Connect with us

Banjaluka

Gradska uprava održala sastanak sa predstavnicima vrtića: Odluka o štrajku tek večeras

U Gradskoj upravi danas je održan sastanak sa predstavnicima Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

“Imali smo konstruktivan sastanak i usaglasili smo se da je potrebno naći najbolje rješenje, kako ne bi došlo do štrajka vrtića najavljenog za sutra. Došli smo do zajedničkih prijedloga, koji će večeras biti razmatrani na sjednici Sindikalne organizacije Centra. Nadamo se razumijevanju i da će biti doneseno adekvatno rješenje”, kazala je savjetnica gradonačelnika za ekonomska pitanja Valentina Aničić.

Iz Gradske uprave i tokom današnjeg sastanka istakli su da je Gradska uprava uradila sve što je mogla da bi ispunila zahtjeve radnika Centra.

Međutim, roditeljima ovaj sastanak nije puno pomogao. Prema riječima jedne majke, odluka da će tek večeras biti poznato da li će vrtići od sutra u štrajk nije joj mnogo pomogla.

“Nije fer da Grad tek danas pokušava naći rješenje i da se odluka o štrajku, koji je najavljen prije sedam dana, donosi večeras. Ja ne mogu večeras razmišljati gdje ću sa djetetom ukoliko vrtići sutra ne budu radili”, rekla nam je majka jedne djevojčice koja nije željela navoditi ime.

Slični komentari mogu se naći i na društvenim mrežama. Iako je podrška roditelja radnicima Centra za predškolsko očigledna, mnogi su u nedoumici da li će vrtići sutra raditi ili ne.

Podsjećamo, Sindikalna organizacija Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci najavila je generalni štrajk od četvrtka, 20. oktobra.

Traže da im ispune sljedeći zahtjevi – povećanje plata za sve zaposlene u Centru u iznosu od 50 maraka, kako je obećano od isplate avgustovske plate, a što još nije realizovano. Drugi zahtjev je zaključivanje kolektivnih ugovora za zaposlene čime bi se kroz izmjenu koeficijenata plate dodatno povećale, a treći da svako povećanje primanja i plata zaposlenih u Gradskoj upravi Banjaluka u istom iznosu bude i povećanje primanja i plata zaposlenih u Centru.

Banjaluka

NEPRISTUPAČAN TEREN: Gradonačelnik obišao radove na izgradnji vodovodnog sistema u naselju Ponir, uskoro redovno vodosnabdijevanje

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je danas radove na izgradnji vodovodng sistema u naselju Ponir, a riječ je o vodovodnom sistemu Jagare-Ponir-Starčevica-Debeljaci.

Tom prilikom on je poručio kako je riječ o izuzetno izazovnom projektu, s obzirom da je riječ o nepristupačnom i teškom terenu.

-Da bi smo započeli realizaciju ovog projekta bilo je potrebno da se stvori hiljadu preduslova. Ali nijedan preduslov i nijedan uslov se ne stvaraju, ukoliko se vi za to grčevito ne izborite. Radi se o jednom našem cilju, koji smo skoro pa u potpunosti ostvarili – a to je da svako naselje u ovom gradu, svaki dio i svaki pedalj, budu pokriven vodom, da svi imaju gradsku vodu i redovno vodosnabdijevanje. Da bi smo to uradili bilo je potrebno da uložimo i ulažimo više desetina miliona KM. Tako smo na teritoriji Bronzanog Majdana to i uradili i danas ona situacija koja je bila prije – da vode ima pa nema – uložili smo više od 2 miliona KM i to smo riješili. Slavićka očekujemo da će biti gotova do kraja maja ili početka juna, što će omogućiti uredno vodosnabdijevanje za više od 150 domaćinstava. Ista je situacija i sa Donjim Kolima. Uskoro zvaršavamo i projekat vode u Racunama. Kada sve pogledamo, došlo je do ove tačke, gdje se sada nalazimo a koja nam je važna. Za redovno vodosnabdijevanje, za cijele jagare uloženo je gotovo 1,7 miliona KM, te više stotina domaćinstava i sve kuće u budućnosti koje će se graditi, imaće uredno vodosnabdijevanje. Bez Jagara voda nije mogla da dođe ovdje – kazao je on.

Naglasio je i to kako je bilo potrebno da se urade potisni cjevovde i sve drugo što je bilo neophodno da bi danas, kako kaže gradonačelnik – vodu mogli da dovuku na Ponir.

-Za nas je ponir jedna od najvažnijih kota. Radićemo dva rezervoara od 300 kubnih metara, sa više od 14 kilometara vodovodnog sistema da bi Ponir imao vodu. Kada zavšrimo ova dva rezervoara, onda možemo raditi krakove ka Trešnjiku i ka Debeljacima i spuštati se u visinske zone Starčevice, Potoka, kuća koje se nalaze u sklopu Rekerativne zone. Ovo nikada prije nije bilo, ovo je važan projekat. Rok za izvođenje radova je godinu dana. Mi smo radovi počeli prošle godine i ovo bi moglo da bude gotovo do početka naredne godine – rekao je gradonačelnik.

Gradksi menadžer, Bojan Kresojević poručio je kako je ova gradska administracija od početka mandata završila 205 kilometara cjevovoda.

-Ovo je zaista najveći iskorak u gradu. Kada uzmemo u ozbir da ćemo u okviru projekta vodosnabdijevanja Ponir, koji se između ostalog finansira iz sredstava Evropske unije, imati dodatnih 14 kilometara cjevovoda, te sa započetim radovima u Šumarima i svim ostalim projektima koje uveliko radimo, imaćemo i do 270 kilometara cjevovoda do kraja 2024 godine, što nas dovodi – sa početnih 92 do trenutnih 99 posto građana Banje Luke koji će biti pokriveni gradskim sistemom vodosnabidjevanja. Na to sve možemo biti ponosni. Porethodne sedmice smo imali važnu posjetu evropske delegacije koji vrše nadzor na realizacijom projekta koji oni finasiraju. Tada smo im rekli da su za nas najveći nadzor građani i da se trudimo da dinamika bude mnogo bolja i brža od one koja je projektovana. Nakon što su obišli, između ostalog i ovo gradilište, potvrdili su da je dinamika na zavidnom nivou – kazao je gradski menadžer.

Jedan od mještana ovog dijela grada, Nikola Ćurlić rekao je kako je Ponir oduvijek imao problema sa vodosnabdijevanjem, te je zahvalio gradonačelniku i njegovim saradnicima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

-Zahvaljujemo se gradonačelniku i njegovim sradnicama koj su unijeli veliku trud za ovaj projekat. Da nije njihovog angažovanja, vjerovatno bi ovaj projekat duže trajao. Trasa je teška, radnici rade vrijedno svaki dan. Mi otkako postojimo imamo problem sa vodom, jer je ovo visinksa zona gdje voda nestaje veoma često, posebno u ljenim mjesecima, pa smo se snalazili ko kako zna – kazao je on.

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“, a svi projekti u okviru investicionog ciklusa „Voda 3“ finansiraju se sredstvima Evropske unije.

Nastavi čitati

Banjaluka

U Kulturnom centru BANSKI DVOR sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „BANJALUČKI BIJENALE“

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „Banjalučki bijenale“, koje ove godine okuplja čak 145 učesnika iz 10 zemalja Evrope.

Ovom događaju prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac, koja je poručila kako je riječ o takmičenju na koje cijela Banja Luka može da bude zaista ponosna.

-Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale“ održava se po osmi put i svi na njega možemo biti ponosni. Svake dvije godine imamo sve veći broj učesnika i sve zvučnija imena članova žirija, ali i predavača. Grad Banja Luka je prepoznao važnost ovog događaja i nastavlja da podržava Umjetničku školu „Vlado Milošević“ u ovom ali i sličnim projektima – kazala je Savić – Banjac.

Ujedno, iskoristila je priliku da čestita organizatoru na sjajno organizaciji jednog ovakvog događaja, te da učesnicima poželi mnogo sreće.

-Sa druge strane, pozivam publiku da posjete ovo takmičnje, koje traje do petka – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Inače, „Banjalučki bijenale“ već tradicionalno organizuje Umjetnička škola “Vlado Milošević”.

Direktor ove škole, Damir Jovanić poručio je kako su se na bijenale ove godine prijavili takmičari sa određenim zapaženim rezultatima, te da će svi takmičari imati i priliku da na master- klasterima čuju pohvale, primjedbe, ali i određene smjernice članova žirija.

Takmičenje se odvija u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke ili dva klavira), te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

Završni koncert biće održan u petak, 24. maja, u Banskom dvoru kada će biti uručene nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Aktuelno