Connect with us

Društvo

Patrijarh Porfirije na Božić služi u hramu Svetog Save “Gdje god živjeli, da je Crkva uvijek uz njih”

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće na Božić u ponoć liturgiju u Hramu Svetog Save u Beogradu, rečeno je Srni u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve.

Ispred male crkve Svetog Save u 16.00 časova biće nalagan badnjak.

U poslanici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i patrijarha poručeno je pravoslavnim Srbima, gdje god živjeli, da je Crkva uvijek uz njih.

Ukazano je na teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji i upućen poziv da i za te nezaštićene Srbe važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svijetu.

U poslanici su pomenuti i oni koji su protiv porodice utemeljene u hrišćanskim vrijednostima, uz napomenu da Crkva to odlučno odbija i da ostaje na svojim vječnim uvjerenjima, koja ne nameće nikome.

Iz SPC su pozvali na prestanak nasilja u školama, ističući potrebu da djeca, kako bi mogla da se odupru poplavi poziva na nasilje u školama, društvenim mrežama, stadionima i u sportskim halama, budu odgajana u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću.

U poslanici se izražava tuga zbog žrtava rata između pravoslavaca iz Rusije i Ukrajine i poziva na mir.

Društvo

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: U četvrtak neradni dan u RS

U Republici Srpskoj sutra će biti neradni dan jer se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

U dane praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Načelnici opština, odnosno gradonačelnici će odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave obavezne da rade i u dane praznika i u kojem obimu radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.

Nastavi čitati

Društvo

“KUHINJICA” ZA SERGEJA! Nauči kuvati i BUDI HUMAN!

U akciju sa sakupljanje pomoći za liječenje mladog Banjalučanina Sergeja Stupara uključila se i škola kuvanja “Kuhinjica” iz Banjaluke, a vaš ulaz na kurs je uplatnica na račun mladićeve majke Svjetlane.

Kursevi kuvanja u “Kuhinjici” su uvijek popunjeni do zadnjeg mjesta, a direktorica Zorica Đukć je ovaj put odlučila da učini humano djelo i da kurs kuvanja organizuje tako što će se kotizacije za radionicu uplate na račun Svjetlane Stupar, majke mladog Sergeja koji je mjesecima u komi i potrebno je da liječenje nastavi u Moskvi.

– Svako bi se trebao boriti sa oružjem koje posjeduje. Prvo i najjače je ljubav, a tek onda način i rasploživa sredstva. Decenijama smo svojim aktivnostima dokazali da ljubavi imamo, način je ono čime se bavimo a to je – kuvanje, a sredstava uvijek ima ako ima ljubavi. Bilo bi glupo da organizujemo koncert jer ne znamo pjevati, ali evo znamo kuvati pa je to naš mali doprinos – rekla je Đukićeva za BLink.

Prva radionica će se održati u utorak 14. maja u 18 časova, a vaše je da ponesete dobru volji i uplatnicu za Segeja, a u “Kuhinjici” vas kao i uvijek čekaju vrhunski Chefovi kuhinje i najukusniji specijaliteti koje ćete kasnije i sami spremati.

Ističu da je broj mjesta ograničen, a da chef Dragan Šljivić polaznike ove radionice uči da prave CANELONI – punjene raguom od piletine/sosom od šampinjona i tartufa/grantirani i RAVIOLE – punjene rikota sirom sa kremom od mladog špinata.
Nakon što je objavila ovu humanu priču, Zorica nam je rekla da su se i mnogi drugi Chefovi iz Banjaluke javili da besplatno drže radionice u ovu svrhu, te najavila da će ih biti još.

– Mjesta za prvi kurs sa Chefom Draganom Šljivićem su već popunjena. Međutim čim smo pustili objavu javili su se i drugi Chefovi koji su takođe htjeli da daju svoj doprinos i da besplatno kuvaju za Sergeja. Tako nam se javio Chef Boris Krečar (Hotel Meriot) i ponudio da u srijedu kuva dvije vrste rižota – Sa bifetkom i rižoto sa povrćem i piletinom. Tako da sada za srijedu imamo novih 14 otvorenih mjesta. Za kraj sedmice poslastica – Chef Stefan Ilić (Atelje 51) sprema svoje savršene kolače, ovaj put moći ćete naučiti kako se sprema potpuno savršen cheesecake. Svaki kurs je organizovan na istom principu – uplatite za Sergeja a sa uplatnicom dođete na kurs da učimo, družimo se i dobro zabavimo – istakla je Đukićeva.

Zahvalila se svima koji su se prijavili i koji će se tek prijaviti.

– Lijepo je znati da još uvijek ima dobrote i ljubavi među ljudima – zaključila je ona.

Svoj dolazak možete da prijavite u inbox na Instagram nalogu Kuhinjice ili na broj telefona 065 938 298.

Cijena radionice je 100 KM, prijavite se i umjesto na račun Kuhinjice, svoje kotizacije za radionicu kuvanja ovaj put uplatite na:

Svjetlana Stupar, adresa dr Slavka Pišteljića broj 33, Slatina
Raiffeisen bank:1613000045479669
NLB Banka: 5710100000072523

Takođe, pozivom na broj 1413 donirate 1 KM za sakupljanje novca za odlazak Sergeja u Moskvu.

Nastavi čitati

Društvo

BHRT ISPUNIO “PRIJETNJU”: Gledaoce FTV-a danas dočekala testna slika

Gledaoci Federalne televizije jutros su umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku.

Očigledno je da je rukovodstvo BHRT-a ispunilo svoje “prijetnje” najavljujući prekid produkcije i emitovanja programa RTV Federacije BiH, što je izazvalo prekid programa na Federalnoj televiziji.

Ova situacija je rezultat neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine. Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan bio 364.511,50 KM, prenosi Klix.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i saradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obaveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se obezbijedila zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitovanje programa i očuvanje javnih emitera.

Ova kriza izazvala je zabrinutost, kao i pozive na djelovanje relevantnih institucija kako bi se spriječilo daljnje gašenje programa Federalne televizije.

Nastavi čitati

Aktuelno