražitelji su saopštili da život djevojčice više nije u opasnosti.

Kako je saopšteno iz policije i državnog tužilaštva, četvoro optuženih su 24-godišnji muškarac, 27-godišnja žena i dva 19-godišnjaka. Istraga o tačnom slijedu događaja i motivu zločina je u toku.

Policija nije objavila nikakve informacije o njihovom identitetu, prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Aktuelno