Connect with us

Region

Hitlerov portret prodaje se na portalu “Aukcije.hr”

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske /SABA/ saopštio je da se na portalu “Aukcije.hr” prodaje portret Adolfa Hitlera i da razmatra podnošenje prijave nadležnim institucijama.

Portret Hitlera nalazi se na portalu “Aukcije.hr” više mjeseci, a njegova prodaja navodno podstaknuta “umjetničkim menadžmentom” produžena je nekoliko puta nakon isteka više održanih aukcija.

Predsjednik SABA Franjo Habulin rekao je da je očigledno da još postoje ljudi koji žele da imaju kod kuće na zidu sliku nekoga ko je njima ljubimac, ko ih oduševljava i sa kojim se ideološki slažu.

“To su očigledno simpatizeri Adolfa Hitlera, a vjerovatno i njegove ideologije”, rekao je Habulin, osudivši pojavu takvih slika na internet aukciji, ali i obilježja i oznaka koji se dovode u vezu sa fašizmom i nacizmom.

Iz portala “Aukcija.hr” navode da se prodavac portreta Adolfa Hitlera pozvao na “umjetničke slobode” i objašnjavaju da je ovo slika hrvatskog autora koja je nastala u okviru serije portreta istorijskih ličnosti.

Region

SLUPALI SE BJEŽEĆI OD POLICIJE: Četvoro stranaca poginulo u Splitu, među kojima i četrnaestogodišnje dijete

Četvoro stranih državljana, među kojima i četrnaestogodišnje dijete, poginulo je jutros kod Splita kada je vozilo, u kojem su se nalazili, bježeći od policije udarilo u zid.

“Prema prvim informacijama, poginule osobe su najvjerovatnije migranti”, navela je splitsko-dalmatinska policija.

U vozilu je bilo devetoro putnika, četiru su smrtno stradale, a ostali su prevezeni na pružanje ljekarske pomoći u Klinički bolnički centar u Splitu.

Iz bolnice su naveli da je primljeno pet muških osoba, svi strani državljani. “Četvoro ima teške povrede i nalaze se u operacijskoj sali, a među njima je i jedno dijete”, rekli su splitske bolnice.

Kako navode, svi povrijeđeni su strani državljani, koji uz sebe nisu imali nikakve dokumente, te su pozvali arapskog prevodioca da bi im pomogao u komunikaciji s povrijeđenima.

Teška saobraćajna nesreća dogodila se jutros oko 7.00 časova na putu Split – Sinj u Brnazama.

Iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave su naveli da je automobil poljske registracije sletio sa kolovoza, a potom udario u zid trafostanice.

“Slobodna Dalmacija” navodi da je muškarac koji je vozio starije životne dobi, a policija ga je pokušala zaustaviti kod Trilja.

Nije se zaustavio i od policije je bježao nekoliko minuta, te je velikom brzinom ušao u raskrsnicu, nije uspio skrenuti i udario je u zid.

Nacionalnost poginulih još se utvrđuje, a hrvatski mediji navode da su u pitanju iranski državljani.

Nastavi čitati

Region

“JEDAN REGION, ZAJEDNIČKA VIZIJA”: Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”, biće održan danas u Kotoru, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Samitu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa njim u delegaciji biće i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je najavljeno samit počinje u 9.30 časova, a domaćin je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O’Brajena.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u posljednjih nekoliko mjeseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Na samitu u Tirani razgovaralo se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o “zelenim koridorima”, odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dvije milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Nastavi čitati

Region

UHAPŠEN MUŠKARAC zbog prijetnje ugrožavanja bezbjednosti ALEKSANDRA VUČIĆA

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je uhapšen Dragan M. iz Sombora, zbog prijetnje ugrožavanja sigurnosti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Zbog prijetnje ugrožavanja sigurnosti predsjednika Republike, uhapšen je Dragan M. iz Sombora i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nastavi čitati

Aktuelno