Connect with us

Politika

Kantonalne skupštine kroje vlast na nivou FBiH

Iako su HDZ i “osmorka”, predvođena SDP-om, potpisali sporazum koji će biti temelj za formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH, SDA se ne predaje i tvrdi da će vlast u FBiH ipak biti u njihovim rukama, jer će u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH imati većinu.

Ono što je činjenica jeste da u ovom trenutku niko ne zna koliko će koji blok imati delegata u bošnjačkom klubu, jer će sreća odrediti najmanje dvojicu, s obzirom na to da će oni biti izabrani izvlačenjem iz šešira. Mnoge stvari biće jasnije već u petak, jer kantonalne skupštine do tada imaju rok da izaberu delegate za Dom naroda. Većina kantona taj posao trebalo bi da završi danas, za kada su zakazane sjednice pojedinih kantonalnih skupština, s tim da su delegati već izabrani ispred Tuzlanskog, Bosanskopodrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Centralna izborna komisija BiH juče je ovjerila dvije posljednje kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH i to liste iz Skupštine Srednjobosanskog kantona i Skupštine Unsko-sanskog kantona.

“Završili smo proces ovjere kandidatskih lista za svih deset kantonalnih skupština vezano za izbor za Dom naroda i donijeli smo odluku o dvije kantonalne skupštine”, rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Na juče održanoj sjednici CIK je utvrdio i rezultate izbora za Dom naroda ispred Tuzlanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, a “osmorka” tu nije imala sreće, jer je žrijebom jedan mandat iz reda bošnjačkog naroda pripao SDA.

Bakir Izetbegović, lider SDA, rekao je da će sporazum HDZ-a i “osmorke” pasti, jer će SDA imati 12 ili 13 delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Mislim da ćemo doći do toga da ćemo imati 12 ruku, odnosno 13 u Domu naroda i da će se morati s nama praviti koalicija. Svi sve tvrde, vidjećemo. Pred nama su četvrtak i petak i vidjećemo kako će se to sve završiti. Evo, ja tvrdim da će se završiti ovako”, rekao je Izetbegović.

Iako tvrdi da će biti u vlasti, Izetbegović je “strane diplomate” optužio da su imale veliku ulogu u tome da SDA ne bude dio vlasti te da se stalno ohrabruju “osmorke, jedanaestorke, trojke i da se ide od nas”.

Inače, Dom naroda Parlamenta FBiH praktično je ključan za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH s obzirom na to da, recimo, onaj ko ima kontrolu u Klubu Bošnjaka može izabrati predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, koji je opet ključan za izbor novog sastava Vlade FBiH. Takođe, u Domu naroda mogu se blokirati svi zakoni i odluke koje donosi Predstavnički dom Parlamenta FBiH s tim da je posljednjim izmjenama koje je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pokušano da se to onemogući.

Nametnutim odlukama propisano je da svaki dom zakone treba da usvoji u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu, ali za kršenje te odredbe nisu propisane nikakve sankcije tako da će i dalje Dom naroda Parlamenta FBiH biti ključan u donošenju odluka i zakona.

Osim Doma naroda Parlamenta FBiH, u kojem se još ne zna ko će činiti većinu, posebno u Klubu Bošnjaka, slično je i u Republici Srpskoj, gdje se ne zna ko će imati četiri od ukupno pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. O tome će se odlučivati danas na prvoj posebnoj sjednici NS RS, na kojoj će, osim delegata za Dom naroda parlamenta BiH, biti izabrani i delegati za Vijeće naroda Republike Srpske.

Zanimljivo je da će danas, osim sjednice NS RS, biti održane i konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH te Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i nekoliko kantonalnih skupština.

Politika

DODIK “BiH je na vrhuncu KRIZE! Krše se svi elementi Ustava”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH krše svi elementi Ustava i da je BiH na vrhuncu krize.

Dodik je napomenio da to čini i Ustavni sud BiH u kojem su sudije stranci, gdje mijenjaju pravila kako im odgovara.

On je istakao kako ponovo vraćaju temu o imovini, poslije donošenja rezolucije o Srebrenici.

Dodik je za “TV Prva” istakao da će unutar Srpske ponovo vratiti zakone, Ustavni sud BiH više nema kompetencije.

“Imamo plan koji nećemo da iznosimo, mislim da smo na vrhuncu krize koja se zove BiH”, rekao je Dodik.

Sve je kulminirano činjenicom da je na sraman način donesena rezolucija o Srebrenici.

“Mi njih nerviramo zato što imamo stav, a zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću došli smo u priliku da to internacionalizujemo”, istakao je Dodik.

Prijedlog za razdruživanje je, kako kaže, jedini smislen, te ističe da će biti prijedlog da to bude trajno.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Dodik je naveo da je to propalo što pokazuje to da nije bilo slavodobitnog ponašanja u Sarajevu, prenosi “Srna”.

Nastavi čitati

Politika

DANAS U BEOGRADU sastanak Vučića i Dodika! U fokusu SVESRPSKI SABOR

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se danas u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će razgovarati o Svesrpskom Saboru, koji će biti održan 8. juna .

Dodik je naglasio da na dan Sabora dolazi iz Rusije, te da će se na tom skupu okupiti svi segmenti srpskog društva, da će biti organizovani nastupi folklora na različitim lokacijama, a zajedničko okupljanje planirano je na Slaviji.

On je dodao da će poslije toga uslijediti Sabor na kome će usvojiti deklaraciju koja bi trebalo da sadrži smjernica kojim putem ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja, napomenuvši da će tome prethoditi zajednička sjednica dvije vlade koje će nastaviti da rade na riješavanju svih pitanja.

Dodik je za TV Prva naglasio da zahvaljujući Vučiću razumijevanje i poimanje Republike Srpske nikada u Srbiji nije bilo značajnije i bolje i poručio da rukovodstva zajedno “ruše i Drinu” u smislu administrativnih i drugih peripetija.

On je ukazao da ideja o Srpskoj kao samostalnoj državi mora da zaživi među Srbima.

Dodik je napomenuo da je u Srbiji mnogo ljudi sa prostora BiH, odnosno Republike Srpske i da ga raduje svaki kontakt sa njima, a sreća je, kaže, što i Vučić ima empatiju prema tim ljudima.

On je podsjetio i kako je Srbija ustala što se vidjelo u Njujorku prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici, te dodao da je tada poslao poruku Vučiću kako je ponosan na njega.

U njemu, kaže, živi osjećaj tuge što srpske žrtve nisu jednako vrednovane i podsjetio na tragični slučaj četvoročlane porodice Gavrilović iz Konjica, koji su ubijeni samo zato što su Srbin, a zločinci su naknadno ubili dječaka koji je bio preživio.

Nastavi čitati

Politika

SA CENTRALNOG SPOMEN OBILJEŽJA PREŠLI NA ĆIRILIČNI PARK! Đajiću smetaju naša SLOVA!

Pozivam Banjalučane da zajedno ne dozvolimo Stanivukoviću da u preostalom dijelu parka napravi betonske ploče sa nekim slovima.

Rekao je ovo direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i prvi čivjek banjalučkog SNSD, Vlado Đajić komentarišući najavljenu izgradnju Ćiriličnog parka u Banjaluci.

Tokom obraćanja javnosti, prvog čovjeka SNSD Banjaluka, podržao je i predsjednik Skupštine Grada, i njegov stranački kolega, Ljubo Ninković.

I dok su Banjalučani oduševljeni što će prostor tzv Kupusišta biti oživljen novim spravama na kojima će mališani moći da se igraju, a koje će ujedno biti u ubliku ćiriličnih slova, politički protivnici gradonačelnika čak ni to nisu podržali.

Tako je Đajić, kritikujući sve poteze gradonačelnika, čak u žaru borbe poručio da neće dozvoliti, ni manje ni više, nego slova u parku na kojima bi se djeca igrala.

Nastavi čitati

Aktuelno