Connect with us

Društvo

ISPIJANJE OMILJENOG NAPITKA POSTAJE LUKSUZ? Da li je ovo najskuplja kafa u Banjaluci

Građani su već nekoliko mjeseci suočeni sa velikim poskupljenjima hrane, pa je na raspolaganju sve manje para za druge potrebe osim onih elementarnih.

Rast cijena hrane je veći od 26 odsto što je prouzrokovalo lančana poskupljenja svega i svačega, pa i onoga što ne bi trebalo nikako da poskupi ili ne u mjeri u kojoj je poskupjelo.

U to smo se uvjerili nakon rezultata kontrola inspekcija koji su potvrdili da mnogi trgovci love u mutnom.

Tako je kafa u Banjaluci uglavnom 2 KM, ali negđe je skuplja za 50 feninga.

U moru poskupljenja poskupjele su i sve usluge, kao i pića u restoranima i kafićima.

Doduše, postoji nekoliko lokala koji nude espreso za 1 KM ako se naruči ujutru do 9 sati.

Međutim, objava jednog tviteraša iz Banjaluke šokirala je mnoge.

On je prikazao račun na kojem se vidi da je danas izdat račun za dva espresa sa ukupnom cijenom od 7,40 KM. Jedan espreso je, dakle, čak 3,70 KM!

Izvor: srpskainfo

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme sa maksimalnom temperaturom od 25 do 29 stepeni Celzijusovih.

U jutarnjim časovima na sjeveru se očekuje prolazna slaba oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Po kotlinama i uz riječne tokove biće magle.

Duvaće slab do umjeren istočni vjetar, na sjeveroistoku i istoku poslije podne povremeno jak.

Nastavi čitati

Društvo

BUDITE NA OPREZU! Toplo vrijeme izmamilo zmije

Topla i blaga zima pogodovala je da zmije ranije izađu iz svojih skrovišta, pa su primijećene čak i u februaru.

Sa višim temperaturama ovi gmizavci su aktivniji.

Iako seruma protiv zmijskog otrova ima dovoljno, ipak, dok boravite u prirodi, posebno u neuređenim predjelima, budite oprezni.

Na području Republike Srpske ima 13 vrsta zmija. Najveći diverzitet je u okolini Trebinja gdje ih je 11, dok u okolini Banjaluci ima samo pet vrsta.

Najčešći ujedi zmija su na selima, neuređenim travnatim predjelim i kamenjarima. Najopasniji su ako je ujed za glavu, vrat i jagodice prstiju. Zato oprez!

RTRS

Nastavi čitati

Društvo

PRIBLIŽAVA SE SNAŽAN CIKLON, nebo bi ponovo moglo biti “zamućeno”

Početkom ove sedmice snažan ciklon sa sjevera Afrike premještao se preko Grčke i našeg područja i donio ogromne koncentracije pijeska iz Sahare.

Ogromne količine pijeska prekrile su u i Atinu i sve je bilo obojeno narandžastom bojom. Ogromne količine pijeska i prašine nepovoljno su djelovale i po zdravlje ljudi.

Potom je snažno sjeverozapadno visinsko strujanje pročistilo atmosferu od pijeska, a i vazduh je postao znatno čistiji.

Narednih dana nad centralnim i zapadnim predjelima Mediterana nalaziće se ciklon, koji će u svom prednjem dijelu usloviti veoma izražena južna strujanja. Upravo će ova strujanja usloviti da sa sjevera Afrike preko Italije do Alpa, juga Njemačke i zapada Austrije stignu ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine iz Sahare.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinantne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabilježen u Atini.

U početku u svim predjelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi – takođe poznatih kao krvava kiša – na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predelima Alpa i dalje ima puno snega, tako ne treba čuditi da ako snijeg u tim predjelima poprimi boje pijeska iz pustinje u Sahari.

Iako se narednih dana izražena južna strujanja očekuju i iznad našeg područja, glavnina pijeska i prašine iz Sahare ovog puta premještaće se zapadnije od našeg područja.

Nastavi čitati

Aktuelno