Connect with us

Hronika

ZELJKOVIĆ I OSTALI NEGIRALI KRIVICU! “Nije bilo malverzacija sa NABAVKOM MASKI i medicinske opreme”

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, te još četiri optužena za zloupotrebe pri nabavkama medicinske opreme u periodu pandemije virusa korona kojima su načinili milionsku štetu po budžet Srpske negirali su krivicu u banjalučkom Okružnom sudu.

Osim Zeljkovića, da nisu krivi izjavili su direktori firmi “Procontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić koji je takođe rekao da nije kriv.

Optužnicu protiv njih podiglo je Republičko tužilaštvo i njom se Zeljkoviću stavlja produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i primanje mita.

Tužilaštvo je u ovom slučaju uz optužnicu sudu dostavilo 2.525 materijalnih dokaza, odnosno pisanih dokumenata.

Ranije je Okružni sud u Banjaluci odbio da potvrdi optužnicu protiv Zeljkovića i ostalih i vratio je na doradu. Tom optužnicom Zeljkoviću je bio na teret stavljen i nesavjesan rad u službi.
Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Zeljković je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za čak 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca za krivično djelo zloupotreba u postupku javne nabavke.

Iz Republičkog javnog tužilaštva saopšteno je da je nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, Zeljković sebi nezakonito pribavio imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Markoviću i preduzeću „Travel for fan” 578.780 KM, Bojiću i firmi “Prokontrol” 241.562,50 KM i Crljiću i firmi „Sineks laboratorija” nezakonitu imovinsku korist od 28.700 maraka. Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine i u pritvoru je proveo pet mjeseci.

Nakon sprovedene vrlo složene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu na osnovu pribavljenih preko dvije hiljade materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, sprovođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijskih vještačenja.

Branilac Bojića i Markovića, Miloš Stevanović kazao je da će ići na suđenje i da nisu tačne informacije da je će neko priznati krivicu.

Glas Srpske

Hronika

OGLASILA SE MAJKA DANKE ILIĆ “Dok ima nas, biće i tebe”

Mala Danka Ilić ubijena je u Boru prije mesec dana.

Djevojčica nije imala ni pune dvije godine kada je nestala, a danima je cijela Srbija tragala za njom. Tokom tog perioda majka male djevojčice nije se oglašavala, a danas je, na dan kada bi njena djevojčica napunila dvije godine, napisala emotivnu poruku na društvenoj mreži Fejsbuk:

– Ljubavi naša, danas si trebala da duvaš svoju drugu svjećicu. Nisu nam dali da budemo srećni. Dok ima nas, biće i tebe. Volimo te najviše. Tvoj bata Laza, tata i mama.

Podsjetimo, tijelo devojčice koja je ubijena u Boru još uvek nije pronađeno

Nastavi čitati

Hronika

TRAGIČNE VIJESTI IZ ALBANIJE! Pronađeno tijelo drugog djeteta

Sa suzama u očima, ministar unutrašnjih poslova Albanije Taulant Bala saopštio je tešku vijest o pronalasku beživotnog tijela drugog djeteta Alme Arezi, majke koja je okončala svoj život skokom u rijeku Bojanu sa svoje troje djece, javlja VoxNews.

“Pronađeno je tijelo drugog djeteta. Sumnja se da su tijelo majke i druga djeca takođe u ovoj oblasti. Pretraga od strane RENEA-e i ribara sa ovog područja nastaviće se danas. Težak je trenutak, ne mogu naći riječi. Pozivam sve djevojke i žene u zemlji da osude nasilje. Nasilje u porodici, nasilje sa kojim se svaka djevojka i žena suočava idući na posao, na ulici. Često sam to govorio, ali došao je trenutak da to kažem čak i sa suzama u očima, moramo se osloboditi ove situacije. Svi moramo reagovati kao društvo. Čak i kada djevojke ne mogu reagovati, svi drugi bi trebalo. Moramo povećati našu moć dobijanja informacija i intervencije na v

Podsjetimo, Alma Arezi je, kako se sumnja, skočila u rijeku Bojanu sa svoje troje djece, navodno zbog nasilja u porodici i činjenice da njen muž imao mladu ljubavnicu.

Povodom ove tragedije oglasile su se i Almina porodica, ali i njenog muža Ergisa, piše Telegraf.

Nastavi čitati

Hronika

NEMA POVRIJEĐENIH: U požaru izgorjeli restoran i apartmani u Ribniku

U Ribniku je rano jutros izgorio restoran “Komuna”, potvrđeno nam je iz Policijske uprave Mrkonjić Grad.

U požaru koji je izbio jutros oko 5.45 sati na ugostiteljskom objektu u mjestu Ribnik, izgorio je restoran “Komuna” i nekoliko apartmana, a nije bilo povrijeđenih.

Božana Vulin, portparolka PU Mrkonjić Grad, potvrdila nam je da je požar prijavljen u 5.45 časova.

“Izgorio je ugostiteljski objekat, a na sreću nema stradalih i povrijeđenih. Požar su lokalizovali pripadnici Vatrogasnog dobrovoljnog društva iz Mrkonjić Grada i Ribnika. Uviđaj će započeti kada se za to stvore uslovi”, istakla je je Vulin.

Uzroci izbijanja vatre nisu poznati, a s obzirom na to da se radi o drvenom objektu, požar se brzo proširio. Materijalna šteta je velika, ali još uvijek nije precizno utvrđena.

Iz restorana “Komuna” su na profilu na Facebook-u objavili o ovom događaju.

“Nažalost, “Komuna” je izorjela, restoran i sobe iznad .Obavještavamo sve goste koji su imali rezervacije za ovu godinu u sobama da nemamo evidenciju i da ih drugačije, osim na ovaj način, ne možemo obavijestiti da tog smještaja više nema”, istakli su.

Nastavi čitati

Aktuelno